Otkazivanje srca – uzroci, simptomi i liječenje

Otkazivanje-srca

Otkazivanje srca označuje slabljenje srčanog rada i gubitak sposobnosti pumpanja i opskrbe organizma krvlju. Ovaj poremećaj se također naziva i zatajenje srca, a ne označava potpuni prestanak srca nego postupni gubitak funkcija srčanog rada.

Ako je u pitanju akutno zatajenje srca, to znači da je ono nastupilo naglo i iznenada neovisno o tome postoji li neka srčana bolest otprije. Kronično otkazivanje srca podrazumijeva postojanje srčane bolesti i smanjivanje srčanih funkcija kroz duži vremenski period.

Zastoj-rada-srca

Otkazivanje srca – uzroci

Otkazivanje srca znači da organizam ne može zadovoljiti svoje metaboličke potrebe zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Iako može zahvatiti lijevu, desnu ili obje strane srca, otkazivanje srca predstavlja trenutni zastoj krvi u određenim dijelovima tijela. Mogući uzroci otkazivanja srca su:

Osim navedenih poremećaja i bolesti koji mogu uzrokovati otkazivanje srca, određeni stil života također pridonosi nastanku ovog srčanog zastoja. Pušenje, stres, pretilost, nezdrava prehrana i pretjerano konzumiranje alkoholnih pića mogu također rezultirati otkazivanjem srca.

Nadalje, do otkazivanja srca dolazi kada srčani mišić mora pojačano raditi jer nije u stanju provesti dovoljno krvi u sve potrebite organe. To se prvenstveno događa zbog određenih bolesti ili nepravilnog načina života koji pridonosi nastanku srčanih oboljenja.

U takvim okolnostima, srčani mišić prvotno jača i raste kao što se to događa s bilo kojim mišićima koji se izlažu većem naporu. Međutim, s vremenom dolazi do slabljenja kontrakcija proširenog srca upravo zbog oslabljene crpne sposobnosti pri čemu se javlja otkazivanje srca

Iako se bolest najčešće događa kod starijih osoba, čini se da se u današnje vrijeme to pravilo izgubilo zato što se nerijetko može čuti da i osobe mlađe ili srednje životne dobi obolijevaju i umiru od otkazivanja srca što je mnogim stručnjacima još uvijek teško objasniti.

Slabo-srce

Otkazivanje i slabljenje srca – simptomi

Ako otkazivanje srca nastupa naglo i iznenada, vrlo vjerojatno će se pojaviti sljedeći simptomi:

Zbog nedovoljne opskrbe krvlju, organizam se brzo umara i slabi zbog čega se bolesnici osjećaju jako umorno i iscrpljeno za vrijeme obavljanja bilo kakvih aktivnosti. Također, zbog nedostatka koncentracije te smanjenja pažnje i pamćenja, bilo kakva usmjerenost na mentalnu aktivnosti može izazvati glavobolju i smanjenje budnosti.

Ako je u pitanju kronično otkazivanje srca, svi navedeni simptomi će se događati sporije, ali ponekad će biti izraženiji. Kod ovakve vrste zastoja srčanog rada, prisutno je čak i zatajenje srca u snu kada se osoba naglo budi zbog otežanog disanja i osjećaja gušenja.

Kako tijelo kompenzira otkazivanje srca?

U situacijama koje predstavljaju opasnost za normalno funkcioniranje srčanog mišića, tijelo se bori na različite načine.

Jedan od tih načina je reakcija “fight or flight”, odnosno “bori se ili leti”. Zbog otpuštanja adrenalina ili noradrenalina iz nadbubrežne žlijezde u krvotok, srce jačim radom povećava minutni volumen, odnosno količinu krvi koju izbacuje u minuti. Na taj način se problem opskrbe kratkoročno može kompenzirati, no dugoročno gledano, takav način rada srca i povećavanja volumena rezultira pogoršanjem srčanih funkcija.

Druga metoda kompenzacije otkazivanja srca obuhvaća bubrege koji održavaju koncentraciju soli u krvi čime se ujedno zadržava i tekućina. To rezultira pojačanim radom srčanog mišića, ali s vremenom se tekućina nakuplja u različitim dijelovima tijela ovisno o gravitaciji (npr. ako sjedite, tekućina će se nakupljati u leđima ili u trbuhu). Upravo zbog toga srčani bolesnici često dobivaju na težini.

Još jedna kratkoročna pomoć kod otkazivanja srca koju tijelo koristi jest zadebljanje srčanog mišića, odnosno hipertrofija. U takvim situacijama, srčani mišić može raditi većom snagom te brže izbacivati krv, ali nakon nekog vremena, njegove funkcije slabe te dolazi do pogoršanja otkazivanja srca.

Simptomi-otkazivanja-srca

Slabo srce i kašalj – plućni edem

Kad je u pitanju slabo srce, voda u plućima može stvarati najviše problema. Posebno kod otkazivanja lijeve strane srca dolazi do problema s nakupljanjem tekućine u plućima što se naziva plućni edem.

U tom slučaju, događaju se često neugodna buđenja tijekom noći zato što se u ležećem položaju naglo nakuplja tekućina u plućima zbog čega bolesniku nedostaje zraka. Prilikom buđenja, bolesnik panično pokušava doći do zraka uz teški kašalj i osjećaj gušenja.

Upravo iz toga razloga se srčanim bolesnicima preporučuje spavanje u polusjedećem ili sjedećem položaju kako bi izbjegli ovakve situacije ugrožavanja vlastitog života.

Otkazivanje srca – dijagnoza

Otkazivanje srca se može otkriti jednostavnom kliničkom obradom ili putem simptoma nepravilnog i brzog rada srca. Većina simptoma može biti relevantan pokazatelj postojanja srčane bolesti, ali utvrđivanje bolesti se određuje sljedećim metodama:

 • koronarnom angiografijom,
 • nuklearnim snimanjem srca,
 • ehokardiogramom,
 • rendgenskim i CT snimanjem prsnog koša.

Ako se stetoskopom uoče bilo kakvi šumovi u plućima i oko srca, liječnik će vjerojatno odlučiti da je potrebna dodatna provjera srčanog rada. 

Nakon ispitivanja cjelokupnog rada srca i krvne slike, kardiolog će vjerojatno znati o čemu je riječ i preporučiti Vam liječenje koje je potrebno kako bi se ujednačio rad srca i spriječilo bilo kakve tragične posljedice.

Zatajenje-srca

Otkazivanje srca – liječenje

Kad je u pitanju zatajenje srca, prognoza je definitivno mnogo bolja i obećavajuća ako se na vrijeme prepoznaju opasni simptomi koji ukazuju na srčane bolesti.

Zbog kompleksnosti krvožilnog sustava i njegovog utjecaja na cijeli organizam, potrebno je primijeniti liječenje farmakologijom, odnosno lijekovima koji utječu na ublažavanje simptoma, poboljšanje kvalitete života te općenito produljenje životnog vijeka.

Sljedeći lijekovi mogu značajno pomoći kod liječenja kronične srčane slabosti:

 • diuretici – za povećano stvaranje mokraće kako bi se izlučile sol i voda iz tijela putem bubrega,
 • digoksin – usporava srčanu frekvenciju ako je prebrza te pojačava snagu srčanih otkucaja,
 • vazodilatatori (najčešće ACE inhibitori) – šire arterije i vene čime snizuju krvni tlak te smanjuju opterećenje srca,
 • antikoagulansi – sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka u srčanim stijenkama.

Ako je u pitanju akutno otkazivanje srca i naglo nakupljanje tekućine u plućima, najčešće se primjenjuju lijekovi i tehnike koji brzo djeluju, a to su:

 • visoke koncentracije kisika preko maske za lice,
 • intravenski diuretici (digoksin),
 • nitroglicerin – širi vene i smanjuje nagli protok krvi prema plućima,
 • morfij – smanjuje strah, usporava brzinu disanja i srčanu frekvenciju,
 • dopamin i dobutamin – za stimulaciju srčanih kontrakcija,
 • betablokatori – usporavaju srčanu frekvenciju.

Uz sve navedene lijekove, bolesnici su dužni promijeniti svoj stil života ukoliko se on na bilo koji način suprotstavlja pravilnom liječenju. Najveći problem se javlja kod pušača koji ne mogu prestati pušiti te često ni srčane bolesti ne mogu promijeniti njihove loše navike.

U takvom slučaju je nužna psihološka intervencija koja pokušava prilagoditi srčane bolesnike njihovom novom stilu života koji se nakon otkrivanja bolesti naglo mijenja i podrazumijeva mijenjanje dugogodišnjih navika.

U najtežim slučajevima otkazivanja srca, izvodi se transplantacija srca, a ona se posebno primjenjuje kod bolesnika kojima lijekovi nikako ne mogu pomoći.

Najnovija metoda kod ublažavanja simptoma otkazivanja srca je kardiomioplastika koja podrazumijeva rezanje dijela srčanog mišića koji ne funkcionira. S obzirom na to da je u pitanju najnovija vrsta operativnih metoda srčanih bolesnika, još uvijek nije dovoljno istražena u kirurškoj praksi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: slabo srce simptomi, zatajenje srca u snu, kuharica, otkazivanje srca 4 stepen, moze li srce otkazati od straha, mogući uzroci srčanog, liječenje vode oko srca, lijecenje srca kuran, koju bolest moze izazvati konzumiranje mnogo lijekova, kad srce oslabi,