Polip na maternici – uzroci, simptomi i liječenje

polip-maternica
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Polipi na maternici su izrasline pričvršćene na unutarnji zid maternice, koji se proteže u šupljinu maternice. Bujanje stanica endometrija dovodi do stvaranja polipa na maternici, poznatog i kao endometrijski polip.

Polipi  su najčešće benigni, iako neki mogu biti kancerogeni ili se pretvoriti u rak (prekancerozni polip).

Veličina polipa na maternici može biti u rasponu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Moguće je imati jedan ili više polipa na maternici. Oni obično ostaju tamo, ali povremeno, mogu skliznuti kroz otvor maternice (cerviks) u rodnicu.

Polipi na maternici najčešće se javljaju kod žena u klimakteriju i menopauzi, iako su također prisutni i kod mlađih žena.

Simptomi polipa na maternici

Simptomi polipa na maternici uključuju:

 • Nepravilna menstrualna krvarenja – primjerice, česta, nepredvidljiva menstrualna razdoblja, promjenjiva trajanja i težine
 • Krvarenje između menstruacija
 • Prekomjerno teške menstruacije
 • Vaginalno krvarenje nakon menopauze
 • Neplodnost

Neke žene mogu doživjeti samo svjetlo ili oskudno krvarenje, ili čak biti bez simptoma.

Kada posjetiti liječnika?

Potražite liječničku pomoć ako imate:

 • Vaginalno krvarenje nakon menopauze
 • Krvarenje između menstruacija
 • Nepravilno menstrualno krvarenje

Uzroci polipa na maternici

Iako točan uzrok polipa na maternici nije poznat, čini se da veliku ulogu imaju hormonalni čimbenici.

Polipi na maternici su estrogenski osjetljivi, što znači da oni reagiraju na estrogen na isti način kao i sluznica maternice – rastu kao odgovor na cirkulaciju estrogena.

Liječenje polipa na maternici

Mali polipi bez simptoma (asimptomatski) mogu se sami povući. Liječenje je nepotrebno, osim ako postoji rizik od raka maternice.

U ostalim slučajevima, liječenje može uključivati nekoliko mogućnosti:

 • Lijekovi – određeni hormonalni lijekovi, uključujući progestin i agoniste hormona koji izlučuje gonadotropin, mogu smanjiti polipe na maternici i ublažiti simptome. No, uzimanje takvih lijekova je obično kratkoročno rješenje. Simptomi se obično ponavljaju nakon prestanka uzimanja lijekova.
 • Kiretaža – može biti korištena kao laboratorijsko ispitivanje prilikom dijagnoze ili se ovim postupkom mogu ukloniti polipi. Liječnik može obaviti kiretažu uz pomoć histeroskopa, koji mu omogućuje pregled maternice prije i nakon postupka.
 • Kirurško uklanjanje (histeroskopija) – tijekom ovog postupka, liječnik koristi histeroskop kako bi pregledao unutrašnjost maternice, identificirao polipe i uklonio ih. Uklonjeni polipi mogu biti poslani u laboratorij na mikroskopski pregled.

Ako polip sadrži kancerogene stanice, vaš liječnik će razgovarati s vama o idućim koracima u procjeni i liječenju. Rijetko, polipi na maternici mogu se ponoviti. U tom slučaju, možda će biti potrebno više tretmana.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)
Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)

Protiv zubnog kamenca i bolesti desni.

195 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.88 / 5 (51 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: polip na maternici, polipi na maternici, polip, polipi, polip u maternici, polipi u maternici, polipi na maternici simptomi, polipi na materici, polip na materici, polipi na maternici prirodno liječenje,