Modrice po tijelu – uzroci i tretiranje modrica

modrice po tijelu

Modrica ili podljev krvi odnosi se na nakupinu krvi izvan žila do koje dolazi kada se krvna žila ošteti. Modrice najčešće nastaju od udarca, no mogu se pojaviti po nogama i tijelu i bez fizičke ozlijede (bez udarca). Promjena boje na koži nastaje zbog istjecanja krvi u potkožno tkivo.

Istraživanje provedeno 2006. godine na National Institutes of Health pokazalo je da su crvenokose žene sklonije modricama od žena koje imaju smeđu ili crnu kosu. Nije poznato što je uzrok tome budući da su žene koje su sudjelovale u istraživanje bile slične dobi, visine i težine te nisu imale problema sa zgrušavanjem krvi. Znanstvenici pretpostavljaju da bi pojava mogla biti povezana s mutacijom gena koji određuje pigment i prirodno boji kosu u crveno.

Uzroci modrica bez udarca

Iako rijedak slučaj, modrice odnosno podljevi na nogama se mogu pojaviti po tijelu bez udarca. Spontane modrice je potrebno dodatno istražiti kako bi se pronašao uzrok modrica i poduzele ispravne preventivne mjere te potražila odgovarajuća liječnička pomoć. Neki od mogućih razloga pojave modrica bez udarca su sljedeći:

 • deficit vitamina C, B12 ili K,
 • starenje – jer je koža tanja pa i osjetljivija,
 • nuspojave određenih lijekova kao što su aspirin ili antikoagulansi,
 • poremećaji zgrušavanja krvi, 
 • prekomjerna izloženost suncu,
 • intenzivna tjelovježba,
 • konzumiranje alkohola – jer proširuje krvne žile i razrjeđuje krv,
 • bolest kao što su dijabetes, autoimuna bolest, karcinom,
 • lijekovi koji razrjeđuju krv (npr. aspirin).

Modrice po nogama i tijelu bez uzroka češće su kod žena.

Liječenje modrica po tijelu – kako ukloniti modrice

Postoje prirodni načini tretiranja modrica kod kuće, no bitno je posavjetovati se s liječnikom ako niste sigurni koji je uzrok modrica.

 • U određenim situacijama se osobama koje imaju neobjašnjene modrice preporučuje uzimanje suplemenata vitamina K.
 • Oblozi od gaveza, kamilice i lavande, te vrećice crnog čaja koriste se kako bi modrice nestale što prije s kože.
 • Arnika se također smatra učinkovitim sredstvom za tretiranje modrica, a može se koristiti kao tonik, tinktura ili krema.
 • Modrica također može lakše nestati primjenom topline. 24 sata nakon nastanka modrice možete staviti topli oblog na modricu kako bi se cirkulacija pojačala i ubrzalo čišćenje mjesta na kojem se izlila krv. Topli oblog držite po 20 minuta zahvaćenom mjestu, nekoliko puta dnevno.

modrice

Modrice po nogama kod djece

Djeca su također podložna dobivanju modrica. Međutim, potreban je veći nadzor kada dijete dobije neobjašnjene ili abnormalno velike modrice. Obavezno se posavjetujte s liječnikom u slučaju da vaše dijete ima:

 • modrice koje traju duže od 2 tjedna,
 • modrice koje su disproporcionalno velike u odnosu na ozljedu,
 • modrice na neobičnim mjestima.

U slučaju da dijete ima normalnu modricu nastalu uslijed fizičke ozlijede, zamotajte led u tanki ručnik te ga nanesite na ozlijeđeno područje i držite 20-30 minuta. Modrica bi trebala nestati unutar dva tjedna.

Izvori: 

 1. Edwin B. Liem, Sandra C. Hollensead, Teresa V. Joiner, Daniel I. Sessler. (2006). Women with Red Hair Report A Slightly Increased Rate of Bruising, but Have Normal Coagulation Tests. Anesthesia & Analgesia
 2. 8 Causes of Night Sweats. WebMD
 3. Bruises in Children: What's Normal and When to Worry. Riley Children's Health Indiana University Health
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: modrice po tijelu, modrice po nogama, Modrice, modrice na nogama, masnice po tijelu uzrok, male modrice po tjelu, lijek za modrice po tijelu, iznenadne modrice po tijelu, zute modrice po rukama, hematomi po tijelu,