Pijelonefritis (infekcija bubrega) – uzroci, simptomi i liječenje

pijelonefritis

Pijelonefritis je naziv za infekciju koja se razvija u gornjem dijelu urinarnog trakta. Pijelonefritis većinom započinje u mokraćnom mjehuru. Infekcija preko mokraćovoda putuje prema bubrezima. Otprilike polovica žena koje imaju cistitis, pate i od pijelonefritisa premda toga većinom nisu svjesne.

U gotovo 90% svih slučajeva pijelonefritisa, glavni uzrok je bakterija Escherichia coli.

Pijelonefritis zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Ako se ne liječi ispravno može oštetiti bubrege, a bakterije se mogu proširiti u krvotok te prouzročiti infekcije koje su po život opasne. Liječenje pijelonefritisa uključuje upotrebu antibiotika, a nerijetko zahtjeva i hospitalizaciju.

pijelonefritis

Uzroci pijelonefritisa

Pijelonefritis se obično događa ulaskom bakterije u mokraćni sustav, koja putem mokraćovoda odlazi u bubreg i razmnožava se. Pijelonefritis najčešće izaziva Escherichia coli. Žene, čiji je mokraćovod kraći i bliži analnom otvoru imaju četiri puta više zastupljenu infekciju bubrega od muškaraca.

Ako se pijelonefritis ne liječi na vrijeme, može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja bubrega. Kronični pijelonefritis je trajna upala bubrega koje može ostaviti trajni ožiljak na bubrezima te ih trajno oštetiti, što se najčešće manifestira kod osoba koje imaju predispozicije da im se vrati akutni pijelonefritis.

Infekcija se može proširiti krvotokom, a tada može nastati sepsa koja je opasna po život

Do pijelonefritisa pretežito dolazi kada drugi opasniji tipovi bakterija koloniziraju teritorij na kojem su se pretežito nalazile dobre bakterije. Kod zdravih žena u plodnoj životnoj dobi vagina je većinom kolonizirana laktobacilima te drugim mikroorganizmima koji održavaju kiselost rodnice. Broj laktobacila se znatno smanjuje u menopauzi, pH se povisuje, a opasnost od infekcija raste.

Razlikujemo tri vrste pijelonefritisa:

 • akutni pijelonefritis (nagla upala bubrega),
 • kronični pijelonefritis (dugotrajna upala bubrega),
 • refluksna nefropatija (nastajanje ožiljaka na bubrezima).

Simptomi pijelonefritisa

Simptomi pijelonefritisa se većinom pojavljuju naglo te se manifestiraju drhtavicom, vrućicom te bolovima u tijelu ili određenom dijelu tijela. U djece je pijelonefritis slabije izražen ili ga je jednostavno teže uočiti. 

Simptomi pijelonefritisa mogu uključivati:

Pijelonefritis može rezultirati bubrežnom insuficijencijom. Akutni pijelonefritis kod beba može se manifestirati kao upala na jednom ili oba bubrega. Pijelonefritis kod beba nije lako uočiti prvenstveno zbog toga što bebe ne mogu reći da ih boli.

Međutim, možete obratiti pozornost na ponašanje djeteta. Ako dijete ima infekciju, može biti nervoznije i može više plakati no što je to slučaj inače. Ako sumnjate da vaše dijete ima pijelonefritis posjetite liječnika što prije.

Pijelonefritis u trudnoći obično je karakteriziran simptomima kao što su: hitna potreba za mokrenjem, bolno mokrenje, hematurija, vrućica, bol, mučnina i povraćanje.

Pijelonefritis se u trudnoći pojavljuje kao posljedica neliječene urinarne infekcije. Pijelonefritis u trudnoći može izazvati brojne komplikacije kako kod majke, tako i kod djeteta. Komplikacije do kojih može doći su: 

Kako biste lakše prepoznali simptome urinarne infekcije ili pijelonefritisa, možda fam od pomoći mogu biti pijelonefritis forum iskustva.

Bolovi u predjelu bubrega

Bolovi u predjelu bubrega mogu biti uzrokovani stanjima kao što su: 

 • infekcija mokraćnog sustava, 
 • krvni ugrušci u bubrežnim žilama, 
 • policistični bubrezi,
 • infekcija bubrega, 
 • tumor bubrega ili neki drugi tumor koji pritišće okolno područje, 
 • hidronefroza, 
 • krvarenje u bubregu, 
 • ateroskleroza.

pijeonefritis infekcija

Pijelonefritis dijagnoza

Ako postoji sumnja na pijelonefritis liječnik će vas temeljito pregledati, utvrditi osjetljivost na palpaciju u predjelu bubrega. Analizom urina se utvrđuje prisutnost leukocita ili eritrocita. Neke od mogućih pretraga koje liječnik može zahtijevati su:

 • antibiogram (srednji mlaz) potvrđivanje infekcije gram-negativnim bakterijama,
 • CT abdomena – potencijalno povećanje bubrega, 
 • utvrđivanje primarnih poremećaja koji mogu biti predispozicija za razvoj pijelonefritisa, 
 • biopsija bubrega, 
 • ultrazvuk bubrega, 
 • cistouretrogram.

Daljnje dijagnostičko postupanje ovisi o rezultatima navedenih pretraga. 

Liječenje pijelonefritisa

Cilj liječenja pijelonefritisa je suzbijanje infekcije kao i smanjenje simptoma. Početna terapija se obično sastoji od uzimanja urinokulture kako bi se utvrdio uzročnik te kako bi se preporučila odgovarajuća terapija. Kako dobivanje nalaza obično traje par dana, liječnici najčešće zahtijevaju hospitalizaciju.

U početku se za suzbijanje infekcije koriste antibiotici, a akutni slučajevi pijelonefritisa zahtijevaju dugotrajnu terapiju antibioticima. Najbolji antibiotik za upalu bubrega je amoksicilin, no koriste se i sljedeći:

 • Nitrofurantoin
 • Cefalosporini
 • Sulfizoksazol/trimetoprim

Liječenje antibioticima većinom traje od 2 do 6 tjedana nakon manifestacije simptoma i postavljanja dijagnoze. Infekciju je kod muškaraca znatno teže iskorijeniti stoga liječenje traje duže. 

Starije osobe, djeca i imunokompromitirani pacijenti najčešće se zadržavaju u bolnici zbog postojanja povećanog rizika od sepse, radi učestalog praćenja mogućeg razvoja komplikacija. Koliko dugo će pacijent biti hospitaliziran ovisi o njegovom stanju.

Osobe s težim slučajevima pijelonefritisa se smještaju na odjel intenzivne njege. U nekim slučajevima može biti potrebno operativno liječenje.

Pijelonefritis je moguće spriječiti preventivnim mjerama, odgovornijim pristupom prema zdravlju, te dakako promjenom načina života. Redovito, ali ne pretjerano održavanje genitalne higijene jedan je od preduvjeta zdravlja urinarnog trakta.

 bubrezi zdravlje

Barem dva puta godišnje zatražite svojeg liječnika uputnicu za urinokulturu. Neke infekcije mogu biti izuzetno blage, ali postepeno mogu dovesti do ozbiljnijih oštećenja. Ovo pravilo posebno vrijedi ako ste jedna od osoba koje često vode borbu s urinarnim infekcijama. Pravilno brisanje nakon nužde također može spriječiti nastanak infekcije. 

Zaštićen spolni odnos ali i mokrenje odmah nakon spolnog odnosa može spriječiti zadržavanje bakterija u spolovilu koje su tamo slučajno dospjele tijekom spolnog odnosa.

Redovito mokrenje onog trenutka kada postoji potreba za mokrenjem sprječava nakupljanje i zadržavanje štetnih bakterija na stijenkama mjehura. Povećani unos tekućine, također može pomoći u vidu povećane potrebe za mokrenjem, a samim time i izbacivanjem bakterija.

Izbjegavajte tekućine kao što su alkohol, sok od limuna i kofein, budući da ovi napitci dovode do dodatne iritacije mjehura.

Preventivne mjere uz koje se možete zaštiti od pijelonefritisa:

 • žene nakon spolnog odnosa trebaju temeljito oprati genitalne i urinarne zone sapunom koji je predviđen za intimnu higijenu, 
 • nošenje pamučnog rublja preporučljivo je i ženama i muškarcima, budući da sintetički materijali potiču znojenje, 
 • žene bi trebale izbjegavati kupanje u kadi, uljne kupke, intimne sprejeve i sl., 
 • korištenje tampona za vrijeme menstruacije također nije preporučljivo.

Upala bubrega prirodni lijek? U liječenju upala bubrega, kao i svih drugih upala mokraćnog sustava, uspješnim se pokazao uvin čaj te sok od brusnice. Ove pripravke nemojte koristiti u isto vrijeme.

Ulje divljeg origana

Escherichia coli je jedna od glavnih uzročnika pijelonefritisa, a ukoliko ste više zainteresirani za alternativno liječenje Escherichije preporučujemo vam ulje divljeg origana. ulje-divljeg-origana

Ulje divljeg origana najučinkovitiji je prirodni antibiotik i najdjelotvornije antimikrobno ulje na svijetu. Dokazano eliminira više od 30 vrsta bakterija i nadmašuje učinkovitost modernih antibiotika.

Ulje divljeg origana eliminira i mutirane bakterije, koje je vrlo teško liječiti jer su postale imune na antibiotike.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pijelonefritis, LECENJE BUBREGA ANTIBIOTICIMA, pijelonefritis antibiotik, bakterija u bubrezima, infekcija bubrega simpt, upala bubrega opasno, esheria coli bakterija-mačke uzrok, eserihija coli u bubrezima, e coli bubrezi, bakterija u bubregu koja napada oci,