Polipi na debelom crijevu – simptomi, operacija i prehrana

polipi na debelom crijevu

Polipi na debelom crijevu malene su izrasline stanica koje nastaju na stijenci debelog crijeva. Uglavnom su bezopasne, ali tijekom vremena, ako se ne kontroliraju, mogu dovesti do raka debelog crijeva pa i do smrti.

Polipi često nemaju simptome stoga je bitno redovito obavljati kontrole (pogotovo ako ste stariji od 50 godina). Polipi na debelom crijevu kod djece rijetki su i gotovo su uvijek benigni.

Simptomi polipa na debelom crijevu

Polipe ubrajamo u bolesti debelog crijeva. Kao što smo već rekli, polipi na debelom crijevu često nemaju simptome. Mali broj polipa imat će neke od sljedećih simptoma:

 • krv izrazito crvene boje koja se nalazi u stolici ili na površini stolice,
 • izrazito crna stolica,
 • nesvjestica,
 • blijeda koža,
 • slabost,
 • anemičnost uzrokovana nedostatkom željeza u krvi,
 • proljev,
 • bol u trbuhu,
 • povraćanje.

simptomi polipa

Dijagnoza polipa na debelom crijevu

Polipi se mogu dijagnosticirati:

 • kolonoskopijom,
 • virtualnom kolonoskopijom,
 • barium enema testom i
 • fleksibilnom sigmoidoskopijom.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je proces kojim se cijev debljine prsta, dugačka oko 4m, s kamerom na vrhu umetne u anus i polako ide prema debelom crijevu. Za kolonoskopiju je potrebna priprema poput tekuće dijete nekoliko dana prije. Pacijentu se daju sedativi kako bi se smirio i bol umanjila.

Više o kolonoskopiji i kako se pripremiti pročitajte na linku.

Virtualna kolonoskopija

Virtualna kolonoskopija je tehnika kojom se pomoću CT skeniranja kreira sliku debelog crijeva sličnu onoj dobivenoj direktnim opažanjem kod kolonoskopije.

Razlika je u tome što se kod virtualne cijev umetne u anus koja puni debelo crijevo zrakom, odnosno ona ne ulazi u debelo crijevo kao što je to slučaj kod kolonoskopije. Za ovu metodu obično nije potreba sedacija.

Barium enemia metoda

Rengenski test kojim se bijela tekućina (barij), zvana barijeva kaša, pomoću infuzne cijevi umeće u anus i debelo crijevo sve dok ga ne ispuni. Ova metoda koristi se za identificiranje normalne i abnormalne definicije debelog crijeva.

Fleksibilna sigmoidoskopija

Ovim procesom pregledava se anus i donji dio debelog crijeva. Fleksibilna sigmoidoskopija je postupak kod kojeg se se nježno stavlja cijev debljine malog prsta, dužine oko 60 cm u anus i debelo crijevo.

Ovo je jednostavna i pouzdana metoda otkrivanja polipa u debelom crijevu.

Vrste polipa na debelom crijevu

Postoji više vrsta polipa na debelom crijevu. Razlikujemo ih po obliku i topu polipa.

Polipi prema obliku:

 • polip na peteljci – polipi koji poput ”gljive” rasu pričvršćeni na stijenku sluznice dugom tankom peteljkom,
 • sesilni polip – nalaze se na površini sluznice, ravni su i nemaju peteljku.

Polipi prema tipu:

 • Upalni polipi – uglavnom se nalaze kod osoba s upalnom bolesti crijeva. Često se nazivaju i lažnim polipima jer nisu sami po sebi polipi. Oni su benigni i neće metastazirati u rak.
 • Hiperplastični polipi – definirani su po aktivnosti stanica. Odnosno, hiperplastičnost se manifestira u brzom rastu stanica. Iako se brzo šire i rastu smatraju se polipima niskog rizika i gotovo nikakve vjerojatnosti da će metastazirati u rak.
 • Adenomi – čine oko 70% svih polipa pronađenih u debelom crijevu. Iako mogu postati kancerogeni taj proces traje godinama. Oni se od hiperplastičnih razlikuju u tome što su neoplastični, odnosno brzorastuće stanice koje gube svojstva stanice. Kada se neoplastične stanice formiraju  u masu govorimo o tumoru. On može biti benigni ili maligni.
 • Adenokarcinomi – vrsta adenoma koji ima veliki potencijal da postane kancerogen. Ovakvi polipi često imaju oblik cvjetače i mogu zahtijevati operaciju kako bi se uklonili.

polipi

Operacija polipa debelog crijeva

Polipi se operiraju pomoću kolonoskopije. Tada se uzima uzorka polipa i testira ga se kako bi se utvrdila vrsta (odnosno je li vrsta koja metastazira u rak). Što je polip veći veća je šansa da u sebi sadrži stanice raka.  Ako imate uklonjene polipe kolonoskopijom, potrebno je provoditi preglede svakih 3-5 godina. 

Operacija polipa debelog crijeva potrebna je kada je riječ o velikim polipima koji uzrokuju rak debelog crijeva, poput sesilnih polipa.

Oporavak nakon operacije polipa debelog crijeva 

Donosimo nekoliko uputa kojih se trebate pridržavati ako ste imali kolonoskopsku operaciju slijepog crijeva.

Oporavak u bolnici nakon operacije polipa debelog crijeva 

Kod kolonoskopske operacije polipa prvo što trebate učiniti kada se probudite jest pojesti piće i krekere (koje će vam ponuditi u bolnici). Tek kada budete dovoljno budni pustit će vas kući.

Nipošto kući nemojte ići sami jer sedativima treba nekoliko sati da, čak i nakon što ste budni, prestanu djelovati. 

Oporavak od operacije polipa debelog crijeva nakon dolaska doma

 1. Nakon kolonoskopije provedite večer doma i odmarajte se. Moguće je malo rektalno krvarenje i nadutost
 2. Pripremite si lagani obrok kako biste brže povratili snagu. Dopušteno vam je jesti sve što želite i nema ograničenja za prehranu nakon ovog postupka, ali vaš želudac možda neće podnijeti tešku hranu.
 3. Popijte ibuprofen ako osjećate bol nakon operacije.
 4. Obavezno se javite svom liječniku ako imate bilo kakve nuspojave nakon operacije. Ozbiljne nuspojave su rijetke, ali mogu uključivati jake bolove u trbuhu, groznica, vrtoglavica i slabost.
 5. Izbjegavajte konzumiranje alkohola, vožnju, upravljanje strojevima 24 sata nakon kolonoskopije. Sedativi će privremeno utjecati na vašu koordinaciju, vještinu razmišljanja i odgovaranja.

prehrana polipi

Polipi na debelom crijevu – prehrana

Određenim načinom prehrane možete spriječiti razvitak polipa. Jedite hranu bogatu vitaminom E i smanjite unos masti, pogotovo životinjskog porijekla. Donosimo još nekoliko savjeta za prevenciju polipa na debelom crijevu:

 • smanjite količinu crvenog mesa u vašoj prehrani,
 • redovito jedite zeleno povrće,
 • jedite puno vlakana (pogotovo iz žitarica i graha),
 • ograničite konzumaciju alkohola,
 • pijte zeleni čaj,
 • konzumirajte multivitaminske dodatke koji sadrže vitamin D i folnu kiselinu.

Polipi na debelom crijevu – prirodno liječenje

 • Češnjak zbog svojih antioksidantnih svojstava može pomoći smanjiti polipe na debelom crijevu. 
 • Zeleni čaj – neutralizira enzime koji potpomažu razvoju stanica polipa, preporuka je piti pet šalica zelenog čaja dnevno.
 • Biljka lana – biljka lana ima anti-kancerogena svojstva zbog toga što sadrži alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.90 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: oporavak nakon operacije polipa debelog crijeva, polip na debelom crijevu, oporavak posle operacije polipa na debelom crevu, polipi u debelom crijevu, polipi na debelom crijevu forum, polipi na debelom crevu, polipi debelog crijeva narodni lijek, hiperplastičnost, hiperplastični polip, čaj za polipe na debelom crijevu,