Paraziti u krvi – uzroci, simptomi i liječenje

paraziti u krvi

Postoje određeni paraziti koji uzrokuju infekcije u ljudi, a mogu biti nađeni unutar krvožilnog sustava, najčešće kao posljedica uboda ili ugriza zaraženog vektora (prijenosnika) ili širenjem putem krvi zaražene osobe (transfuzija krvi ili upotreba istih kontaminiranih igli).

U zemljama Europe i Sjeverne Amerike prijenos parazitskih bolesti nije česta pojava koje su ipak puno češće u afričkim i azijskim zemljama, odnosno tropskim područjima. Bez obzira na to, ponekad i u tim zemljama mogu izbiti infekcije parazitima zbog prijenosa među zaraženim ljudima koji su obično prethodno boravili u mjestima endemičnima za te parazite.

Paraziti u krvi – uzroci

U prirodi paraziti se šire ubodom ili ugrizom vektora koji su obično kukci (komarci, krpelji) ili druge životinje (mačke).
Paraziti koji ulaze u krvotok, a o kojima se najčešće govori su:

Paraziti u krvi – simptomi

Ulazak parazita u krvotok uzrokuje različite simptome ovisno o vrsti parazita, no najčešće se javlja:

Paraziti u krvi – dijagnoza

Liječnik najprije postavlja sumnju na parazitsku bolest uzevši pomnu anamnezu bolesnika koja uključuje pitanja o područjima u kojima je nedavno boravio te opis kliničke prezentacije simptoma poput nepravilne tjelesne temperature i povećanih limfnih čvorova i promjene u ponašanju. Da bi dijagnoza bila potvrđena potrebni su laboratorijski testovi.

Test na parazite

Pacijentu se testira krv na parazite upućivanjem u mikrobiološki laboratorij na serološke testove, kao i mikroskopskim pregledom krvi, sadržaja limfnih čvorova ili cerebrospinalnog likvora u potrazi za parazitnim stanicama.

laboratorijski test
Foto: Pixabay

Paraziti u krvi – liječenje

Otkrivanjem točnog uzročnika, pristupa se ciljanom liječenju, tzv. antiparazitskoj terapiji koju je potrebno uzimati prema preporukama liječnika i strogo ih se pridržavati u cilju kompletne eliminacije parazita iz organizma.

Najbolji savjet je prevencija uboda ili ugriza zaražene životinje mazanjem određenim sredstvima koji su tomu namijenjeni ili upotrebom sprejeva koji se mogu naći u supermarketima ili ljekarnama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
19-09-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni