Pucketanje u uhu – uzroci i prirodno liječenje

pucketanje u uhu

Pucketanje u uhu česta je pojava, a najčešće se javlja zbog disfunkcije Eustahijeve cijevi. Uzroci disfunkcije različiti su, ali najčešće nemaju dugoročnih posljedica na sluh. U nastavku vam donosimo uzroke i prirodno liječenje pucketanja u ušima.

Pucketanje u uhu – uzroci

Jedan od najčešćih uzroka pucketanja u uhu je višak voska unutar uha.

Za objašnjenje drugog najčešćeg uzroka potrebno je objasniti funkcioniranje uha. Eustahijeva cjevčica maleni je kanal unutar uha koji ima važnu ulogu u sluhu. Kada gutamo ili zijevamo, Eustahijeva cijev se otvara i dozvoljava prolaz zraka, te ovaj proces izjednačava pritisak u našim ušima.

Kada ovaj proces ne funkcionira dobro, dolazi do disfunkcije Eustahijeve cjevčice. Neki od uzroka disfunkcije Eustahijeve cijevi su prehlada i alergije. Ta disfunkcija može dovesti do toga da čujemo pucketanje u uhu kod gutanja ili zijevanja. Pucketanje u uhu i vrtoglavica ili bol najčešće su indikatori ove disfunkcije.

Neki od ostalih uzroka pucketanja u uhu mogu biti:

 • Lijekovi – mnogi lijekovi mogu oštetiti slušni živac, te se takvi smatraju ototoksičnima. Nepravilna upotreba lijekova može dovesti do kratkotrajnog gubitka sluha ili pucketanja u uhu. Ovo se može dogoditi uzimanjem velikih količina ibuprofena, određenih antibiotika i diuretika.
 • Infekcija uha – određene bakterijske ili virusne infekcije mogu utjecati na abnormalnosti u sluhu, kao i proizvesti osjećaj pucketanja u uhu.
 • Izloženost preglasnim zvukovima – kontinuirano dugotrajno izlaganje preglasnim zvukovima može oštetiti bubnjić i izazvati gubitak sluha ili pucketanje u uhu.
 • Nepoznato tijelo u uhu – strano tijelo koje uđe u srednje uho može se trljati o bubnjić i proizvesti zvuk pucketanja. Može se raditi i o insektu koji je slučajno zarobljen unutar uha.

Moguće je iskusiti i pucketanje uha prilikom hodanja iz nekih od navedenih razloga.

Više o začepljenju uha zbog infekcije ili disfunkcije u Eustahijevoj cijevi možete saznati u ovom videu.

Pucketanje u uhu – sinusi

Određena sinusna infekcija može dovesti do blokade Eustahijeve cijevi. Uzrok tomu je otok tkiva koje oblaže cijev. Običan začepljeni nos može dovesti do začepljenih ušiju, što posljedično može dovesti do pucketanja u ušima.

Pucketanje u ušima – prehlada

Do disfunkcije Eustahijeve cijevi može doći zbog prehlade. Tijekom prehlade u Eustahijevoj cijevi može se nakupiti sluz koja blokira normalno funkcioniranje cijevi. Zbog te blokade dolazi do povećanja ili smanjenja tlaka u vanjskom dijelu uha.

Tlak u uhu se otpušta kada osoba govori, jede, guta ili puše nos i dolazi do izjednačavanja tlaka u vanjskom i središnjem dijelu uha. Iz tog razloga moguće je tijekom prehlade čuti pucketanje u uhu.

Pucketanje u uhu kod djece

Pucketanje u uhu učestala je pojava kod djece. Najčešće je uzrokovano nakupljenim voskom ili određenom infekcijom u uhu. Hitno potražite liječničku pomoć ako dijete osjeća jake bolove u uhu ili pucketanje u uhu traje duže od 48 sati.

pucketanje u uhu kod djece

Kako se prirodno riješiti pucketanja u uhu?

Pucketanje u uhu najčešće samo od sebe prestane. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kod kuće kako biste se riješili pucketanja u uhu ako se radi o prehladi ili višku voska u uhu:

 • Para – inhaliranje pare kroz usta može doprinijeti smanjenju pucketanja u uhu prilikom prehlade. Nakon toga potrebno je ispuhati nos što bolje.
 • Maslinovo ulje – može pomoći smekšavanju nakupljenog voska u uhu. Dovoljno je 2-3 kapi ugrijanog maslinovog ulja na kapaljku staviti u uho i pustiti 10-ak minuta. Nakon toga potrebno je lagano maramicom ili tkaninom otkloniti ulje i vosak.
 • Topla vodaispiranje uha toplom vodom može pomoći odčepljenju uha. Potrebno je napuniti špricu toplom vodom i lagano ju uštrcati u uho. Nakon 10 minuta vodu bi trebalo „izliti“ iz uha zajedno s voskom.
 • Otvaranje usta – ako je uzrok pucketanja u uhu neizjednačeni tlak, otvaranje usta pomaže da se taj tlak u uhu izjednači.

Ipak važno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se otkrio uzrok pucketanja ako traje duže od 48 sati, ako imate bolove u uhu ili ako sumnjate na strano tijelo u uhu.

Saznajte više o bolestima uha u sljedećim tekstovima:

 1. Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje
 2. Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje
 3. Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?
 4. Video: Saznajte kako liječiti upalu uha narodnom medicinom
 5. Začepljene uši – uzroci i načini liječenja
 6. Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti
 7. Ispiranje uha – kada je potrebno, kako se izvodi i je li opasno
 8. Svrbež uha – uzroci i kako ga ukloniti
 9. Zujanje u ušima (tinitus) – uzroci, simptomi i liječenje
 10. Kvržica iza uha – 8 uobičajenih vrsta i njihovi uzroci
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

23-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pucketanje u uhu, zasto mi u usima pucketa dok zvacem, pucketanje u usima prilikom gutanja, pucketanje u usima dok gutamo, pucketanje u uhu kod djece, pucketanje u desnom uvetu, pucanje u usima prilikom gutanja, polipe u uhu, krckanje u uhu, kako zaustaviti krckanje u uvu,