Hashimotov tireoiditis – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Hashimoto sindrom

Hashimotov tireoiditis (Hashimoto sindrom, autoimuni tireoiditis, kronični limfocitni tireoiditis, Hashimotova struma) je kronična upala štitnjače. Riječ je o autoimunoj bolesti u okviru koje imunološki sustav napada štitnjaču i usporava njezin rad. Najčešći je uzrok hipotireoze, a više se pojavljuje kod žena, pogotovo u perimenopauzi i menopauzi.

Uzroci Hashimotovog tireoiditisa

Kako je riječ o autoimunoj bolesti, koja je uvijek posljedica međudjelovanja genetike i okoline, često su u obiteljskoj anamnezi prisutne bolesti štitnjače, a povezati se može i sa stresom, virusima i infekcijama.

Naime, uslijed jakog stresa imunološki sustav detektira uzročnika u štitnjači i zato je napada. Prvo uzrokuje pretjerano lučenje hormona štitnjače, a zatim usporava njezin rad. Hipotireoza je jedan je od najčešćih endokrinoloških poremećaja kod djece.

Hashimotov tireoiditis se češće pojavljuje kod bolesnika s kromosomskim bolestima kao što su Turnerov, Downov ili Klinefelterov sindrom, a nerijetko dolazi i uz druge autoimune bolesti (Addisonova bolest, reumatoidni artritis, lupus, dijabetes, celijakija itd.).

Simptomi Hashimoto bolesti

Simptomi Hashimotovog tireoiditisa mogu varirati ovisno o stupnju hormonske neravnoteže, a prije konačne dijagnoze često se pogrešno pripisuju drugim bolestima.

Na početku se javljaju klasični simptomi hipertireoze (ubrzan rad srca, znojenje, mršavljenje, povećana osjetljivost na toplinu itd.), koji traju danima ili tjednima prije nego štitnjača počne usporavati i pojave se neki od sljedećih simptoma:

Stalni umor

Dijagnoza Hashimotovog tireoiditisa

Bolesnici se uglavnom žale na bezbolno uvećanje štitnjače i osjećaj pritiska u vratu. Pri prvom pregledu mnogi imaju hipotireozu. Endokrinološka dijagnoza se utvrđuje sljedećim pretragama:

  • laboratorijske pretrage hormona štitnjače – kako bi se utvrdilo koliko hormona štitnjača proizvodi, TSH izlučuje hipofiza i njegov povišeni nivo ukazuje na stres, štitnjača luči hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji su zaslužni za uravnoteženu funkciju cijelog organizma pa njihove vrijednosti od velike važnosti,
  • serološki test – pošto je riječ o autoimunoj bolesti, tako se utvrđuje količina antitijela štitnjače antiTPO, u ovom slučaju vrijednost će biti povišena,
  • ultrazvuk štitnjače – kako bi se utvrdilo stanje štitnjače.

Ultrazvuk

Liječenje Hashimotovog tireoiditisa

Hashimotov tireoiditis može jako utjecati na kvalitetu života i cjelokupno zdravlje. Zato je cilj liječenja uspostavljanje normalnog nivoa hormona u krvi. To se postiže doživotnim oralnim uzimanjem nadomjesne (sintetičke) terapije hormona štitnjače.

Primjenom levotiroksina (sintetski oblik T4) ublažavaju se simptomi i snižava razina protutijela. Doze levotiroksina se prilagođavaju ovisno o psihofizičkim aktivnostima i vanjskim čimbenicima kao što su godišnja doba.

Hashimotov tireoiditis – prirodno liječenje

Prirodno liječenje Hashimotovog tireoiditisa uključuje:

Hashimotov tireoiditis – prehrana

Mediteranska hrana

Kako bi se Hashimotov tireoiditis doveo pod kontrolu, izuzetno je važna i prehrana pa pozornost treba obratiti na sljedeće:

  • preporučuje se mediteranska prehrana – puno ribe, maslinovog ulja i zelenog lisnatog povrća, bez crvenog mesa,
  • izbacivanje glutena i mliječnih proizvoda – znanstveno je dokazano da dovodi do poboljšanja, jer smanjuje upalu i omogućuje apsorpciju drugih hranjivih tvari,
  • izbjegavanje namirnica koje sadrže goitrogen – sadrže glukozinolate koji blokiraju jod i ometaju proizvodnju hormona štitnjače, to je povrće iz porodice krstašica (kupus, brokula i cvjetača) koje je sigurnije kad se konzumira kuhano, tu još spadaju kanola ulje (sigurnije je koristiti kokosovo ulje) i soja,
  • izbjegavanje omega-6 masnoća – u biljnim uljima, bolji izbor su maslinovo i laneno ulje jer sadrže omega-3 masne kiseline, stoka koja je hranjena s organskom travom ima manje omega-6 masnoća nego ona tovljena kukuruzom,
  • konzumiranje probiotika i kolagena – prirodni načini za rebalans crijevne flore, tu spadaju jogurti s probioticima i fermentirana hrana kao što je kiseli kupus, a kolagena ima u kravljem mlijeku, ribljoj i pilećoj koži,
  • mikronutrijenti i vitamini – za pravilan rad štitnjače treba paziti na dovoljan unos.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hashimotov tireoiditis, hashimoto tireoiditis, zasto nastaju dobro cudni cvorovi, simptomi hasimota, kronicni tireoiditis uz eutiroidno stanje, hasimotovom tiroiditu, hasimoto dijagnoza, hasimito i ljek, hashimoto simpromi, hashimoto nasljeđen od oca,