Ishemija – uzroci, simptomi i liječenje

ishemija

Prolazni ishemijski napad (TIA – Transient Ischemic Attack) je stanje pri kojem tjelesna tkiva primaju nedovoljnu količinu kisika zbog ometanog optoka krvi u žilama koje ih ”poslužuju”. Napadaj ishemije može nalikovati moždanom udaru, proizvodi slične simptome, ali obično traje samo nekoliko minuta (od 1 do 5) i ne uzrokuje trajno oštećenje. Često nazivan i ”mini moždani udar” može biti upozorenje. Otprilike trećina ljudi koji imaju ishemijski napad kasnije dožive i moždani udar koji se pojavljuje nakon otprilike godinu dana od ishemijskog napada.

Prolazni ishemijski napad se mora shvatiti ozbiljno i potrebno je hitno se obratiti liječniku. Ishemijski napad može poslužiti kao upozorenje i prilika za poduzimanje koraka kako bi se spriječila teža klinička slika. 

Simptomi ishemije

Ishemijski napad obično traje nekoliko minuta. Većina znakova i simptoma nestaje nakon jednog sata, ali ponekad mogu trajati i nekoliko sati. Znakovi i simptomi nalikuju simptomima ranog moždanog udara i mogu uključivati:

 • iznenadnu slabost
 • utrnulost ili paralizu lica, ruku ili nogu, obično jedne strane vašeg tijela
 • nerazgovijetan ili pomiješan govor
 • poteškoće razumijevanja drugih
 • iznenadna sljepoća u jednom ili oba oka
 • duplu sliku
 • vrtoglavicu
 • gubitak ravnoteže
 • poteškoće u koordinaciji

Ako znakovi i simptomi traju duže od 24 sata ili uzrokuju trajno oštećenje mozga, onda se to patološko stanje smatra moždanim udarom. Pouzdana procjena učestalosti je nemoguća budući da se mnogi napadaji ishemije ne otkrivaju (većinom zbog toga što pacijenti zanemaruju prve znakove). Međutim, nema sumnje da su vrlo česti pogotovo među populacijom starijih od 60 godina

Svakako pročitajte i naš članak o Moždanom udaru kako biste mogli lakše razlikovali simptome od gore navedenih. 

Kada posjetiti liječnika?

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako sumnjate da ste imali ishemijski napad. Brzo prepoznavanje potencijalnih simptoma i uzroka može vam pomoći da spriječite moždani udar. Gotovo 40% pacijenata se pri anamnezi sjeća najmanje jedne epizode prolaznog ishemijskog napada

Prvi korak u dijagnozi jest utvrđivanje eventualnog embolusa. Vjerojatni izvor embolusa je jedna od dviju vratnih arterija. Tragajući za znakovima suženja vratnih arterija liječnik će stetoskopom osluškivati razna mjesta na vratu, kao i možda na grudnom košu kako bi otkrio eventualne znakove abnormalnog srčanog zaliska ili nepravilnosti u ritmu srčanog pulsa. 

Ostala moguća ispitivanja obuhvaćaju EKG, rendgensku snimku grudnog koša i druge snimke, kao i posebne rendgenske snimke krvnih žila koje su mogući izvor tegoba. 

Uzroci ishemije

Ishemija je medicinski termin koji označava nedovoljnu tkivnu opskrbljenost kisikom uslijed čega dolazi do oštećenja tkiva. Budući da krv prenosi kisik u sve stanice, najčešći uzrok ishemije je poremećaj cirkulacije. Poremećaji cirkulacije mogu nastati zbog začepljenja krvnih žila, koje u ovom slučaju opskrbljuju moždano tkivo. Među najčešće uzroke začepljenja krvnih žila svrstavamo aterosklerozu i tromboemboliju.

Ateroskleroza je nakupljanje kolesterola i lipida u stijenkama krvnih žila pri čemu dolazi do zadebljanja stijenke, uz stvaranje komplikacija kao što su krvarenja, plakovi, aneurizme ili rupture.

Tromboembolija je stvaranje krvnog ugruška unutar neoštećene krvne žile koji ima tendenciju otkinuti se i začepiti neku od manjih krvnih žila uzvodno, u ovom slučaju neku od manjih krvnih žila koje opskrbljuju mozak. Prolazne embolije mogu se često ponavljati.

Prolazni simptomi koji su karakteristični za prolazni ishemijski napad kratko traju zato što organizam sam uspijeva razbiti ugrušak antikoagulansima i/ili ponovno uspostaviti cirkulaciju.

ugrusak

Liječenje ishemije

Nakon što vaš liječnik utvrdi uzrok vašeg ishemijskog napada, cilj liječenja je popraviti nepravilnosti i spriječiti moždani udar. Ovisno o uzroku napada, vaš doktor može propisati lijekove kako bi se smanjila sklonost krvi da se gruša ili može preporučiti operaciju ili balonski postupak (angioplastika).

Lijekovi

Liječnici koriste nekoliko lijekova da smanje vjerojatnost moždanog udara nakon ishemijskog napada. Preporučeni lijekovi ovise o lokaciji, uzroku, ozbiljnosti i vrsti napada. Dva najčešća tipa lijekova koji se propisuju su:

 • Antitrombocitni lijekovi – ovi lijekovi smanjuju vjerojatnost da će se trombociti zalijepiti jedni za druge. Kada su krvne žile oštećene, ljepljivi trombociti počinju formirati ugrušak, proces se završava zgrušavanjem bjelančevina u krvnoj plazmi. Najčešći antitrombocitni lijek je aspirin. Aspirin je također najjeftiniji tretman s najmanje mogućih nuspojava. Kao alternativu aspirinu preporučuje se klopidogrel (Plavix). Vaš doktor vam također može prepisati Aggrenox, kombinacija niske doze aspirina i antitrombocitnog lijeka dipiridamola, da se smanji zgrušavanje krvi.
 • Antikoagulansi – ovi lijekovi uključuju heparin i varfarinom (Coumadin). Oni sprječavaju koagulaciju (zgrušavanje krvi) i tako održavaju krv u tekućem stanju te onemogućuju nastanak začepljenja. Heparin se koristi kratkoročno, a Varfarin dugoročno. Ovi lijekovi zahtijevaju pomno praćenje. Ako je prisutna fibrilacija arterija, liječnik vam može prepisati drugi tip antikoagulansa, dabigatran (Pradaxa).

Operacija

Ako imate stenozu odnosno umjereno ili jako suženu vratnu (karotidnu) arteriju, vaš liječnik vam može preporučiti operativni postupak. Ova preventivna operacija čisti karotidne arterije od masnih naslaga prije nego dođe do moždanog udara ili ishemičnog napada. Pravi se rez da se otvori arterija, plakete se uklanjaju i arterija se zatvara. 

Na kućni oporavak ćete biti pušteni između 5 i 7 dana nakon operacije – ovisno o težini stanja, vrsti operacije te o vašem općem zdravstvenom stanju. Dobit ćete pisane indikacije o kućnom oporavku. Ako ste zabrinuti radi odlaska na kućni oporvak, svakako o tome razgovarajte s liječnikom, pogotovo ako se nitko od ukućana ne može brinuti za vas ili vas nema tko posjetiti. 

Angioplastika

U nekim slučajevima, procedura zvana karotidna angioplastika ili stenta je moguća opcija. Ovaj postupak uključuje korištenje uređaja nalik na balon za otvaranje začepljene arterije i stavljanje male žičane cijevi u arteriju da se ona drži otvorenom.

Samopomoć

Uglavnom ne postoje dokazane metode samopomoći koje mogu pretjerano pomoći budući da se radi o stanju koje je upozorenje pred kap, stoga je samopomoć uglavnom bazirana na praćenju zdravstvenog stanja odnosno prevenciji

Preventivne mjere uglavnom ovise o dobi, općem zdravstvenom stanju, no postoji nekoliko mjera koje svatko može poduzeti:

 • prestanite pušiti i konzumirati alkohol
 • prestanite konzumirati pretjerano masnu hranu koja vas je uz druge faktore možda i dovela do trenutnog stanja
 • sastavite novi jelovnik u dogovoru s nutricionistom
 • redovito provjeravajte krvni tlak i reagirajte na povišenje
 • nakon prvih znakova prolaznog ishemijskog napadaja potražite liječničku pomoć bez obzira na to što više ne osjećate nikakve simptome
 • ako vaš liječnik iz nekog razloga ne smatra da se trebaju napraviti pretrage jer on nije pronašao ništa prilikom pregleda ili vi niste dobro opisali svoje stanje – budite uporni, ako je potrebno potražite i mišljenje drugih liječnika jer posljedice moždanog udara puno su teže pa i doživotne za razliku od prolaznog upozorenja koje mu prethodi.

Ako želite razlikovati simptome srčanog i moždanog udara, te želite doznati više o samom infarktu preporučujemo nastavak čitanja klikom na link Srčani udar.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

23-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.28 / 5   18
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ishemija, ishemija mozga, ishemija srca, ishemijski moždani udar, ishemija srca simptomi, ishemija mozga simptomi, Ishemijski napad, ishemija mozga posledice, ishemijski moždani udar oporavak, tia bolest,