Listerija (listerioza) – uzroci, simptomi i liječenje

bakterija-listerija

Listerija ili listerioza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a u ljudski organizam dospijeva kontaminiranom hranom, tj. bakterijom iz zagađenih mliječnih proizvoda ili sirovog povrća. Navedeni patogeni mikroorganizam prisutan je diljem svijeta u okolišu i crijevima sisavaca, ptica, ljuskara i paučnjaka.

Može uzrokovati pobačaj ili prerani porod u trudnica te zahvatiti svaki organ, čak i središnji živčani sustav (meningitis). Osjetljive skupine su novorođenčad, ljudi stariji od 70 godina i oni s oštećenim imunološkim sustavom. Većina zaraza događa se između srpnja i kolovoza.

Prijenos listerije

S obzirom na to da se patogen razmnožava unutar velikog raspona pH i temperature, da je otporan na visoku koncentraciju natrijevog klorida i preživljava zamrzavanje, predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje. Uzročnik se može pronaći u vodi, tlu i životinjskom izmetu, a što se prehrambenih proizvoda tiče, može biti prisutan u:

  • sirovom povrću,
  • zaraženom mesu životinja,
  • nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima,
  • određenoj obrađenoj hrani (npr. meki sirevi).

Važno je naglasiti da se fetus može zaraziti listeriozom preko majčine posteljice. Do infekcije može doći i neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. nepasterizirano-mlijeko

Listerija – inkubacija

Do pojave prvih simptoma od trenutka zaraze može proći nekoliko dana, ali i nekoliko mjeseci. Inkubacija kod listerije iznosi 7 – 30 dana, a najčešće 21 dan.

Listerija – simptomi

Razvoj infekcije ovisi o patogenim svojstvima bakterije, količini bakterija koja je unesena hranom i imunitetu domaćina. Razlikuju se perinatalna i listerija kod odraslih ljudi.

Najčešće su prvi simptomi:

Zaraženo novorođenče pokazuje sljedeće simptome:

Listerija – testiranje

Sigurno se pitate kako možete otkriti listeriju?

Kako bi se listerija otkrila, potrebno je napraviti test na listeriozu.

Test na listeriju (listeriozu) možete napraviti i u privatnim laboratorijima po cijeni od 150 – 200 kn.

Postojanost infekcije utvrđuje se laboratorijskim nalazima. Radi se izolacija bakterija iz različitih uzoraka (bris cerviksa, krv, urin, likvor, mekonium, tj. stolica).

Mogu se napraviti i serološki testovi kako bi se potvrdila prisutnost antitijela u serumu bolesnika, npr. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7.

seroloski testovi

Prevencija i liječenje listerije

Liječenje se provodi antibioticima, a najčešće se primjenjuje ampicilin kojemu se zbog komplementarnosti nerijetko dodaje i gentamicin. Uspješnost terapije ovisi o brzini postavljanja točne dijagnoze i započinjanju adekvatnog liječenja.

Stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 %, a 22 % infekcija listerijom u trudnoći rezultira pobačajem. Glavni korak u prevenciji je pristup hrani, od pravilnog pranja do temeljitog kuhanja hrane. Važno je i savjetovanje rizičnih skupina o izbjegavanju nepasteriziranih mliječnih proizvoda.

Listerija u Hrvatskoj

listerija meso

Među infekcijama koje se prenose hranom, listerija se svrstava među bolesti s najčešćim smrtnim ishodom. Provedena istraživanja na domaćim nepasteriziranim mliječnim proizvodima u Republici Hrvatskoj ukazala su na prisutnost uzročnika, a patogen je pronađen i u 3 % uzoraka svježeg i smrznutog mesa peradi.

Godine 2016. otkrivena je listerija u tvrdom masnom siru, a 2017. godine u jednom ribljem proizvodu i poznatoj kobasici. Svi su proizvodi povučeni iz prodaje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
05-06-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: listerija, listerija simptomi, bakterija listerija, listeria simptomi, simptomi listerije, kako otkriti listeriju, listeria u siru, bolest lister, listerija bakterija, LISTERIJA I KAKO SE LIJECI,