Malarija – uzroci, simptomi, liječenje

ugriz komarca -malarija

Malarija je zarazna bolest uzrokovana parazitima iz roda Plasmodium. Bolest se javlja u tropskim krajevima, Africi i Južnoj Americi.

Procjenjuje se da je 2015. godine od malarije oboljelo 212 milijuna ljudi, od toga 29% sa smrtnim ishodom.

Postoje četiri vrste parazita iz roda Plasmodium koja uzrokuju malariju, a to su:

 • P. vivax
 • P. falciparum
 • P. ovale
 • P. malariae

Svaki stvara nešto drugačiju kliničku sliku.

Uzroci malarije 

Najčešći uzrok jest ugriz komarca, nositelja parazita koji se na taj način prenose u tijelo osobe.

Ovaj parazit preživljava u ženskim komarcima roda Anopheles. Zato se i rasprostranjenost ove bolesti podudara sa rasprostranjenošću ovih komaraca koji vole jako toplu i vlažnu klimu.

Unutar tijela komarca dolazi do mejoze parazita, odnosno spolnog ciklusa. Ukoliko dođe do ugriza zaraženog komarca, on svojom slinom prenese parazita u čovjekov krvotok. Na taj način komarac je vektor (prijenosnik zaraze) na ljude i druge sisavce.

 Zdravi komarci hraneći se zaraženim sisavcima unose parazita u svoj organizam i ciklus se ponavlja.  

Prenošenje malarije

Pošto se malarija prenosi krvlju, može se prenijeti i putem:

 • transplantacije organa,
 • transfuzijom,
 • upotrebom iskorištene igle,
 • prijenosom sa zaražene majke na dijete pri porodu.

Ne zaboravite, malarija je moguća samo ubodom komarca roda Anopheles. Malariju ne možete dobiti od zaraženog čovjeka ukoliko nije došlo do miješanja krvi.

Pogledom na kartu vidimo da je cijela Europa sigurna od malarije. 

mapa malarije

Što se događa u zaraženom čovjeku?

Paraziti krvlju dolaze do jetre i tamo se umnožavaju, razarajući jetrene stanice.

Ponovnim odlaskom u krvotok napadaju ljudske eritrocite, crvene krvne stanice koje su zaslužne za prenošenje kisika po cijelom tijelu. Unutar eritrocita, paraziti se ponovno umnožavaju, razarajući i eritrocite.

Malarija – inkubacija

 • Kod infekcije s P. vivax – inkubacija obično traje 12 do 17 dana,
 • Kod infekcije s P. falciparum – inkubacija obično traje  9 do 14 dana,
 • Kod infekcije s P. ovale – inkubacija obično traje  16 do 18 dana i dulje
 • Kod infekcije s P. malariae – inkubacija obično traje 18 do 40 dana ili godinama. 

Simptomi malarije

Simptomi obično počinju između 10 dana i četiri tjedna nakon ugriza zaraženog komarca, javljaju se u ciklusima, a traju dva do tri dana. 

Obzirom da parazit napada jetru i crvene krvne stanice, simptomi će odgovarati zahvaćenosti tih struktura.

 Na početku bolesti, u takozvanoj prodromalnoj fazi pacijent osjeća:

 • iscrpljenost,
 • glavobolju,
 • bolove u mišićima,
 • vrućicu i zimicu.

Nakon što se umnožilo jako puno parazita, simptomi se pogoršavaju. Bolesnik proživljava najgoru moguću zimicu i glavobolju. Takvo stanje traje oko sat vremena nakon čega počinje naglo rasti temperatura, na jako opasnih 41 ili 42 stupnja.

Javljaju se mučnine, bolovi u trbuhu, povraćenje i gubitak svijesti. Nakon što temperatura padne, pacijent je iscrpljen.

Sličan napad događa se svakih 48-72 sata ili svakodnevno, ovisno o vrsti parazita.

Bolest traje 10 do 15 dana. Takvi malarični napadaji mogu potrajati i do 20 sati, dovesti do teške dehidracije, iscrpljenosti, psihoza te čak kome i smrti.

Simptomi malaričnog napadaja 

Najteži oblik malarije uzrokuje Plasmodium falciparum i ako se ne liječi na vrijeme posljedice su:

 • nenormalna funkcija mozga (moždana malarija),
 • zatajenje bubrega,
 • epileptički grčevi,
 • gubitak svijesti i 
 • smrt.

Dijagnoza malarije 

Ukoliko imate slične simptome u Hrvatskoj, a niste boravili u tropima, najvjerojatnije se radi o bolesti koja je česta u našim krajevima, poput gripe. 

Ako ste se baš vratili sa egzotičnog putovanja i doživljavate slične simptome posjetite doktora. Ne zaboravite mu reći važnu informaciju, vaše putovanje!

Doktor će vas pregledati, vidjeti je li vam povećana jetra i slezena, izvaditi vam krv (napraviti mikroskopsku pretragu krvi) i tražiti parazita u krvi.  

Ako ste ipak zaraženi malarijom i preplašite se brojkom od 29% smrtno oboljelih, nemojte zaboraviti da se to događa u krajevima Zemlje koji nemaju liječnike ni organizirani zdravstveni sustav. Kod nas, u Hrvatskoj, ako se dijagnoza postavi na vrijeme, malarija je izlječiva.

Eritrociti zaraženi malarijom

Slika ljudskih eritrocita pod mikroskopom, eritrocit u sredini zaražen je parazitom Plasmodium, uzročnikom malarije.

Liječenje malarije

Važno je naglasiti da se malarija može izliječiti. Laboratorijski nalaz otkriva i vrstu plazmodija koji uzrokuje simptome jer razvoj bolesti i liječenje ovise o istom. Usto, oporavak ovisi i o vrsti primijenjenog lijeka te dobi bolesnika.

Danas je dostupan velik broj antimalarika. Izbor za eritrocitnu fazu je klorokin, za  jetrenu fazu primakin, kod težih oblika kinin sulfat u kombinaciji s doksiciklinom, kod lakših oblika meflokin.

Ukoliko je došlo do komplikacija bolesti u smislu dehidracije bolesnika daje se infuzija, kod anemije transfuzija, kod zatajenja bubrega hemodijaliza.

Područja zahvaćena malarijom

Pojava malarije zabilježena je danas u više od 100 država, a rizičnim se područjima smatraju veliki prostori Srednje i Južne Amerike, Afrike, Južne i jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Oceanije.

Malarija je u Republici Hrvatskoj uspješno iskorijenjena nakon Drugog svjetskog rata.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da od malarije godišnje oboli 300 do 500 milijuna, a umre milijun ljudi. Zato preporuča rutinsko praćenje otpornosti  lijekova i podržava države u promicanju svijesti i naporima koje čine kako bi se spriječilo njezino širenje.

U izvanrednim situacijama lokalne vlasti zaprašuju pesticidima područja gdje se nalaze komarci. Koncentracija pesticida je bezopasna za ljudi, ali dovoljno snažna za ubijanje komaraca.

Prevencija malarije 

Ukoliko upravo planirate medeni mjesec u trope ili bilo koju vrstu putovanja u područja gdje postoji malarija, najpametnije vam je uzeti profilaksu (skup procedura koje su usmjerene ka spriječavanju nastanka bolesti).

Morate početi piti tablete klorokina ili sličnih lijekova tjedan dana prije putovanja, cijelo vrijeme dok ste u ugroženom području i još 4-6 tjedana nakon povratka.

Zvuči puno, zar ne?

Nažalost, trenutno ne postoji cjepivo za malariju koje bi ubodom riješilo sve vaše muke. Kada budete odlučivali o vašem putovanju, nemojte zaboraviti koliko je česta i opasna ova bolest. I iako će lijekovi sigurno uzrokovati neke nuspojave, svaka je sigurno lakša od teških muka malarijskog napada.

Savjeti za prevenciju od malarije prije odlaska 

Prije nego što odete u zemlju koja je rizična za obolijevanje od malarije, važno je napraviti par koraka prije odlaska te u prvim danima dolaska u dotičnu zemlju:

 1. Važno je da posjetite svog doktora otprilike 6 tjedana prije odlaska u određenu tropsku državu kako biste uzeli potrebne preventivne lijekove za malariju. Ova vrsta lijekova nije pokrivena besplatnim zdravstvenim osiguranjem, a cijena im se kreće oko 300 kn.
 2. Kod biranja i razgovora s doktorom o određenim preventivnim tabletama obratite pažnju na simptome i nuspojave. Primjerice, neki lijekovi protiv malarije nisu namijenjene trudnicama i slično.
 3. Kada stignete, odaberite smještaj, odnosno područje, u kojem nema toliko komaraca, nipošto blizu rijeka, jezera, ustajalih voda, žbunja i šikara.
 4. Za prevenciju postavite mrežu protiv komaraca na prozore, vrata i oko kreveta.
 5.  Nosite svjetliju odjeću dugih rukava. 
 6. Koristite sredstva za odbijanje komaraca.

A što je s nama koji trope gledamo samo na slikama? Sjedite i uživajte znajući da ste sigurni od ovih zločestih parazita, bar dok globalno zatopljenje ne potjera komarce nešto sjevernije – svakako ne za naših života.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
26-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: simptomi malarije, malarija, malarija bolest, rasprostranjenost plasmodium, prevencija malarije, malarija lijecenje, malarija lecenje, malarija hr, kolestaza uzroci, kako se zastititi od malarije,