Rak gušterače – uzroci, simptomi i liječenje

rak-gusterace
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rak gušterače počinje u tkivima gušterače- organa u trbuhu koji leži vodoravno iza donjeg dijela trbuha. Gušterača izlučuje enzime koji pomažu u probavi te hormone koji pomažu u regulaciji matabolizma šećera.

Rak gušterače često ima lošu prognozu, čak i kad se otkrije u vrlo ranim fazama. Vrlo se brzo širi, a rijetko se otkrije u ranim fazama, što je glavni razlog zašto je vodeći uzrok smrti od raka. Znakovi i simptomi se ne mogu pojaviti sve dok rak nije u potpunosti napredovao, a potpuno kirurško odstranjivanje nije moguće.

Uzroci raka gušterače

Nije jasno što uzrokuje rak gušterače. On nastaje kada stanice u gušterači razvijaju mutacije u DNA. Takve mutacije uzrokuju da stanice rastu nekontrolirano i nastave živjeti, a normalne i zdrave stanice umiru. Te stanice koje se gomilaju tvore tumor.

Većina raka guterače počinje u stanicama koje okružuju kanal gušterače. Rijetko, rak se može formirati u stanicama koje proizvode hormon gušterače.

Simptomi raka gušterače

Znakovi i simptomi raka gušterače često se ne pojavljuju sve dok bolest ne dođe do uznapreedovalog stadija.kada se znakovi i simptomi pojave, oni mogu uključivati:

  • Bolovi u trbuhu koji se mogu širiti i na leđima
  • Žutilo kože i bjeloočnica (žutica)
  • Gubitak apetita i težine
  • Krvni ugrušci
  • Depresija

Liječenje raka gušterače

Tretmani za liječenje raka gušterače ovise o stadiju bolesti te mjestu na kojem se širi. Nadalje, bitna je dob, sveukupno zdravlje i osobne preferencije.

Prvi cilj u liječenju raka gušterače jest eliminirati rak, kada je to moguće. Kada to nije opcija, fokus liječenja postaje sprečavanje rasta raka gušterače (gomilanje tumorskih stanica), te smanjivanje štete koja u tijelu nastaje.

Kirurgija može biti opcija ako je rak gušterače ograničen na gušterači. Ako je rak napredan, a klasični tretmani nisu obećavajući, liječnik će vam pomoći pri ublažavanju simptoma i pokušati vam omogućiti da se osjećate čim bolje.

Operacije gušterače sa sobom donose i velike rizike od infekcije i krvarenja, te dug oporavak često popraćen mučninama i povraćanjem.

Radioterapija ima za cilj uništiti stanice raka. Možete dobiti tretmane zračenja prije ili nakon operacije raka, a vrlo često u kombinaciji s kemoterapijom. Takva kombinacija liječenja se koristi i kod osoba kod kojih nije moguće kirurško odstranjenje raka.

Kemoterapija koristi lijekove kako bi se uništile stanice raka. Može se uzimati intravenozno ili pak u obliku tableta. Kao što je već i navedeno, može se koristiti u kombinaciji s radioterapijom.

Kod ljudi s uznapredovalim rakom gušterače, liječenje je fokusirano na kemoterapiju ili se pak kombinira s ciljanom terapijom. Ciljana terapija koristi lijekove koji napadaju specifične abnormalnosti u stanicama raka. Ciljani lijek blokira kemikalije koje signaliziraju stanice raka da rastu i da se dijele.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.78 / 5 (18 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gušterača simptomi, rak gušterače simptomi, rak gušteraće, pankreatitis, simptomi raka gušterače, bolesti gušterače, tumor gušterače, simptomi karcinoma gušterače, tumor gušterače simptomi, operacija gušterače oporavak,