Lišaj na koži (ringworm) – kako ga prepoznati i liječiti?

lišaj
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Lišajevi (dermatomikoza) na koži su možda najčešća gljivična infekcija (gljivica tinea) koja se razvija na gornjem sloju kože. Manifestiraju se crvenim kružnim osipom. Mogu, ali ne moraju uzrokovati svrbež. Infekcija se često širi izravnim kontaktom ”koža na kožu” sa zaraženom osobom ili pak životinjom.

Za liječenje lišajeva koriste se antifungalni lijekovi. Blagi lišajevi obično reagiraju na te lijekove, dok se kod težih infekcija najčešće koriste i razne tablete koje se uzimaju više tjedana.

Zaraznost i prenošenje lišajeva

Lišaj je zarazna gljivična infekcija uzrokovana plijesni poput parazita koji žive na stanicama na vanjskom sloju kože. Može se prenijeti na sljedeće načine:

 • S čovjeka na čovjeka – širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom.
 • Sa životinje na čovjeka – pri dodiru sa zaraženom životinjom moguće je da se inficirate (moguće kod pasa, mačaka ali i krava).
 • S kontaminiranog objekta na čovjeka – može se prenijeti putem objekata i površina koje je zaražena osoba ili životinja nedavno dotaknula, ali se prenosi i preko odjeće, ručnika, posteljine, češljeva i dr.
 • S tla na čovjeka – u rijetkim slučajevima lišajevi se mogu širiti na ljude kontaktom sa zaraženim tlom; infekcija će se najvjerojatnije dogoditi samo nakon duljeg kontakta s vrlo zaraženim tlom.

Simptomi lišajeva

Lišajevi se obično u početku manifestiraju kao suha, ljuskasta područja na površini kože, koja mogu biti crvena te svrbe. Oblik zahvaćenog područja jest lagano izbočen, nepravilan, najčešće kružnog, prstenastog oblika, crvene boje; kod nekih se više takvih područja preklapa jedan preko drugog.

Posjetite liječnika ako primijetite osip na koži koji se ne povlači nakon dva tjedna jer će vam možda trebati lijekovi na recept. Nakon tjedan dana ili dva tjedna mogu se pojaviti nove mrlje, upravo zato što je lišaj jako zarazan.

Mrlja postepeno raste do otprilike 25 mm. Dok raste, središnje područje zacjeljuje, a ostaje crveni prsten.

Lišajevi na licu kod beba i djece

Kod djece lišaj obično zahvaća vlasište, trup i stopala. Kada gljivica zahvati vlasište, koža se ljušti i svrbi te nastaju male ćelave površine. Lišaj koji se pojavljuje na trupu započinje kao mala, okrugla, crvena mrlja koja svrbi, a lišaj koji se pojavljuje na stopalu poznat je pod nazivom dermatomikoza stopala ili atletsko stopalo.

Lice je vrlo nezgodno mjesto za pojavu lišaja upravo zbog toga što je blizu ustima, očima te sluznici nosa. Stoga ako se mjesto lišaja ne lokalizira potrebnim tretmanima može imati teže posljedice.

To je dobro poznato svim roditeljima, koji znaju da djeca imaju tendenciju sve dirati (nespretno prelaziti rukama preko lišaja, pa potom po očima ili trpati stvari kao i ruke u usta), jer ne shvaćaju pravu opasnost nečega.

Djeca puno češće obolijevaju od lišaja jer je njihova koža puno nježnija, osjetljivija i vlažnija. Pregibi na dječjim udovima posebno su ”lijepa mjesta” za nastanjivanje gljivica. 

Međutim, odrasli nisu ništa bolji, jer je lice prvo što će netko vidjeti na vama, stoga odrasli imaju još goru naviku nego djeca. Pokušaj ”skrivanja” ispod tone pudera ne samo da začepljuje pore, nego razmazivanjem pudera osigurava ”besplatni prijevoz” gljivica na novu kožnu površinu.

Lišajevi na licu se manifestiraju kao

 • crveni osip (malo izdignut od površine kože) 
 • osip koji se pojavljuje na obrazima, nosu, oku očiju, na čelu, bradi ili na ušima
 • granice osipa su često vrlo nejasne (niste sigurni je li u pitanju osip ili samo suha koža
 • svrbež
 • ispucala koža koja se ljušti

Lišaj na licu nipošto nemojte sami pokušavati liječiti, već se što je brže moguće javite liječniku koji će propisti odgovarajuću  antifungalnu kremu.

Liječenje lišajeva

Infekciju lišajevima je teško spriječiti. Gljivice koje uzrokuju lišajeve, često se udomaće na tijelu prije no to počinju pokazivati prvi simptomi. Međutim, možete smanjiti rizik od zaraze lišajevima poduzimajući sljedeće korake:

 • Educirajte sebe i druge – budite svjesni rizika koje lišajevi donose sa sobom.
 • Održavajte higijenu – perite često ruke kako biste izbjegli širenje zaraze; prostore koje koristite s više osoba održavajte čistima; to je posebno bitno u školama, vrtićima, teretanama, svlačionicama.
 • Izbjegavajte pretjerano znojenje.
 • Izbjegavajte zaražene životinje – kod inficiranih životinja se najčešće manifestira tako da životinji na jednom dijelu kože nedostaje dlaka ili krzno; u nekim slučajevima, međutim, možda nećete primijetiti nikakve znakove bolesti.
 • Nemojte ni s kim dijeliti osobne stvari – to se odnosi na odjeću, ručnike, četke za kosu, četkicu za zube, kozmetiku (ruž, maskaru, olovku za oči).

Kada je riječ o dermatomikozi tu si ne možete pomoći sami – odnosno možete samo preventivnim mjerama ili mjerama nakon nastanka oboljenja. Trebate paziti na čistoću zaraženog mjesta na koži.

Antifungalnu kremu ćete na zaraženo mjesto najvjerojatnije nanositi dva pute dnevno. Ako je kod djece zahvaćeno vlasište ili veći dio trupa – liječnik će vjerojatno djetetu propisati sirup koji sadrži antimikotik. Također, preporučuje se da dijete koje ima lišaj ne ide u školu kako ne bi zarazilo ostalu djecu. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.84 / 5   86
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: lišajevi na koži, lišaj na koži, lisaj, lišajevi, lišaj na licu, lišajevi na licu, lisajevi po tijelu, lisaji na kozi, lišajevi na koži slike, lišajevi po koži,