Pupčana kila (umbilikalna hernija) – uzroci, simptomi i liječenje

pupcana kila

Umbilikalna hernija nastaje kada dio crijeva ili nekog drugog tkiva izlazi kroz otvor između trbušnih mišića koji nisu u potpunosti srasli tijekom razvoja. To je često i obično bezopasno stanje. Meko tkivo se probija kroz mišiće ili između njih. 

Uzroci pupčane kile (hernije) 

U trudnoći dijete i majka su povezani pupčanom vrpcom koja prolazi kroz otvor između bebinih trbušnih mišića koji se zatvara ubrzo nakon rođenja.
Pupčana kila ili umbilikalna hernija nastaje kada se trbušni mišići ne spoje u potpunosti što stvara rupu kroz koju crijeva ili neko drugo tkivo mogu prodrijeti kroz tu slabu točku koja se nalazi oko pupka (umbilicus).

Kod odraslih, previše pritiska na trbuh također može uzrokovati ovu bolest. Najčešći uzroci kod odraslih su:

 • pretilost
 • tekućina u trbušnoj šupljini
 • višestruka trudnoća
 • prethodna operacija abdomena

Pupčane kile su najčešće kod dojenčadi točnije kod beba s nižom porođajnom težinom, ali se također mogu pojaviti kod odraslih osoba. Kod dojenčadi, pupčana kila se vidi kada beba plače, kada se smije ili kada vrši nuždu. U sva tri slučaja uzrok je povećani intraabdominalni tlak. To je klasičan znak pupčane kile. Nema statističke razlike u učestalosti između dječaka i djevojčica. 

Ponekad mišići oslabe zbog pretjeranog napora – to se može dogoditi kod sportaša koji redovito idu u teretanu i pokušavaju podići novu težinu ili se pak može dogoditi kod starijih ljudi zbog slabljenja mišićnog tonusa. 

Najčešće ova bolest nestane do dobi od jedne godine, iako se ponekada treba duže liječiti. Kako bi se izbjegle sve komplikacije, ako pupčana kila ne nestane do dobi od 3 godine ili se pojavi kod odrasle osobe, možda će trebati biti riješene operacijom.

kila hernija

Simptomi kile (hernije) 

Pupčana kila stvara blagu izbočinu u blizini pupka. Ako vaša beba ima pupčanu kilu to ćete najčešće primijetiti dok ona ili on plače, kašlje ili se isteže. Izbočina može nestati dok beba miruje ili leži na leđima. Pupčane kile kod djece su većinom bezbolne, dok su one koje se pojavljuju u odrasloj dobi vrlo neugodne.

Ispupčenje se obično polako razvija tjednima, ali se može oblikovati i naglo – zbog dizanja teškog tereta. Na mjestu ispupčenja može se osjećati težina i bol na pritisak. Većina kila može se jednostavno gurnuti nazad na mjesto – reponibilne kile. One koje se ne mogu ugurati nazad i mogu se izliječiti jedino kirurškim putem zovu se – ireponibilne kile.

Ireponibilne kile se čest znaju vraćati te ponekad mogu biti popraćene bolovima stoga se preporučuje operativno liječenje.

Ako u trbušnu kilu dospije dio crijeva, može doći do zastoja u prolazu crijevnog sadržaja – opstrukcijske kile. Takva kila obično je popraćena neugodnijim simptomima poput jačih bolova u trbuhu, mučnine i povraćanja. Također, može doći i do tzv. uklještenja kile. Ukliještena kila je proširena tako da je spriječen dotok krvi u njoj. Ona raste, crvena je i vrlo bolna.

Ako nastane pritisak na umbilikalnu herniju može doći do nedostatne opskrbe tkiva kisikom čime može doći do odumiranja tkiva (nekroze), odnosno gangrene i infekcije, što su ozbiljna stanja koja zahtijevaju operaciju.

Opstrukcijska i ukliještena kila zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju. 

Kada posjetiti liječnika?

Ako sumnjate da vaše dijete ima pupčanu kilu razgovarajte s vašim pedijatrom. Hitno liječenje i skrb trebate potražiti ako vaša beba ima pupčanu kilu i:

 • čini se da ju boli
 • povraća
 • izbočina postane natečena, mekana i bezbojna
 • izbočina traje tjedan ili duže

Isti savjeti vrijede i za odrasle osobe. Ako imate pupčanu kilu razgovarajte s liječnikom, a ako vas boli i izbočina postane natečena zatražite hitnu pomoć. Brza dijagnoza može spriječiti komplikacije. 

Liječenje pupčane kile

Pupčana kila se kod djece najčešće sama zatvori do 18 mjeseci starosti. Vaš liječnik će možda uspjeti gurnuti tu izbočinu natrag na njezinu mjesto jednostavnim fizičkim zahvatom. Ne pokušavajte ovo sami. Liječnik će gotovo uvijek preporučiti operativni zahvat jer je takva vrsta najučinkovitija pogotovo zato što se kile znaju vraćati. 

Za djecu, operacija je obično rezervirana za pupčane kile koje:

 • su bolne
 • su veće od 1.5 centimetara
 • se ne smanje u veličini nakon 6 do 12 mjeseci
 • ne nestanu do 3 godine
 • blokiraju crijeva

Za odrasle, operacija je preporučljiva svakako da se izbjegnu sve moguće komplikacije – pogotovo ako pupčana kila postaje veća i/ili bolnija.

Pupčana kila u trudnoći

Nastanak kile tijekom trudnoće nije pretjerani razlog za brigu osim ako kila nije bolna ili ne postane bolna. Međutim, ako se kila ne liječi može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život. Ako ste trudni i primijetite nastajanje kile ili je ona nastala kao posljedica naprezanja hitno se javite svojem liječniku koji će vas uputiti u daljnje liječenje. 

Pupčana kila u trudnoći nije ništa neobično budući da se mišići šire, stanjuju i slabe. Gotovo sve žene osim eventualno aktivnih sportašica koje imaju jači mišićni tonus na trbuhu , su izložene mogućem nastanku kile. 

Ne doživljava svaka žena znakove ili simptome kile tijekom trudnoće, međutim ponekad se znakovi i simptomi mogu vidjeti, a i osjećati. Može se javiti intenzivnija dosadna bol kada su žene aktivnije, kišu, kašlju ili se smiju. 

Operacija kile ne preporučuje se za vrijeme izdržavanja trudnoće, a ako su u pitanju hitniji kirurški zahvati onda se svakako preporučuje drugo tromjesečje

hernija u trudnoci

Operacija kile

Operacija oslabljenog mišića kroz koji ispada meko tkivo obično se obavlja onda kada nastala kila stvara bolove ili kada prijeti opasnost od uklještenja ili opstrukcijske kile

Ovisno o mjestu i težini kile dobit ćete opću ili lokalnu anesteziju. Iznad kile napravi se mali rez te se potom ispupčeno tkivo gurne natrag na mjesto. Potom se mišići međusobno sašiju. Operacija bez komplikacija traje manje od jednog sata

Liječnik će vam nakon operacije savjetovati da ustanete još istog dana ili prvi dan nakon operacije. Kao i nakon svake druge operacije – mjesto reza će vas boljeti stoga ćete dobiti analgetike. Izlazak iz bolnice predviđen je 2 – 5 dana nakon operacije. Nakon nekoliko dana moći ćete se vratiti na posao i prihvatiti se uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, ali će vam liječnik savjetovati da ne dižete ništa teško. Ako radite fizički naporan posao svakako to recite svojem liječnika, radi eventualnih konzultacija oko bolovanja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.80 / 5   40
Facebooktwitterpinterestmail
19-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pupčana kila, pupčana kila kod odraslih, bruh na pupku, pupcana kila simptomi, pupcani bruh, kila na pupku, umbilikalna hernija, bruh na pupku kod odraslih, pupčana kila kod beba, pupcana kila simptomi kod odraslih,