Policitemija – uzroci, simptomi i liječenje

policitemija

Policitemija je stanje koje karakterizira povećani udio eritrocita (crvenih krvnih stanica) u krvi. Policitemija također može uključivati i pretjeranu proizvodnju drugih krvnih stanica, kao što su bijele krvne stanice (leukociti) i trombociti, što nerijetko dovodi do raznih komplikacija kao što je tromboza.

Kod policitemije koštana srž proizvodi previše crvenih krvnih stanica, dok je broj stanica koje umiru stalan. Posljedica toga je povećanje broja crvenih stanica u krvi. Policitemija kod djeca jednaka je policitemiji odraslih osoba. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako je rijetka, policitemija može biti opasna po život, pogotovo ako se ne liječi na vrijeme. Ona se obično razvija polako, a mogu proći i godine prije pojavljivanja prvih simptoma.

Poremećaj se javlja u tri različita oblika:

  • Primarna policitemija – ili policitemija rubra vera je prekomjerna proizvodnja crvenih krvnih stanica, ujedno i najteži oblik bolesti.
  • Sekundarna policitemija – javlja se kao simptom neke druge, osnovne bolesti (teški kronični bronhitis). Zbog te osnovne bolesti, crvene krvne stanice ne mogu dobiti dovoljno kisika da bi ga predale tjelesnim tkivima, pa će stoga koštana srž reagirati većom proizvodnjom crvenih krvnih stanica. 
  • Relativna policitemija (pseudopolicitemija) -nije prava policitemija zato što joj uzrok nije greška u koštanoj srž. Umjesto toga velika gustoća crvenih stanica je posljedica manjka krvne plazme, tekućine u kojoj su raspršene krvne stanice. Uzrok manjka krvne plazme nije poznat. 

 policitemija

Uzroci policitemije

Iako točan uzrok policitemije još uvijek nije poznat, mnogi tvrde kako policitemiju uzrokuje genetska mutacija koštane srži, koja uzrokuje probleme kod proizvodnje krvnih stanica.

Uzrok policitemije može biti i genetska mutacija stanica koštane srži, čime nastaje poremećena proizvodnja krvnih stanica. Sama policitemija je simptom tumora koštane srži kada dolazi do patološki povećanog stvaranja malignog klona krvnih stanica.

Naš organizam, odnosno mehanizam, utječe na proizvodnju krvnih stanica i proizvodi jednaku količinu svih krvnih stanica. Kod policitemije, mehanizam postaje oštećen, pa koštana srž počne proizvoditi previše nekih krvnih stanica, dok se kod drugih smanjuje proizvodnja.

Simptomi policitemije

Primarna policitemija kod odraslih, obilježena je čestim glavoboljama, vrtoglavicama, osjećajem punoće i zajapurenosti. Katkada se javlja i svrbež kože – često jak i pojačan nakon tople kupke. Liječnik će na pregledu otkriti povećanje slezene. Povećana slezena otkrije se kao otok neposredno ispod rebra s lijeve strane trbuha. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Policitemija se razvija polako, pa tako mnogi duže vrijeme ne osjete nikakve simptome, koje ona uključuje. Vodeći simptomi policitemije su:

Primarna policitemija je vrlo rijetka. Godišnje se bilježi 1 slučaj na 30 000 oboljelih. Bolest podjednako zahvaća oba spola te se uglavnom javlja kod osoba koje su starije od 40 godina.

Premda je primarna policitemija neizlječiva, toj bolesti potrebno je mnogo godina da se razvije. Otkada se policitemija počela liječiti, bilježi se uspjeh.

Velik broj pacijenata preživi i do dvadeset godina nakon postavljene dijagnoze. Abnormalna koncentracija može dovesti do koronarne tromboze, tromboze dubokih vena, moždanog udara ili oštećenja bubrega. 

policitemija

Dijagnoza policitemije 

Bilo koja osoba koja ima simptome policitemije, mora se obratiti liječniku koji će ga uputiti na krvne pretrage. Ako se utvrdi policitemija, bit će potrebna specijalna pretrage koja se zove određivanje volumena krvi – kako bi se otkrilo o kojoj se vrsti policitemije radi

Ako je test pozitivan, liječnik će vas uputiti na druge pretrage, kao što je rendgensko snimanje bubrega

Preporučujemo vam odlazak liječniku ako osjetite jedan ili više prethodno navedenih simptoma policitemije. Ako se ne liječi, policitemija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene poteškoće kao i moždani udar.

Potražite hitnu liječničku pomoć ako osjetite simptome moždanog udara kao što su:

Liječenje policitemije

U većini slučajeva primarne policitemije, liječenje se odvija ambulantno. Liječenje je prvenstveno usmjereno na smanjenje broja crvenih stanica u krvi.

Da bi se to postiglo kod bolesnika se redovito vadi pola litre krvi iz vene na ruci radi odstranjivanja prekomjernih krvnih stanica. U blagim slučajevima jedino potrebno liječenje bit će vađenje krvi svaka tri do četiri mjeseca. 

U liječenju policitemije liječnici uglavnom koriste metode kao što su venepunkcija krvi i citostatska terapija, kako bi se smanjio broj eritrocita u krvi. Liječnici ponekad propisuju lijekove, koji smanjuju rizik od krvnih ugrušaka, kao i lijekove, koji reguliraju pravilnu proizvodnju krvnih stanica, ako u tom slučaju venepunkcija krvi nije korisna.

Kada se simptomi ponovno jave, daje se nova kura lijekova i terapije, ali će na kraju bolest prestati reagirati na sve oblike terapije.

Prehrana i prirodno liječenje policitemije

Policitemija se izrazito teško liječi, a simptomi su neugodni te mogu ugroziti život. Ako vam je dijagnosticirana policitemija, neupitno je da ćete morati promijeniti prehrambene navike.

  • Češnjak – je prirodni lijek za sprečavanje koagulacije odnosno zgrušavanja krvi.
  • Cimet – sadrži supstancu kumarin, koja djeluje kao snažan antikoagulans, međutim, s konzumacijom cimeta morate biti oprezni, jer prevelike količine cimeta mogu oštetiti jetru.
  • Paprika – ima snažan utjecaj na cirkulaciju i otklanjanje ugrušaka. Aleva paprika može se konzumirati u kapsulama ili se koristiti kao začin. Osim toga, snižava krvni tlak i poboljšava cirkulaciju.
  • Namirnice bogate vitaminom E pomoći će vam u borbi protiv koagulacije krvi. Vitamin E sadrži: biljno ulje, jaja, riba, integralne žitarice, leća, grah, jezgričasto voće i sjemenke.
  • Ograničite unos suhomesnatih i masnih prehrambenih proizvoda, jedite što više svježih namirnica.
  • Većina bolesnika ima problem s niskom količinom željeza u krvi. Krvnu sliku možete popraviti uravnoteženom prehranom, namirnicama poput: jaja, školjki, mesa, integralnih žitarica, mahunarki, zelenog lisnatog povrća, algi, datulja, smokvi, grožđica, sjemenki, tamnom čokoladom. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.46 / 5   24
Facebooktwitterpinterestmail
06-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: policitemija, policitemija simptomi, policitemija prehrana, sekundarna policitemija, Poliglobulija, policitemija vera, policitemija lecenje, sta je policitemija, policitemija rubra vera, Policitemija sta je to,