Osteohondroza – vježbe

Osteohondroza

Osteohondroza obuhvaća razne poremećaje rasta kostiju nepoznatog podrijetla. Karakterističan je prekid protoka krvi u područja okoštavanja, tj. stvaranja koštanog tkiva iz hrskavičnog i vezivnog (mineralizacija).

Uglavnom se javlja u dječjoj ili adolescentnoj dobi kada se kosti još razvijaju. Može obuhvatiti zglobove, koljena, pete i kralježnicu.

Više o osteohondrozi možete pročitati ovdje.

Tjelesna aktivnost tjera krv zasićenu kisikom u diskove, zglobove i mišiće. Tako se podiže temperatura mišića, mišići se opuštaju i smanjuju se bolni grčevi. Zato se vježbe izuzetno važne u prevenciji i liječenju osteohondroze.

Starenje kao uzrok

Osteohondroza – liječenje

Uzroci osteohondroze nisu dovoljno istraženi, ali najveći se značaj pridaje genetici, starenju, prehladama, intoksikaciji, traumama (npr. uslijed sportskih aktivnosti), pretilosti i stresu.

Manifestira se kroz bol u vratu, između lopatica, pri naginjanju trupa, u slabinskom dijelu i u nogama, trnce u prstima tijekom spavanja, umaranje mišića, nemogućnost zadržavanja u određenom položaju itd.

Ima istine u prastaroj izreci: „Čovjek je toliko mlad koliko je mlada njegova kralježnica.“. Za liječenje osteohondroze uglavnom se koriste preparati za uklanjanje boli s protuupalnim učinkom.

Ipak, fizičke vježbe se preporučuju kao jedan od najboljih i najbržih načina za olakšanje boli i uspostavljanje pokretljivosti. Poznato je da fizička aktivnost pomaže organizmu u proizvodnji endorfina koji proizvodi mozak, a riječ je o prirodnoj tvari koja djeluje protiv boli.

Vitamin D

Osteohondroza kralježnice – liječenje

Kralježnica ima lagano izvijen oblik koji omogućava kretanje u uspravnom položaju i podnošenje velikih uzdužnih opterećenja. Usto, svrha je zmijolikog oblika kralježnice dovoljna savitljivost i mijenjanje položaja različitih dijelova tijela.

Najčešće osteohondroze kralježnice su:

  • osteohondroza l5-s1 – odnosi se na peti lumbalni kralježak (l) i prvi kralježak sakruma (sakralne kralježnice, s), ovi kralješci čine bazu kralježnice, a bolesti ili ozljede tog područja mogu uzrokovati jake bolove u donjem dijelu leđa i nogama,
  • osteohondroza c5-c6 – riječ je o protruziji (izbočenosti) diska kojom dolazi do motornih ispada u jednoj ruci ili obje, slabosti s ukočenošću, a prisutni su i trnci u jednoj ili obje šake,
  • osteohondroza l1-s1 – obuhvaća prvi kralježak lumbalne ili slabinske kralježnice i prvi kralježak sakralnog dijela kralježnice, razna stanja i traume mogu donji dio leđa i donje udove učiniti slabije pokretnima i bolnima.

Osteohondroza kralježnice razvija se uslijed prekomjernih i čestih fizičkih opterećenja i nepravilne prehrane. Najpouzdanije je sredstvo prevencije neprekidna kontrola i korekcija držanja tijela. I kretanje je preduvjet za zdravu kralježnicu jer tekućina stiže do kralježnih diskova samo ako se oni gibaju.

Što se prehrane tiče, važno je ne pretjerivati s unosom hrane, izbjegavati konzumaciju alkohola uz meso i uzimati suplemente kalcija i vitamina D. Također, s vremena na vrijeme post djeluje pozitivno na imunološki sustav.

Osteohondroza – vježbe

Prije početka vježbanja važno je konzultirati se s liječnikom. Vjerojatno će preporučiti opće vježbe koje dobro zasićuju tkivo kisikom kao što su šetnja, vožnja bicikla, plivanje itd. Vježbanjem i rastezanjem kralježnice jačaju se mišići i tetive koje leđa drže u rastegnutom stanju.

Ako je u pitanju jako izražena osteohondroza vratne kralježnice, zabranjeno je sljedeće:

  • kružna gibanja glavom i nagla savijanja glave naprijed i natrag jer to može izazvati poremećaj cirkulacije u glavi,
  • nagli pokreti glave,
  • leđno plivanje i plivanje kod kojeg se zabacuje ili okreće glava.

Plivanje

Prvi tjedan treba lagano izvoditi vježbe. Ako se osjete nelagoda ili umor, važno je smanjiti vrijeme vježbanja. Evo primjera vježbi za leđa:

NAZIV VJEŽBECILJ VJEŽBEOPIS VJEŽBE
Kruženje rukamaRazgibava rameni pojas i širi prsni koš. Koristi se i kao vježba za zagrijavanje.Stanite, ispravite se i noge raširite u širini ramena. Pokrećite obje ruke istovremeno, lagano radeći krugove. Širite ih sve dok u rukama ne osjetite napor. Kružite rukama prvo naprijed pa nazad. Prvo kružite jednom rukom, zatim objema. Kad je jedna ruka dolje, druga mora biti gore. Radite što je moguće šire krugove.
Vertikalno rastezanjeRazgibava mišiće ruku i ramena, rasteže prsni koš i smanjuje napetost. Odlična vježba za zagrijavanje.Stanite i raširite noge u širini ramena. Održite ravan položaj tijela. Lijevu ruku stavite na struk, a desnu podignite i protegnite što je moguće više, prema stropu. Promijenite ruke. Radite vježbu 10 puta sa svakom rukom. Počnite raditi vježbu jednom rukom, zatim objema. Potrudite se istezati sve više i više.
Bočna gibanjaRasteže bočne dijelove i kralježnicu te ključne mišiće. Povećava pokretljivost leđa i ispravlja liniju struka.Stanite, noge raširite u širini ramena i malo savinite koljena. Zadržite pravilan položaj zdjelice. Podignite desnu ruku i malo je zabacite iza glave. Lijevu ruku stavite na struk. Lagano se naginjite ulijevo sve dok desna ruka ne zauzme dijagonalan položaj. Brojite do 10. Ponovite vježbu dva puta, zatim promijenite ruke i stranu naginjanja.
Kruženje trupaPokretljivost leđa i kralježnice. Opće opuštanje.Stanite uspravno i noge raširite u širini ramena. Zadržite pravilan položaj tijela i kukova. Koljena su malo savijena. Lagano okrenite gornji dio trupa prvo ulijevo, zatim udesno, koliko možete bez naprezanja. Izbrojite do 10. Ponovite okret okrećući se prvo udesno, a zatim ulijevo. Ponovite vježbu pet puta.
Naklon naprijedOdlična vježba za opuštanje i razgibavanje.Ispravite se zauzimajući pravilan položaj tijela, a noge malo raširite. Sagnite glavu i podbradak stavite na prsa. Klizite rukama po butovima prema koljenima. Nagnite se naprijed tako da ruke dopru koliko god je moguće niže, bez naprezanja. 
Gibanje leđaUklanja bol u leđima i napetost. Posebno je dobra za ljude koji puno rade u sjedećem položaju.Stanite uspravno zadržavajući pravilan položaj tijela i bokova. Ruke stavite na leđa. Duboko udahnite. Napravite lagani izdah, a istovremeno se meko gibajte unatrag pridržavajući leđa rukama. Ne gibajte se jako. Ponovite pet puta.
Podignuta nogaUklanjanje napetosti u donjem dijelu leđa i butovima.Koristite stolac. Stavite jednu nogu na uzvišenje. Stopalo druge noge ostaje na podu. Savijte podignutu nogu. Lagano se nagnite prema sagnutom koljenu. Ostanite u takvom položaju brojeći do 10. Promijenite nogu i ponovite vježbu.
Rastezanje uz zidRastezanje bočnih i trbušnih mišića. Rastezanje i opuštanje leđa.Stanite bočno okrenuti prema zidu. Podignite lijevu ruku i uprite se dlanom o zid u razini ramena. Naslonite se na zid rastežući podignutu ruku. Stavite desnu ruku na desni but i pritišćite je prema zidu, pritom oblikujući torzo u luk. Noge ne podižite od poda. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Ponovite pet puta. Promijenite ruke i rastežite drugi bok.
Stajanje pored zidaPoboljšava pravilno držanje tijela. Dobra je za opći razvoj i jačanje. Pomaže u smanjenju boli u vratu.Stanite okrenuti leđima zidu. Noge su razmaknute 15 cm od njega. Savijte noge u koljenima i prislonite donji dio leđa uz zid. Podignite podbradak i privucite što je moguće bliže glavu prema zidu. Ostanite u takvom položaju brojeći do 10.
Rastezanje prsaRastezanje prsa i ramenih mišića. Za smanjenje napetosti u gornjem dijelu leđa i ramena.Stavite ruke ispružene u visini ramena na dovratnik. Protegnite se unaprijed podižući glavu i podbradak. Ostanite u takvom položaju i brojite do 10. Zatim se ispravite. Pokrećite ruke dolje i gore kako biste promijenili snagu rastezanja. Nakon svakog rastezanja ispravite se i ponovite vježbu još dva puta.
Koljeno prema prsimaSlabi bol u leđima, smanjuje pritisak i napetost.Stanite leđima okrenutim prema vratima ili zidu. Podignite jedno koljeno i privucite ga prema prsima. Tako ćete moći prisloniti donji dio leđa na zid. Ostanite u takvom položaju brojeći do 10. Ponovite ovu vježbu s drugim koljenom.
Okreti kraj zidaOpušta ramene, leđne i kralježne zglobove. Rasteže gornji dio tijela.Stanite leđima okrenuti prema zidu. Noge su raširene u širini ramena i razmaknute 30 – 45 cm od zida. Koljena malo savinite. Ruke malo raširite u stranu i lagano se okrenite u krug stavljajući ruke na zid u razini prsa. Stopala ostaju na mjestu. Ostanite u tom položaju brojeći do 10. Vratite se u početni položaj i okrenite na drugu stranu.
Vježbanje na stolcuUklanja bol i napetost. Rasteže donji dio leđa i poboljšava cirkulaciju.Sjednite na stolac i ispravite se. Stopala i koljena raširite. Nagnite se koliko možete prema podu, bez naprezanja. Ostanite u takvom položaju brojeći do 10. Vratite se u početni položaj i ponovite. Ovu je vježbu bolje izvoditi na rubu stolca jer se cijela težina prenosi na noge, a ne na stolac.
Kruženje ramenimaPovećava pokretljivost ramena i opušta mišiće gornjeg dijela leđa. Uklanja napetost u gornjem dijelu leđa. Stanite uspravno i noge malo raširite. Kružite ramenima prema naprijed podižući ih prema gore i spuštajući ih nazad. Ponovite vježbu 10 puta. Isto napravite i u suprotnom smjeru.
Rastezanje preponaJača donji dio leđa i unutarnje mišiće.Sjedite na pod, spojite stopala i povucite ih što je moguće bliže tijelu. Stavite ruke na koljena i oprezno pritisnite koljena prema podu. Ostanite u tom položaju brojeći do 10.
Koljeno na prsimaProdužuje tetive butova i jača donji dio leđa.Lezite na leđa i desno koljeno savinite pod kutom od 45 °. Nagnite kukove, tj. pritisnite donji dio leđa na pod. Uzmite desno koljeno i povucite ga prema prsima. Ostajući u takvom položaju brojite do 10. Vježbu ponovite pet puta. Isto napravite s lijevom nogom.

Ako imate osteohondrozu ramena, u ovom video-materijalu možete pronaći par vježbi za uklanjanje boli i povećanje pokretljivosti:

Osteohondroza koljena – vježbe

Osteohondroza koljena (Osteochondritis dissecans koljena) najčešće pogađa zglobnu hrskavicu donjeg dijela bedrene kosti. Najčešće se nelagoda javlja za vrijeme sportskih aktivnosti, a pojavi se i oteklina. U ovom slučaju pomaže intenzivna fizikalna terapija, u krajnjem slučaju operacija.

Što se vježbi tiče, preporučuju se vježbe istezanja i vježbe jačanja mišića natkoljenice i zdjelice. Sljedeći video-materijal nudi nekoliko korisnih vježbi upravo za osteohondrozom pogođeno koljeno:

Osteohondroza – intenzitet vježbanja

Nakon vježbanja, kao i kod svakog fizičkog napora, pojavit će se bolovi u mišićima. To je sasvim normalno i uskoro će proći. Na početku se preporučuje svakodnevno vježbanje jer će tako kralježnica i tetive postati elastičnije.

Bolovi u mišićima

Kad se osjeti poboljšanje, učestalost vježbanja može se smanjiti na dva puta tjedno. To je dovoljno kako bi se kosti ostale gipke i rastegnute.

Patološke promjene na kostima ne mogu se ukloniti za jedan dan. Zato je važno biti strpljiv i uporan s vježbama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
19-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: disk L2 L3, osteohondroza l5-s1, osterhondroza, osteohondroze, osteohondroza vratne kralježnice, osteohondroza iskustva, osteohondroza i disk, osteohondroza c5 c6, osteohondroza C 4-5, tekućina između lopatica,