Multipla skleroza – uzroci, simptomi i liječenje

multipla skleroza naslovna

Multipla skleroza (MS) je neurodegenerativna i autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada zaštitnu ovojnicu odnosno mijelin koji pokriva živce. Oštećenje mijelina dovodi do otežane komunikacije između mozga i ostatka tijela. Živci se i sami mogu oštetiti, a tada situaciju nije moguće poboljšati.

U slučaju da je određeni dio mijelinskog omotača upaljen ili oštećen, prenošenje impulsa kroz neurone je usporeno, poremećeno ili isprekidano.  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Simptomi variraju ovisno o težini oštećenja mijelina i živaca koji su pogođeni. Neke osobe s teškom multiplom sklerozom mogu izgubiti sposobnost samostalnog kretanja, dok drugi mogu doživjeti duga razdoblja remisije u kojima nema pojave novih simptoma.

Multipla skleroza je bolest promjenjivog tijeka. U svijetu od multiple skleroze boluje oko 2 milijuna ljudi. Oboljeli su većinom stanovnici razvijenih zemalja. Multipla skleroza se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. 

Lijek za multiplu sklerozu ne postoji. Međutim, mnogi tretmani mogu pomoći ubrzati oporavak od napadaja, izmijeniti tijek bolesti ili ublažiti simptome, odnosno pomoći u kontroliranju simptoma. 

multipla skleroza simptomi

Multipla skleroza uzrok

Uzrok multiple skleroze je nepoznat. Vjeruje se da je riječ o autoimunom procesu u kojem imunološki sustav napada vlastita tkiva. Kod multiple skleroze imunološki sustav uništava mijelin – masnu tvar koja štiti žičana vlakna u mozgu i leđnoj moždini. Kada je mijelin oštećen, poruke koje putuju s određenog živca mogu biti usporene ili blokirane.

Nije jasno zašto se multipla skleroza pojavljuje kod nekih ljudi, a kod drugih ne. Čini se, ipak, da kombinacija čimbenika, od genetike do infekcija u djetinjstvu, može igrati ulogu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Multipla skleroza se potencijalno može i naslijediti, oko 5% oboljelih ima sestru ili brata koji također imaju multiplu sklerozu, a oko 15% ima rođaka s multiplom sklerozom.

Poznato je i da se multipla skleroza gotovo nikada ne javlja kod osoba koje žive blizu ekvatora, iz čega se može zaključiti kako je klima u prvim godinama života iznimno važan faktor kao mogući uzrok multiple skleroze. Multipla skleroza se najčešće pojavljuje u sjevernim krajevima Europe i SAD-a. U Hrvatskoj je poznato oko 6.000 oboljelih no pretpostavlja se kako je brojka oboljelih znatno veća. 

Smatra se kako nastanak multiple skleroze mogu potaknuti faktori kao što su stres, nepravilna prehrana i utjecaji okoliša

Multipla skleroza simptomi 

Simptomi multiple skleroze se većinom javljaju između 20. i 40. godine života. Kao što smo već spomenuli, obolijevaju većinom žene. Oštećenje mijelina se može javiti na bilo kojem dijelu mozga ili leđne moždine, a simptomi ovise o tome koje je područje pogođeno. 

Multipla skleroza posljedice i simptomi: 

 • utrnulost ili slabost u jednom ili više udova koja se obično javlja na jednoj strani tijela,
 • djelomični ili potpuni gubitak vida, obično na jednom oku, često popraćeno bolovima prilikom pokretanja očiju,
 • dvoslike ili zamućenje vida,
 • nevoljni pokreti očima i treperenje očnih jabučica, 
 • snažan nagon za mokrenjem,
 • nadutost i neredovita stolica, 
 • oštećenje seksualnih funkcija, 
 • nemogućnost ejakulacije, 
 • poremećaji spavanja i apetita, 
 • nagle promjene raspoloženja,
 • trnci ili bolovi u dijelovima tijela,
 • tremor, nedostatak koordinacije ili nesiguran hod,
 • nerazgovijetan govor, umor i vrtoglavica,
 • problemi s crijevima i funkcijom mjehura.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, stoga bolest nema klasičan obrazac po kojem bi se mogla dijagnosticirati i prepoznati.

Preporučujemo vam da pročitate simptomi multiple skleroze forum iskustva

Multipla skleroza simptomi glavobolja – u većine pacijenata se javlja bol u samo jednoj strani i to najčešće u području trigeminalnog živca.

Multipla skleroza smrtnost

U osoba koje nemaju teške simptome multiple skleroze stopa smrtnosti nije visoka. Prosječan životni vijek osoba s multiplom sklerozom je u prosjeku 6-10 godina kraći nego u zdravih osoba.

Multipla skleroza životni vijek – ovisi i o starosti odnosno životnoj dobi bolesnika u trenutku kada su se pojavili prvi simptomi. 

U posljednjih desetak godina zbog napretka u terapiji zabilježen je pad smrtnosti od multiple skleroze.

Multipla skleroza dijagnoza 

Liječnici mogućnost multiple skleroze razmatraju kod mladih osoba koje su razvile neke od prepoznatljivih simptoma multiple skleroze kao što su zamagljen vid, dvoslike, motoričke abnormalnosti i sl.

Liječnici prilikom fizikalnog pregleda pomno procjenjuju živčani sustav. Neki od znakova da živčani sustav ne funkcionira onako kako bi trebao su: neusklađeni pokreti očima, mišićna slabost, neosjetljivost u mnogim dijelovima tijela. 

Niti jedna pojedinačna pretraga nema dijagnostičku vrijednost. Međutim, rezultatima laboratorijskih pretraga se multipla skleroza može razlučiti od drugih stanja i bolesti sa sličnim simptomima. Uz pomoć magnetske rezonance, na mozgu se mogu otkriti područja koja su izgubila mijelin. 

multipla skleroza dijagnoza

Multipla skleroza liječenje

Lijek za multiplu sklerozu ne postoji. Liječenje se obično usredotočuje na ubrzanje oporavka od napada, usporavanje progresije bolesti i upravljanje simptoma. U nekih osoba su simptomi vrlo blagi te ne zahtijevaju liječenje. Osobe s multiplom sklerozom često mogu zadržati aktivan način života, premda se umaraju znatno brže nego zdrave osobe.

U liječenju bolesti može pomoći vožnja sobnog bicikla, šetnja, plivanje, istezanje (smanjuje ukočenost). 

Multipla skleroza – tretmani za napade:

 • Kortikosteroidi – poput prednizona za oralnu primjenu i intravenoznog metilprednizolona, propisuju se kako bi se smanjila upala živaca. Nuspojave mogu uključivati nesanicu, povišeni krvni tlak, promjene raspoloženja i zadržavanje tekućine.
 • Plazmafereza – odvajanje tekućeg dijela krvi (plazma) od krvnih stanica. Krvne stanice se zatim miješaju s otopinom proteina (albumina) i vraćaju se u tijelo. Taj postupak se koristi ako bolesnik ima teške simptome i ne reagira na kortikosteroide.

Snižavanje stope relapsa i smanjenje stope formiranja novih lezija

Nema terapije koja je pokazala korist u usporavanju progresije primarne progresivne multiple skleroze. U progresivno relapsirajućoj multiploj sklerozi, neki lijekovi mogu sniziti stopu relapsa i smanjiti stopu formiranja novi lezija, osobito rano u tijeku bolesti. Opcije uključuju:

 • Beta intarferon – ti lijekovi se ubrizgavaju pod kožu ili u mišić, mogu smanjiti učestalost i težinu relapsa. Mogu uzrokovati nuspojave kao što su simptomi nalik gripi i reakcije na mjestu injiciranja. Potrebni su i krvni testovi za praćenje jetrenih enzima.
 • Copaxon – ovaj lijek može pomoći u sprečavanju napada imunološkog sustava na mijelin. Lijek se može injicirati ispod kože.
 • Dimetil oksalat (Tecfidera) – ovaj oralni lijek može smanjiti recidive. Nuspojave mogu uključivati crvenilo, proljev, mučninu te smanjiti broj bijelih krvnih stanica.
 • Fingolimod (Gilenya) – oralni lijek koji smanjuje stopu relapsa. Potrebno je pratiti rad srca, jer ono može biti usporeno. Ostale nuspojave uključuju visoki krvni tlak i zamagljen vid.
 • Natalizumab (Tysabri) – ovaj lijek ima za cilj blokiranje kretanja potencijalno štetnih imunoloških stanica iz krvotoka do mozga i leđne moždine. Lijek povećava rizik od virusne infekcije mozga naziva progresivna multifokalna leukoencefalopatija.
 • Mitoksantron (Novantrone) – imunosupresant, lijek koji može biti štetan za srce i povezan je s razvojem leukemije. Obično se koristi samo za liječenje teških i naprednih multiplih skleroza.

Tretmani za znakove i simptome:

 • Fizikalna terapija – terapeut bolesnika može naučiti vježbama istezanja i jačanja, te pokazati kako koristiti uređaje koji mogu olakšati obavljanje dnevnih zadataka.
 • Opuštanje mišića – nekontroliranu ukočenost mišića ili grčeve (osobito u nogama) moguće je ublažiti lijekovima poput Lioresala i Gablofena.

Ostali lijekovi koji se propisuju su antidepresivi, lijekovi protiv bolova i za kontrolu mjehura i crijeva.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.16 / 5   32
Facebooktwitterpinterestmail
13-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: multipla skleroza, tecfidera iskustva, multipla skleroza uzrok, multipla skleroza simptomi, multipla skleroza posljedice, multi skleroza, multi skleroza simptomi, multipla skleroza smrtnost, skleroza, multipla skleroza simptomi glavobolja,