Pagetova bolest kostiju – uzroci, simptomi i liječenje

Pagetova bolest kostiju

Pagetova bolest kostiju, poznata pod nazivom i osteitis deformans, poremećaj je u koštanom metabolizmu koji se javlja starenjem. Karakteristike su ubrzano remodeliranje kosti što rezultira koštanim nepravilnostima na jednom ili multiplim mjestima kostura čime se narušava integritet pogođene kosti. Najčešće su pogođene kosti lubanje, kralježnice, zdjelice i duge kosti nogu.

Bolest je relativno česta u starijoj dobi, s incidencijom koja varira od 2 do 9% i tipično zahvaća odrasle osobe iznad 55 godina, nešto više muškarce, u Engleskoj, Škotskoj i centralnoj Europi, rijetko je zabilježena u skandinavskim i azijskim zemljama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bitno je ne zamijeniti je s Pagetovom bolesti dojke koja nema nikakve povezanosti s Pagetovom bolesti kostiju.

Pagetova bolest kostiju – uzroci

Uzrok nastanka Pagetove bolesti nije poznat. Osoba može imati genetsku predispoziciju za razvoj bolesti, dok neki virusi ili okolišni faktori mogu biti pokretači.

Mehanizam oštećenja leži u osteklastima, koštanim stanicama zaduženima za razgradnju kosti. Normalna uloga osteoklasta u Pagetovoj bolesti je narušena te dolazi do preraštanja kostiju na nekim mjestima i gubitka integriteta.

Pagetova bolest kostiju – simptomi

Većina pacijenata ne prezentira se s ikakvim simptomima. Kada se simptomi ipak jave, obično je to zbog preraštanja i deformiteta pogođene kosti:

Pagetova bolest kostiju – dijagnoza

Kreće od nalaza krvnih testova. Povišena razina enzima alkalne fosfataze uobičajena je kod osoba oboljelih od Pagetove bolesti.

Radiološke metode slikanja kostiju mogu se koristiti u identificiranju koje su kosti pogođene bolešću. Rendgenska snimka i scintigrafija kostiju te CT i MR mogu biti od koristi u uspostavljanju konačne dijagnoze i isključivanju drugih bolesti poput tumora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Terapija Pagetove bolesti kostiju

Pagetova bolest kostiju lijekovi
Foto: Pexels

S obzirom da mnogi oboljeli nemaju razvijene simptome, ne zahtijevaju ni liječenje. No svejedno je preporučeno korištenje određenih lijekova kako bi se spriječio nastanak komplikacija u budućnosti.

Lijekovi izbora su iz skupine bisfosfonata: alendronat, risedronat, pamidronat i zolendronatna kiselina. Navedeni lijekovi utječu na poremećenu aktivnost osteoklasta. Važno je istovremeno uzimati preparate kalcija i vitamina D u količinama koje je propisao liječnik.

Za ublažavanje tegoba, liječnik može prepisati lijekove protiv bolova (ibuprofen) ili fizikalnu terapiju. U težim slučajevima ponekad je potreban kirurški zahvat zamjene kuka ili koljena koji budu toliko oštećeni da nema više drugih mogućnosti liječenja.

Preporučuje se pravilna prehrana bogata kalcijem i vitaminom D te umjerena fizička aktivnost koja pomaže jačanju kostiju. U savjetovanju s liječnikom dogovaraju se vježbe koje je pacijent u mogućnosti raditi.

Izvori:

  1. Whyte MP. Paget’s Disease of Bone. N Engl J Med. 2006 Aug 10;355(6):593–600.
  2. Seton M, Moses AM, Bode RK, Schwartz C. Paget’s disease of bone: The skeletal distribution, complications and quality of life as perceived by patients. Bone. 2011 Feb 1;48(2):281–5
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
18-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bisfosfonati karakteristike,