Leukocitna esteraza i povišeni leukociti u urinu – uzroci, simptomi i liječenje

esteraza
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Leukocitna esteraza je enzim koji se nalazi u nekim bijelim krvnim stanicama odnosno leukocitima. Prisutnost leukocitne esteraze u urinu obično je znak bakterijske infekcije, kao što su i povišeni leukociti u urinu. 

Uzroci leukocitne esteraze 

Povišene vrijednosti leukocita i leukocitne esteraze u urinu obično su uzrokovane različitim upalama poput:

  • upale mokraćnog sustava (kako ju izliječiti pročitajte ovdje)
  • upale mjehura (više na ovom linku)
  • upale bubrega (detaljnije informacije pronađite ovdje).

upala_mjehura

Leukocitna esteraza se utvrđuje analizom urina.

Analiza urina može biti pozitivna na leukocite i esterazu i kod osoba koje prisilno zadržavaju mokraću, zbog čega prilikom prvog pražnjenja mjehur ne može potpuno isprazniti te ostaje tekućina u kojoj se razvijaju bakterije.

Također nije neuobičajena prisutnost leukocitne esteraze u urinu u trudnoći, kao i kod osoba koje pate od bubrežnih kamenaca.

Simptomi leukocitne esteraze

Povišene vrijednosti leukocita te leukocitne esteraze mogu se prepoznati subjektivno po sljedećim simptomima:

  • učestala potreba za mokrenjem,
  • bolno mokrenje,
  • peckanje prilikom mokrenja,
  • mutna, neprozirna mokraća,
  • bolovi u donjem dijelu trbuha ili bubrezima.

Traju li ovi simptomi duže od nekoliko dana, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se spriječilo širenje infekcije i moguće komplikacije.

Referentne vrijednosti leukocitne esteraze

S obzirom na to da se leukociti i leukocitna esteraza stvaraju u urinu obično uslijed bakterijske infekcije, u zdravom urinu oni ne bi trebali biti prisutni.

Međutim, dok je njihova prisutnost minimalna, ne treba se zabrinuti.

bakterije_u_urinu

Normalne vrijednosti leukocitne esteraze u urinu iznose <10. Sve vrijednosti iznad su povišene i zahtijevaju liječenje.

Test može biti lažno negativan u slučaju kada mokraća sadrži glukozu, žučne soli ili kod osoba koje uzimaju određene lijekove, poput antibiotika rifampina te nadomjestaka vitamina C.

Liječenje leukocitne esteraze i povišenih leukocita u urinu

Kako je uglavnom riječ o bakterijskim infekcijama koje uzrokuju pojavu ovog enzima te leukocita u mokraći, liječenje se vrši antibioticima. Obično je riječ o blažim upalama mokraćnog sustava koje prolaze nakon jedne ture antibiotika.

antibiotici

Antibiotici se uzimaju oralno, obično 2 puta dnevno kroz tjedan dana, iako ponekad može biti potrebno i manje ili više vremena da se infekcija smiri. Pri tome je važno antibiotike piti točno onako kako je liječnik prepisao, ne preskakati doze i ne prekidati liječenje čim prvi simptomi nestanu.

Pokažu li laboratorijski nalazi urina kompleksniju kliničku sliku, liječnik može pacijenta uputiti na ultrazvuk i daljnju dijagnostiku kako bi se utvrdilo potencijalno širenje infekcije na bubrege što može biti vrlo opasno, pa i fatalno po zdravlje.

O ublažavanju simptoma upale mjehura te mokraćnog sustava možete više pročitati ovdje.

Prirodno liječenje leukocitne esteraze

Bakterijske infekcije mokraćnog sustava mogu se ublažiti i prirodnim putem, za što se obično koriste uvini čajevi te čajevi od brusnice.

S obzirom na to da te dvije vrste čaja koincidiraju, ne preporučuje ih se piti istovremeno, već je potrebno odlučiti se za jedan od njih.

uvin_caj

Oba ova čaja djeluju diuretski, odnosno potiču mokrenje čime bakterije izlaze iz našeg organizma te se tako i infekcija ublažava. Međutim, oni ne mogu uništiti bakterije poput antibiotika, zbog čega njihova primjena ne mora uvijek dovesti do potpunog izlječenja. 

Iako se blaže upale mogu smiriti korištenjem čajeva i pažljivijom higijenom, u slučaju izraženih simptoma obavezno posjetite liječnika.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: leukociti u urinu, leukocitna esteraza, leukociti u mokraci, povecani leukociti u urinu, povišeni leukociti u mokraći, uzrok povišenih leukocita u urinu, kako prirodnim putem izlijeciti leukocite i eritrocite u urinu, leukociti u urinu 10-15, leukociti urin, leukocitna ester,