Paraliza sna – uzroci, simptomi, liječenje

paraliza_sna

Paraliza sna je učestalo neugodno stanje koje se javlja u trenucima kada se osoba budi iz sna ili kada tek počinje sanjati. U ovom stanju se osoba osjeća svjesno i budno iako se ne može pomaknuti što može predstavljati veliku neugodnost i anksioznost za pojedinca.

Paraliza sna je kroz povijest povezivana s raznim mitovima poput duhova ili vanzemaljskim otmicama, međutim suvremena znanost je uspjela doći do nekih odgovora koje objašnjavaju ovo neobično stanje.

Mozak i spavanje

Mozgu kao središtu svih najkompleksnijih procesa u ljudskom tijelu je neophodan odmor i san. Iako mi toga nismo svjesni, mozak čak i kada spavamo ne prestaje raditi.

Osim što podsvjesno obavlja brojne vitalne funkcije (održavanje krvnog tlaka, srčanog ritma, ritma disanja, bazalnog metabolizma…), mozak također pokazuje znakove električne aktivnosti za koje se pretpostavlja da služe podešavanju i odmoru mozga da bi ponovno funkcionirao normalno kada smo budni. Dok spavamo, mozak prolazi kroz različite faze sna.

Faze sna su podijeljene ovisno o električnoj aktivnosti mozga, pa razlikujemo non-REM i REM faze spavanja. Te dvije faze se izmjenjuju tijekom noći, a u non-REM fazi razlikujemo 4 podfaze.

REM fazu karakterizira velika električna aktivnost mozga, brzi pokreti očiju po kojoj je dobila i ime (rapid eye movements). U REM fazi su skeletni mišići paralizirani (dakle svi mišići tijela nad kojima imamo kontrolu pokreta kada smo budni) da bi mozak zaštitio tijelo od ozljeda budući da u toj fazi sanjamo.

Uzroci paralize sna

Paraliza sna se događa prilikom buđenja iz sna ili kada tek pokušavamo zaspati. Znanstvenici smatraju da ovaj fenomen nastaje u pojedinaca u kojih se elementi REM faze spavanja doživljavaju kada smo budni. Točni uzroci zašto se elementi REM faze pojavljuju u budnom stanju nisu još u potpunosti jasni, ali su identificirani neki rizični čimbenici koji mogu dovesti do ovoga stanja:

 • Jet lag – fenomen koji se doživljava prilikom putovanja avionom između različitih vremenskih zona.
 • Insomnija ili nesanica .
 • Poremećen bioritam i nepravilni vremenski obrasci spavanja – karakteristično za ljude koji rade i u noćnim smjenama.
 • Obiteljska povijest – pretpostavlja se da postoji nekakva genska sklonost ovom poremećaju.
 • Spavanje na leđima.
 • Drugi psihički problemi – poput anksioznosti ili bipolarnog poremećaja mogu imati i negativan utjecaj na pravilno spavanje.
 • Lijekovi, posebno za psihičke poremećaje poput antidepresiva ili lijekova za liječenje poremećaja koncentracije.
 • Droge, alkohol, cigarete, masna hrana prije spavanja.

Simptomi paralize sna

Simptomatski je ovo stanje poprilično jednostavno, dakle karakterizira ga osjećaj svjesnosti, ali nemogućnost pomicanja tijela. Ova nemogućnost pokreta može potrajati od nekoliko sekunda do nekoliko minuta, a potom prolazi sama od sebe.

Kako smo svjesni sebe i svoje okoline, najčešće se javljaju i osjećaji zbunjenosti, anksioznosti i straha dok prolazimo kroz paralizu sna. Kao prateći simptom javljaju se ponekad i halucinacije, posebno one povezane sa strahom i to je jedan od razloga mistifikacije ovog stanja kroz povijest.

paraliza sna

Liječenje paralize spavanja

Paraliza sna je fenomen koji mnogi dožive jedanput u svom životu i više se nikada ne javi ponovo. Stanje nije opasno i prolazi samo od sebe, a osim neugodnog osjećaja ne ostavlja nikakve druge posljedice.

Posjet liječniku nije potreban osim ako vam se ovo stanje ne javlja često ili ako nisu prisutni i drugi simptomi poput anksioznosti koja ometa normalan san ili ako se episode mišićne slabosti ili iznenadnog padanja u san ne javljaju tijekom dana u budnom stanju (simptomi koji mogu pobuditi sumnju na narkolepsiju).

Samopomoć

Zdrave dnevne navike i navike spavanja mogu uvelike pomoći u tome da se paraliza sna doživi samo jedanput u životu:

 • Pravilna prehrana – posebno je bitno izbjegavati teške i masne obroke prije spavanja.
 • Vježba – redovito vježbanje i boravak na svježem zraku, ali bi bilo dobro izbjegavati vježbati neposredno prije spavanja.
 • Spavanje u ugodnoj okolini – temperatura, tišina, ugodna i čista soba i krevet, rasvjeta su samo neki od elemenata koji mogu utjecati na san.
 • Odlazak na spavanje i buđenje uvijek u isto vrijeme (ili barem približno isto vrijeme).
 • Izbjegavanje kave, alkohola, cigareta, droga…

Općenito zadovoljstvo sobom i svojim životom znači manji stres i anksioznost što direktno ima pozitivan utjecaj na san.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
07-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: paraliza sna, trip tjekom sna, paraliza sna uzroci, paraliza sna razlog, paraliza san, paraliya u snu, para, nemogucnost pokreta u budnom stanju, lecenje paralize sna, koji je uzrok paralize sna,