Osteohondroza – simptomi, uzroci i liječenje

osteohondroza

Osteohondroza („koštana smrt“) se odnosi na grupu bolesti koje zahvaćaju rast kostiju. Nastaju zbog prekida dotoka krvi u dijelove tijela gdje se odvija okoštavanje. Tipično se javlja kod djece ili adolescenata čije su kosti još u razvoju, ali moguća je pojava određenih bolesti iz ove grupe i kod odraslih.

Vrste osteohondroze

S obzirom da je osteohondroza samo skupni naziv za različite bolesti, postoji više poremećaja koji spadaju pod ovaj naziv. Moguće je imati osteohondrozu u jednoj ili više kostiju.
Klasificiraju se ovisno o području na kojem se pojavljuju.

Zglobna osteohondroza – bolest se javlja u zglobnim područjima u tijelu. Neke od bolesti koje pripadaju zglobnoj osteohondrozi uključuju:

 • Legg-Calve-Parthes – poremećaj koji zahvaća kuk. Najčešće se pojavljuje kod djece u dobi od 4 do 10 godina. Postoji manje od 10% slučajeva gdje bolest zahvati oba kuka.
 • Freiberg – dječja forma osteohondroze koja zahvaća stopalo. Tipično se javlja kod dječaka, u dobi od 6 do 9 godina.
 • Kohler – rijetki poremećaj kosti stopala koji se pojavljuje kod (najčešće muške) djece u dobi od 6 do 9 godina.
 • Panner – rijetki ali bolni poremećaj koji zahvaća lakat, a pojavljuje se kod djece mlađe od 10 godina. Povezan je s prekomjernom uporabom lakta. Oporavak od ove bolesti je dugotrajan proces, ali nema dugoročnih posljedica. 

Ne-zglobna osteohondroza – može zahvatiti bilo koji dio kostura.

 • Osgood-Schlatter – bolni poremećaj koji se manifestira u obliku izbočine ispod koljena. Najčešće se pojavljuje kod djece koja se bave sportom, kod dječaka u dobi od 12 do 14, a kod djevojčica 10 do 13 godina starosti. 
 • Sinding-Larsen–Johansson – bolest koja zahvaća koljeno aktivnih adolescenata koji su još u razvoju, tipično u dobi od 10 do 14 godine života. 
 • Sever – poremećaj kosti pete koji se pojavljuje kod djece u razvoju, najčešće adolescenata koji se bave sportom.

Osteohondroza epifizne ploče – najčešće se odnosi na osteohondrozu vratne kralježnice i kralježničkih diskova. Može se pojaviti bilo gdje u kralježnici, a najčešće nastaje s godinama.  

 • Scheuermann – najpoznatija, zahvaća kralježnicu tj. kralježničke diskove (najčešće) adolescenata.

osteohondroza 
Osteohondritis je pojam koji se često miješa s osteohondrozom, ali radi se zapravo o tipu osteohondroze. Može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a najčešće zahvaća koljeno.

Osteohondroza vrata 

Najčešće se razvija zbog sjedilačkog načina života. Promjene koje se javljaju s kralježnicom pojavljuju se u kombinacji s nizom drugih stanja. 

Najčešći simptomi osteohondroze vrata su:

 • bol u vratu  – nakon buđenja koja se pojačava kod smijanja, kašljanja, kihanja, pomicanja tijela, 
 • cervikalni išijas
 • cervikalni lumbago, 
 • bolovi u zglobovima, 
 • bol u prsnom području (područje srca i jetre).

Simptomi osteohondroze

Ovaj poremećaj ne mora pokazivati nikakve simptome u početku, već tek kad bolest uznapreduje.

Najčešći simptom osteohondroze je bol u određenom dijelu tijela koji je zahvaćen ovom bolešću. Još jedan od indikatora može biti i ograničena mogućnost korištenja zgloba zahvaćenog osteohondrozom te otok, osjetljivost i/ili ukočenost zgloba.

Uzroci osteohondroze

Zbog prekida dotoka krvi u zglobove onemogućeno je mijenjanje stare kosti novom kosti iz razloga što se stara kost previše brzo uništava a tijelo ju ne može dovoljno brzo zamijeniti. Stoga kost počinje „umirati“ i podložnija je ozljedama.

Nije u potpunosti poznat uzrok ovih bolesti, no postoje određeni čimbenici i radnje koji mogu doprinijeti razvoju osteohondroze. Rizični faktori su sljedeći:

 • fizička povreda,
 • ubrzan rast i razvoj,
 • genetske predispozicije,
 • loša prehrana,
 • zlouporaba alkohola,
 • predispozicija za trombozu.

Osteohondroza se najčešće razvije do 20. godine života, a češće zahvaća dječake i osobe koje se bave sportom.

Dijagnoza i liječenje osteohondroze

osteohondroza

Osteohondrozu je moguće dijagnosticirati pomoću rendgenske snimke, nakon uvida u povijest bolesti i fizičkog pregleda kod liječnika.

Liječenje osteohondroze ovisi o vrsti bolesti i ozbiljnosti tj. stupnju razvijenosti. Liječnici najčešće preporučuju odmaranje i mirovanje dijela tijela koje je zahvaćeno bolešću, a moguće je i nošenje gipsa ili steznika.

Ponekad se preporučuje vježbanje za jačanje mišića i tetiva oko zahvaćenog zgloba. Plivanje i gimnastika su odlični odabiri aktivnosti za vježbanje u ovim slučajevima. 

Za ublažavanje bolova moguće je uzimanje lijekova , odlazak na masažu ili fizikalnu terapiju koja uključuje elektroterapiju (uz električne stimulanse), toplinsku terapiju itd.

Osteohondroza rijetko zahtijeva intervenciju kirurškim zahvatima. Operacije se izvode kako bi se odstranili dijelovi zahvaćeni osteohondrozom ili popravili dijelovi koji nisu u potpunosti uništeni (osteotomija).

Svakako je potrebno posavjetovati se s liječnikom i zaštiti zahvaćeno područje od dodatne povrede.

Osteohondroza – vježbe

U video prilogu možete pogledati na koje načine možete olakšati svoje tegobe ukoliko se borite s osteohondrozom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
13-11-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: osteohondroza, liječenje osteohondroze, sto je osteohondroza i lijecenje, sta je osteohondroza, portal oko, osteohondroza vratne kralježnice liječenje, osteohondroza vježbe, osteohondroza simptomi, osteohondroza kralježnice liječenje, sto je to osteohondroza,