Mikrocefalija – uzroci, simptomi i liječenje

mikrocefalija

Mikrocefalija (manji opseg glave kod beba) ili „mala glava“ je rijetko neurološko stanje kod kojeg je djetetu glava znatno manja nego kod druge djece iste dobi i spola. Ponekad se već otkrije pri rođenju, a rezultat je nenormalnog razvoja mozga u maternici ili nakon rođenja.

Mikrocefalija može biti uzrokovana raznim genetičkim i okolišnim čimbenicima. Djeca s mikrocefalijom često imaju probleme u razvoju. Općenito ne postoji tretman za mikrocefaliju, ali rana intervencija s potpornim terapijama, kao što su terapije kod logopeda i profesionalne terapije, mogu pomoći u poboljšanju razvoja vašeg djeteta i unaprijediti kvalitetu života.

Uzroci mikrocefalije

Mikrocefalija je najčešće posljedica abnormalnog razvoja mozga, što se može dogoditi u maternici (kongenitalna mikrocefalija) ili tijekom djetinjstva. Također, može biti genetska. Ostali uzroci mogu uključivati:

 • Kraniostenoza – prerano sraštanje šavova kostiju lubanje.
 • Infekcije fetusa tijekom trudnoće – citomegalovirus, herpes simplex, rubella, AIDS, toksoplazma, meningitis, sifilis, varicella.
 • Smanjen dotok kisika do mozga – određene komplikacije u trudnoći ili tijekom poroda mogu utjecati na dotok kisika do mozga fetusa.
 • Kromosomske abnormalnostiDownov sindrom i ostale kromosomske abnormalnosti mogu rezultirati mikrocefalijom.
 • Pothranjenost – ne konzumirajući adekvatnu prehranu tijekom trudnoće može rezultirati nenormalnim razvojem djeteta.
 • Izloženost otrovima – droga, alkohol ili otrovne kemikalije itekako uzrokuju rizik od abnormalnog razvoja mozga.
 • Fenilketonurija (PKU) – defekt (nasljedna metabolička bolest) koji koči sposobnost tijela da razbija aminokiselinu fenilalanin.

mikrocefalija

Simptomi mikrocefalije

Primarni znak mikrocefalije je značajno manja glava, odnosno manji opseg glave od druge djece iste dobi i spola. Pomoću standardiziranih grafikona rasta mjeri se opseg u usporedbi s drugim mjerenjima na djeci. Dijete s težim oblikom mikrocefalije također može imati unatrag nagnuto čelo.

Prilikom kraniosinteze u kojoj dolazi do preranog sraštavanja šavova kostiju lubanje mogu nastati različiti abnormalni oblici glave, budući da samo jedan šav može patološki prerano srasti, a ostali mogu pratiti normalan fiziološki razvoj.

Velike su šanse da će liječnik prepoznati mikrocefaliju već nakon rođenja ili na redovnom pregledu djeteta. Međutim, ako mislite da je bebina glava manja nego je normalno ili ne raste kako treba, posjetite liječnika. Neki od simptoma koji se pojavljuju kod djece s mikrocefalijom su:

 • problemi s ravnotežom i koordinacijom
 • zaostajanje u razvoju
 • problemi s hranjenjem i otežano gutanje
 • hiperaktivnost
 • potencijalni gubitak sluha
 • poteškoće u govoru
 • problemi s vidom
 • gubitak sluha

Jedan dio djece s mikrocefalijom ima posve normalnu inteligenciju. Neka djeca imaju poteškoće s učenjem, ali se stanje obično ne pogoršava kako dijete stari.

Mikrocefalija se može dijagnosticirati prije trećeg tromjesečja, međutim postoje lažno pozitivne i lažno negativne prenatalne dijagnoze. 

Liječenje mikrocefalije

Osim kirurškog liječenja kod kraniostenoze, ne postoji tretman koji bi mogao pomoći u povećanju opsega glave djeteta ili usporavanju komplikacija same mikrocefalije. Liječenje se temelji na upravljanju nastalog stanja djeteta. Rani programi u djetinjstvu su intervencije koje uključuju govorne terapije, a zatim i fizikalne i radne terapije koje mogu pomoći djetetu da ojača svoje sposobnosti.

Liječnik vam može preporučiti lijekove za određene komplikacije mikrocefalije, poput napadaja ili hiperaktivnosti.

Kako se dijete nosi s mikrocefalijom ovisi o tome što je uzrokovalo prestanak rasta mozga. Kod djece s blažom mikrocefalijom najčešće se ne manifestiraju gotovo nikakvi simptomi. Takva djeca rastu u potpuno normano. 

Djeca s teškom mikrocefalijom imaju značajne probleme s kretanjem i učenjem, a imaju i druge zdravstvene probleme poput epilepsije i paralize. Životni vijek djece mikrocefalijom ovisi o težini mikrocefalije i o tome što joj je uzrok.

Djeca s blagom mikrocefalijom obično mogu imati sasvim normalan životni vijek, dok djeca s težim oblikom mikrocefalije umiru u djetinjstvu ili početkom puberteta.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
26-08-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mikrocefalija, kraniostenoza, mikrocefalija simptomi, manji obim glave kod beba, mikrocefalia, mala glava u djeteta, zivotni vek dece sa mikrocefalijom, kada se kavlja mikrocefalija, cefalija kod bebe, bebi manja glava,