Hipospadija – uzroci, simptomi i liječenje

hipospadija

Hipospadija je stanje u kojem se otvor mokraćne cijevi nalazi na donjoj strani penisa, umjesto na vrhu. Možda ćete biti zabrinuti ako se to dogodi vašem djetetu. Međutim, ona je uobičajena i ne uzrokuje prevelike poteškoće. Operacijom se obično vraća normalan izgled spolnog organa vašeg djeteta. Uz uspješno liječenje, većina muškaraca u odrasloj dobi ima normalnu seksualnu funkciju.

Glavni nedostatak hipospadije je posebno izražen u djetinjstvu. Muško dijete prilikom stojećeg obavljanja nužde najčešće će namočiti hlače. Zbog toga može doći do potištenosti djeteta. Djeca se prema svojim nedostatcima ma koliko oni mali bili, vole uspoređivati s drugom djecom. Poseban problem može nastati u školskoj i vrtićkoj dobi kada su djeca izrazito smanjenog senzibiliteta prema problemima svojih vršnjaka

Uzroci hipospadije

Hipospadija je prisutna kod rođenja (prirođena), a može biti i nasljedna, s preskakanjem nekih generacija.

Kako se spolovilo razvija u muškom fetusu, hormoni stimuliraju stvaranje mokraćne cijevi i prepucija. Hipospadija je rezultat pogrešnog djelovanju tih hormona, zbog čega se mokraćna cijev abnormalno razvija i izostaje spajanje dvaju mokraćnih nabora.

Kod nekolicine (otprilike 5%) se nakon operacije mogu se pojaviti problemi s razvitkom penisa, interseksualnošću, psihološki problemi i operacijske komplikacije. 

Simptomi hipospadije

Kod hipospadije, otvor mokraćnog mjehura, odnosno cijevi se nalazi na donjoj strani penisa, umjesto na vrhu. Ozbiljnost stanja varira. U većini slučajeva, otvor mokraćne cijevi se nalazi blizu glave penisa. Rijetko, nalazi se na bazi penisa ili ispod skrotuma.

Znakovi i simptomi mogu uključivati:

 • Otvor mokraćne cijevi na mjestu koji nije vrh penisa
 • Silazna krivulja penisa
 • Izgled penisa poput kapuljače, jer je samo gornja polovica penisa pokrivena prepucijem
 • Abnormalno prskanje tijekom mokrenja

Kada posjetiti liječnika

Kod većine dojenčadi se hipospadija dijagnosticira ubrzo nakon rođenja, dok su još uvijek u bolnici. Međutim, u rijetkim slučajevima, moguće ju je i previdjeti. Posjetite liječnika ako primijetite da vašem djetetu otvor mokraćne cijevi nije na vrhu spolovila, ako mu kožica nije u potpunosti razvijena ili ako spolovilo ima krivulju prema dolje.

penis

Liječenje hipospadije

Liječenje uključuje operaciju kojom se mijenja položaj otvora mokraćne cijevi, i ako je potrebno, izravnava tijelo spolovila. Tijekom operacije kirurg presađuje dio kožice s penisa ili s unutarnje strane rekonstruira mokraćnu cijev. Operacija obično traje od jednog do tri sata, a obavlja se pod općom anestezijom. Rijetko je potrebno i više kirurških zahvata kako bi se postigao dobar učinak.

Ponekad liječnik prije operacije preporučuje korištenje hormonske terapije u slučaju da je penis premalen. Ova metoda se rijetko prakticira, ali ipak je ponekad neophodna. 

U nekim situacijama potrebno je napraviti i analizu kromosoma i to najčešće kada je u pitanju proksimalna hipospadija, kada nije moguće jasno ustanoviti spol djeteta. 

Kirurški zahvat je najbolje obaviti u ranoj dobi djeteta – u dobi između 3 mjeseca i 18 mjeseci. Općenito, što se ranije zahvat napravi, to je manje traumatično za dijete. No, postupak može biti izvršen u bilo kojoj dobi osobe s hipospadijom, pa čak i u odrasloj. Djeca ne bi trebala biti obrezana prije postupka, jer kožica tkiva može biti potrebna za operaciju. Boravak u bolnici može trajati od 5 dana do 2 tjedna, ovisno o napretku prilikom oporavka. Konci najčešće sami nestanu. 

Ekscizija je zaseban korak u operativnom liječenju. Tu dodatnu operaciju potrebno je napraviti kada je u pitanju proksimalna hipospadija čija je posljedica nerijetko i abnormalna zakrivljenost penisa.

Komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operativnih zahvata uključuju: 

 • oteknuća
 • krvarenje
 • upale
 • odumiranje tkiva
 • suženje otvora mokraćne cijevi
 • grč mjehura
 • erekcija

Kontrolni pregled se obavlja 3 mjeseca nakon operacije i drugi kontrolni pregled nakon 6 mjeseci. Dugoročno se savjetuje jedna kontrola godišnje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
19-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hipospadija, hipospadija slike, hipospadija kod dece, hypospadia operacija, hipospadia, hipospadija liječenje, Sto je hipospadija, hipospadia lijecenje, erekcija nakon operacije hipospadije, hipospadija glandis,