Hondromalacija patele (trkačko koljeno) – uzroci, simptomi i liječenje

hondromalacija patele naslovna

Hondromalacija patele (trkačko koljeno) je najčešći uzrok bola koji se javlja s vanjske strane koljena. Hondromalacija patele se još naziva patelofemoralnim sindromom ili trkačkim odnosno skakačkim koljenom. Hondromalacija patele je pojam koji označava razmekšanje hrskavice po stupnjevima, dok još nisu zabilježene promjene na subhondralnoj kosti.

Patela, iver ili čašica nazivi su za malu kost s prednje strane koljena. Riječ je o okruglastoj kosti koja je uložena u tetivu četveroglavog mišića (kvadricepsa) natkoljenice. Prednja ploha patele je hrapava, a stražnja strana je glatka, obložena hrskavicom i ima zglobnu ploštinu kojom se dodiruje s prednjom plohom bedrene kosti.

Hondromalacija patele (hondropatija patele) najčešće pogađa sportaše, odnosno osobe koje se aktivno bave trčanjem ili su se njime tek počele baviti. Hondromalacija patele je široka nekoliko centimetara i proteže se po vanjskoj strani natkoljenice, a nerijetko uzrokuje bol prilikom trčanja ili hodanja.

Bol koja je uzrokovana hondromalacijom patele većinom se pojačava prilikom napornih aktivnosti ili duljeg sjedenja sa savijenim koljenima. Hondromalacija koljena predstavlja artrozu koljenskog zgloba, odnosno proces degeneracije hrskavice koljena koja s vremenom uzrokuje degeneraciju ostalih dijelova zglobne čahure.

patela 

Hondromalacija patele uzroci

Još uvijek ne postoje istraživanja koja bi odredila točan uzrok hondromalacije patele, no često je ona povezana s ponavljajućim stresom (pritiskom) na zglobove ili s ozljedama. Bolovi u koljenu s vanjske strane u većini slučajeva rezutat su preteranog forsiranja koljena.

Kao uzroci ovakvog tipa ozljede navode se i razlika u dužini nogu, hodanje u istrošenim ili neadekvatnim tenisicama, spušteno stopalo, a najčešće trčanje, odnosno preveliki napor na koljena.

Osobama koje se aktivno bave trčanjem preporučuje se adekvatna obuća koja je namijenjena za trčanje, te istezanje prije i poslije trčanja. Početnici bi se u početku trebali baviti samo brzim hodanjem kako ne bi došlo do oštećenja zglobova.

Do nepravilnog klizanja patele dolazi zbog:

 • direktnog udarca ili traume na patelu,
 • ponavljajućeg stresa kao što je skijanje, skakanje, trčanje ili bilo koja druga aktivnost koja uzrokuje trošenje koljena, 
 • disbalansa koji nastaje između aduktora i abduktora,
 • slabosti kvadricepsa i stražnje lože, 
 • urođenih nepravilnosti struktura u koljenu.

Osim mogućih uzroka postoje i rizici koji dovode do moguće ozljede patele:

 • mlađe osobe su sklonije razvoju hondromalacije,
 • zbog manje mišićne mase kod žena postoji veći rizik,
 • ravna stopala,
 • prethodne ozljede koljena ili patele, 
 • prekomjerno vježbanje i trošenje koljena,
 • artritis.

Patela koljena slike

Kako biste što jasnije mogli povezati bolove u koljenu s patelom donosimo vam nekoliko prikaza na kojima biste patelu trebali naučiti lakše razlikovati od ostalih struktura koljena.

patela koljena

Ozljeda odnosno dislokacija patele u većini slučajeva izgleda ovako:

dislokacija patele

Hondromalacija patele simptomi (ozljeda patele simptomi)

Hondromalaciju patele najčešće karakterizira bol i osjećaj propadanja u koljenu. Bol se najčešće javlja s vanjske strane koljena, no može se manifestirati na bilo kojem djelu vanjske strane noge.

Kod nekih pacijenata može doći do osjećaja napetosti i punoće u koljenu. Ignoriranje simptoma može dovesti do atrofije kvadricepsa i oticanja koljena kao što se može vidjeti na prethodno priloženoj fotografiji.

Neki od simptoma koji se također mogu javiti su otok i pucketanje u koljenu.

Hondromalacija patele dijagnoza

Opravdana sumnja na hondromalaciju patele većinom postoji kada je riječ o mlađim osobama koje se aktivno bave sportom.

Liječnik će u slučaju sumnje na hondromalaciju patele pritisnuti patelu tijekom napinjanja kvadricepsa, prilikom čega može doći do boli. Oteklina najčešće nije prisutna.

Dodatne dijagnostičke pretrage su ultrazvuk, rentgen i magnetska rezonanca. Ove pretrage se većinom vrše kako bi se potvrdila dijagnoza hondromalacije patele ili onda kada nije jasno što uzrokuje bol u koljenu.

Hondromalaciju patele će liječnik ovisno o rezultatima slikovnih pretraga stupnjevati:

 • Hondromalacija patele 1. stupanj – očituje se kao razmekšanje hrskavice.
 • Hondromalacija patele 2. stupanj – očituje se oteklinom koja se širi sve do površine, a nalikuje blisteru, pojava sitnih pukotina na hrskavici. Promjene većinom zahvaćaju medijalni-unutrašnji dio stražnje površine patele.
 • Hondromalacija patele 3. stupanj – očituje se djelomičnim pucanjem odnosno gubitkom hrskavice, promjene su vidljive na lateralnom-vanjskom, stražnjem dijelu patele (trohleja femura).
 • Hondromalacija patele 4. stupanj – očituje se potpunim gubitkom hrskavice s vidljivim degenerativnim promjenama na kostima.

hondromalacija patele

Hondromalacija patele liječenje

Hondromalacija patele se obično liječi bez operacije, a liječenje uključuje odmor od fizičkih aktivnosti, a u nekim slučajevima ako je potrebno liječnici preporučuju i lijekove za ublažavanje boli.

Za ovakav tip oštećenja se rijetko preporučuju kirurške metode. Međutim, ako osjetite bol u koljenu, svakako kontaktirajte liječnika koji će vas uputiti na najbolje moguće liječenje. Liječnici najčešće preporučuju:

 • odmor od fizičkih aktivnosti,
 • istezanje usmjereno na donji dio leđa i mišiće natkoljenice i potkoljenice,
 • ciljane vježbe kako bi se preveniralo od budućih ozljeda,
 • vježbe snage koje su usmjerene na donji dio leđa,
 • postepeno vraćanje obavljanju fizičkih aktivnosti.

Hondromalacija patele vježbe i fizikalna terapija

Ako osjetite bol u koljenu potrebno je prestati sa svim aktivnostima koje opterećuju koljeno ili ih barem svesti na minimum. Nakon što bol i upala splasnu, pacijenta se upućuje na kineziterapiju kako bi uspio povratiti opseg pokreta i ojačati mišiće koji okružuju koljeno.

Na početku terapije, primjenjuju se vježbe pasivnog istezanja, a nakon nekog vremena se započinje s vježbama za jačanje mišića natkoljenice i zdjelice. Također kao dio tretmana primjenjuju se i vježbe ekscentričnosti uz pomoć kojih se mišić produljuje. Tretman u prosjeku traje od 4 do 6 tjedana.

Nakon tih nekoliko tjedana potrebno je samostalno i kontinuirano vježbati još nekoliko mjeseci kako bi se problem u potpunosti povukao.

Operaciji se pristupa tek kada vježbe i fizikalna terapija nisu učinkovite. Rehabilitacijski proces nakon operacije je zlatno složeniji, a uključuje vrijeme oporavka, odlazak u toplice, vježbanje te ovisno o napretku eventualno ponavljanje nekih tretmana.

I naravno, ništa ne prolazi bez nezaboravne Dr. Jo čije nam se vježbe posebno sviđaju. U videu možete vidjeti primjer vježbi koje se koriste u liječenju ovog stanja, međutim, prije početka vježbanja konzultirajte se s vašim liječnikom.

Kako biste što brže i lakše dočekali oporavak predlažemo vam nekoliko koraka:

 • izbjegavajte izlaganje koljena pretjeranom naporu, 
 • kako biste smanjili bol i otok možete se koristiti ledom ili paketom smrznutog graška.
 • možete koristiti i steznik za koljeno (hondromalacija patele steznik) koji služi za sprječavanje nestabilnosti koljenog zgloba, a koji se koristi prilikom manjih ozljeda koljena,
 • kada god sjedite postavite jastuk ispod koljena, 
 • ako vas muče bolovi, možete se poslužiti nekim od nesteroidnim antiinflamatornih lijekova kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen,
 • ako imate višak kilograma, pokušajte smršaviti jer mršavljenjem možete smanjiti opterećenje na koljeno, 
 • nastojte se istezati prije i poslije vježbanja, 
 • izbjegavajte nagle promjene u intenzitetu vježbanja.

Hondromalacija patele operacija i oporavak

Operativnom zahvatu se većinom pristupa kada se prilikom neoperativnog liječenja ne postiže željeni učinak. Kirurška metoda liječenja hondromalacije patele se zove artroskopija.

Artroskopija je naziv za postupak prilikom kojeg se uklanja oštećena hrskavica. U slučaju da se patela nije vratila na originalni put klizanja, vrši se postupak ispravljanja.

Operacija se primjenjuje u vrlo malom broju slučajeva. Kandidati su većinom mladi ljudi kojima hondromalacija patele narušava kvalitetu života, te kod sportaša od kojih se očekuje brzi oporavak i povratak na teren. 

Operacija patele oporavak – prognoze za oporavak su većinom povoljne nakon samo jedne operacije. Nakon operacije slijedi oporavak i fizikalna terapija o kojoj smo nešto više govorili prethodno.

Hondromalacija patele teretana – ako vam liječnik dijagnosticira hondromalaciju patele, bit će vam potrebna pauza od aktivnosti koje vrše dodatan stres na koljeno. Kineziterapija je u većini slučajeva dovoljna kao i fizikalna terapija. O stupnju hondromalacije patele ovisi i vaš povratak u teretanu kao i nastavak bavljenja sportskim aktivnostima.

Forumska iskustva (hondromalacija patele forum) većinom su bazirana na iskustvima 1. i 2. stupnja. Međutim, forum nije relevantan faktor, budući da se slučajevi hondromalacije znatno razlikuju od osobe do osobe.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.67 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
22-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hondromalacija patele, trkacko koljeno, patela, Bol koljena prednji vanjski dio, hondromalacija patele teretana, hondromalacija patele 4 stupnja, bol u koljenu sa vanjske strane, www hondromalacija patele, google hrortopedija bolesti koljena, hondromalacija koljena,