Kvrga na glavi – aterom, cista lojnih žlijezda ili lojna kvrga

Kvrga-na-glavi

Kvrga na glavi (lojna kvrga, aterom, cista lojnih žlijezda ili lojna cista) je naziv za izbočinu koja raste uglavnom na koži vlasišta zbog folikulitisa (stanje kože u kojem je dlaka folikula upaljena).

Lojna-kvrga

Upravo na tom mjestu se mogu pojaviti veće ili manje lojne ciste, odnosno ciste lojnih žlijezda koje su najčešće bezbolne, ali predstavljaju estetski problem. Veličina kvrge ovisi o količini loja i jačini sekrecije, a kreće se od 0.5 cm do 5 cm. Iako je bezopasna, ova potkožna kvržica na glavi uzrokuje nelagodu i smetnju.

Što su žlijezde lojnice?

Žlijezde lojnice su egzokrine žlijezde u koži koje služe za izlučivanje loja. Loj je sekret bogat mastima, odnosno masna i voštana tvar kojemu je glavna zadaća loja štititi kožu od hladnoće i sušenja.

Upravo je zbog ovih žlijezda naša koža tako mekana. Iako je najviše žlijezda lojnica smješteno u koži uz korijen dlake, one se također nalaze i na ostalim dijelovima kože (na licu, dlanovima, zatiljku, čelu, tabanima, iza uha itd.).

Kako nastaje kvrga na glavi – uzroci

Kvrga na glavi ili cista lojne žlijezde nastaje nakon što se otvor u izvodnom kanalu kojim se luči loj zatvori. Zatvaranje tog kanala obično nastaje zbog upale uzrokovane nekom bakterijom.

Međutim, neovisno o zatvaranju kanala, žlijezda lojnica u unutrašnjosti kože nastavlja lučiti i proizvoditi loj koji se nakuplja u cistu. Lojna cista je vrećica ispunjena tekućinom koja se polako, ali kontinuirano nakuplja na koži uglavnom kao izraslina na glavi.

Uzroci lojne ciste nisu poznati, ali su uglavnom vezani uz neke infekcije i upale folikula dlake.

Simptomi kvrge na glavi

Prvi uočljivi znakovi kvrge na glavi su bezbolne i bezopasne izbočine na koži, najčešće na području glave, prsa, leđa itd. Kvrga može biti boje kože, žućkasta ili crvenkasta, a po čvrstoći razlikujemo tvrde i mekane kvrge.

S vremenom lojna cista raste jer se loj neprestano nakuplja, a ako dođe do zaraze, kvrga postaje crvena, bolna i natečena. Veličina kvrge ovisi o količini loja i jačini sekrecije, a kreće se od 0.5 cm do 5 cm.

Kod dugotrajnog pojavljivanja kvrge na glavi, može doći do pojave psihičkih problema, kao što su simptomi blage depresije. Nadalje, ako je u pitanju veći broj lojnih kvrga koje su velike i znatno uočljive, bolesnik može izbjegavati kontakt s okolinom i situacije u kojima bi se ta izraslina na glavi mogla uočiti.

Kvrga na zatiljku može često preplašiti ljude zbog moguće upale limfnih čvorova. Međutim, liječnici smatraju da nema razloga za brigu zbog toga jer veći dio populacije ima velik broj reaktivno povećanih limfnih čvorova po tijelu koji spontano nastaju zbog upalnog procesa limfnih čvorova. Ako se neko duže vrijeme kvrga na zatiljku ne povlači, svakako kontaktirajte liječnika i napravite potrebne preglede. 

Kvrga na čelu najčešće nastaje kao posljedica jakog udarca, ali može se pojaviti i zbog nekih drugih stanja. Naime, zahvati poput botoksa i filera su danas izrazito popularni, a isto tako je sve više nekvalificiranih radnika kojima je najvažnije zaraditi novce. Stoga je moguće javljanje sitnih ili većih potkožnih kvržica koje stvaraju nelagodu i koje treba liječiti, ali svakako bi bilo dobro i da prestanete s takvim i sličnim tretmanima neko vrijeme kako bi se koža oporavila. 

Kvrga-na-glavi-loj

Kvrga na glavi – zaraza

Ponekad u tijeku rasta i uslijed moguće zaraze bakterijama, dolazi do gnojenja lojnog sadržaja što u konačnici uzrokuje spontano pucanje. Iako mnogi tada pomisle da su se riješili kvrge i izliječili lojnu cistu, zaostale opne lojne žlijezde mogu ponovno utjecati na nakupljanje sadržaja loja što znači da nije u pitanju trajno izliječenje.

Upala se često može riješiti sama od sebe, ali u slučaju teške gnojne infekcije, potrebno je otići na kirurško odstranjivanje kvrge.

Kvrga na glavi kod djece

Nerijetko se događaju slučajevi novorođene djece koja se rode s kvrgom na glavi, zatiljku, čelu ili nekom drugom dijelu tijela. Naravno, uvijek je korisno posavjetovati se s liječnikom koji će moći pregledati dijete, ali pokazalo se da je uglavnom riječ o kvržici na potiljku glave kod djece koja su imala problema pri porodu (npr. poteškoće s istiskivanjem glavice).

Međutim, to zaista nije razlog za pretjeranu brigu jer su mnoge mame izjavile da su takve kvržice nestale nakon nekoliko dana od poroda. Stoga, prije bespotrebne panike provjerite o čemu je riječ s doktorom te strpljivo pričekajte nekoliko dana dok kvrga na glavi bebe ne nestane.

Kvrga na glavi i tumor

U gotovo svim slučajevima, tumor na mozgu neće uzrokovati kvrgu na glavi. Naime, kosti lubanje su dovoljno snažne i jake da ne dopuštaju tumoru mozga da se pojavi u obliku kvrge na glavi. Upravo zbog toga su tumori na mozgu toliko ozbiljni, jer kosti lubanje ne dopuštaju rast tumora bez povećanja tlaka u mozgu što uglavnom izaziva samo teške i neizdržive glavobolje.  

Nadalje, kod djece su najčešći tumori lubanjskog svoda tzv. dermoidne ciste koje rijetko probijaju tvrdu moždanu ovojnicu i mogu izgledati poput kvrge na glavi. Srećom, i to je izlječivo, a radikalno operacijsko uklanjanje tumora lubanjskog svoda glavna i najuspješnija metoda liječenja ovakvog tumora kod djece.

Liječenje kvrge na glavi

Iako kvrga na glavi u većini situacija prolazi sama od sebe te ne zahtijeva posebno liječenje, gnojna i bolna infekcija i značajan porast veličine kvrge su znakovi koji Vas trebaju uputiti liječniku. Tada je u pitanju kirurški angažman i operativni zahvat koji uklanja kvrgu s kože.

Međutim, ako je riječ o običnoj cističnoj pojavi koja se nalazi na koži u obliku male bezbolne izrasline, dovoljno je potražiti pomoć i savjet dermatologa i kozmetičara koji se također bave ovim problemom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.60 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kvrge na glavi, kvrzica na glavi, cista na glavi, ciste na glavi, kvrga na glavi, kvrga na čelu, zlijezde po glavi, kako se rijesiti kozne izrasline na tjemenu, cvor na glavi iznad vrata, čvor na glavi,