Peritonzilarni apsces – uzroci, simptomi, liječenje i komplikacije

Tonzilitis

Peritonzilarni apsces (Abscessus peritonsillaris) je bakterijska infekcija koja obično počinje kao komplikacija neliječenja streptokoka grla (infekcija) ili tonzilitisa (upala krajnika). Obično uključuje gnoj u grlu koja se oblikuje blizu jedne od tonzila.

Peritonzilarni apscesi najčešći su kod djece, adolescenata i mlađih ljudi. Često se javljaju na početku ili kraju zimske sezone, kad su bolesti poput streptokoka grla i tonzilitis najrasprostranjeniji.

Peritonzilarni apsces – uzroci

Peritonzilarni apscesi obično se pojavljuju kao komplikacije tonzilitisa. Ako se infekcija razvije iz tonzila i širi na okolno područje, može nastati apsces iza krajnika.

Peritonzilarni apscesi pojavljuju se sve rjeđe zbog upotrebe antibiotika u liječenju streptokoka grla i gnojne angine.

Mononukleoza također može uzrokovati peritonzilarni apsces, kao i infekcije zuba i desni. U rjeđim slučajevima moguće je da do peritonzilarnog apscesa dođe bez infekcije. To je uglavnom zbog upale sublingvalne žlijezde. Navedene se žlijezde nalaze ispod jezika i proizvode slinu.

Simptom mononukleoze

Peritonzilarni apsces – simptomi

Simptomi peritonzilarnog apscesa slični su onima koji se pojavljuju kod tonzilitisa i streptokoka grla. Apsces je moguće vidjeti prema stražnjem dijelu grla. Izgleda kao natečen, bjelkasti mjehur ili čir.

Slične simptome dijele parafaringealni apsces i retrofaringealni apsces. Simptomi koji se pojavljuju kod peritonzilarnog apscesa su:

Bol uha

Abscessus peritonsillaris može uzrokovati teške simptome i/ili komplikacije. Rijetki i ozbiljniji simptomi uključuju:

  • upalu pluća,
  • opstruirani (blokirani) dišni put,
  • širenje infekcije u grlo, usta, vrat i prsa,
  • puknuće apscesa.

Upala pluća

Ako se apscesi ne liječe pravovremeno, infekcija se može raširiti na cijelo tijelo. Također, može još više blokirati dišne putove.

Iako neki od tih simptoma mogu biti znakovi drugih problema, poput streptokoka grla, važno je obratiti se liječniku.

Peritonzilarni apsces – dijagnoza

Kako bi se dijagnosticirao peritonzilarni apsces, liječnik će najprije pregledati usta i grlo. Uzima se bris grla ili krvni test za dijagnosticiranje stanja. Znakovi apscesa uključuju:

  • oticanje na jednoj strani grla,
  • oteklina na nepcu,
  • crvenilo i oticanje grla i vrata,
  • povećani limfni čvorovi na istoj strani.

Liječnik može napraviti CT ili magnetsku rezonancu kako bi pobliže vidio apsces. Također, može koristiti iglu kako bi se izvukla tekućina iz istog. Naposljetku se ta tekućina koristi za utvrđivanje infekcije.

Pregled grla

Peritonzilarni apsces – prevencija

Kako bi se spriječilo nastajanje apscesa, tretman protiv tonzilitisa treba započeti što prije. Šansa za dobivanje apscesa povećava se kad se tretman odgađa.

Treba svakodnevno prati zube i ići na preglede zuba. Pušači su također skloni peritonzilarnim apscesima. Držanje usne šupljine čistom i zdravom smanjuje šanse za razvoj apscesa.

Peritonzilarni apsces – liječenje

Antibiotici su najčešći oblik liječenja peritonzilarnih apscesa. Ako pacijent ne može jesti ili piti, postoji mogućnost primanja intravenozne tekućine za hidraciju. Također, liječnik može propisati i lijekove protiv bolova ako su jaki.

Kao i kod kroničnog streptokoka grla i tonzilitisa, kad se apsces ponovi, liječnički izbor može biti operacija krajnika jer se tako izbjegavaju buduće i teže infekcije.

Operacija krajnika

Peritonzilarni apsces – incizija

Kako bi se ubrzalo ozdravljenje, liječnik može isprazniti gnoj incizijom peritonzilarnog apscesa. To se postiže rezanjem apscesa radi oslobađanja gnoja.

Peritonzilarni apsces – komplikacije

Ako se obavi tretman protiv apscesa, Abscessus peritonsillaris obično odlazi bez izazivanja dodatnih problema. Međutim, postoji mogućnost ponovnog dobivanja infekcije.

Ako se ne liječi brzo, može doći do komplikacija. To uključuje:

Postoje li problemi s tonzilima, potreban je razgovor s liječnikom o eventualnom uklanjanju. Kako je ključ liječenja rano otkrivanje, treba obratiti pažnju na bilo koju bol ili promjene u području grla.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: peritonzilarni apsces, apces na grlo, apsces grla, gnoj ispod jezika, dali je apces prelazan, apsces na krajniku, apsces jezika, apsces ispod brade, apces grla, peritonzilarni apsces slike,