Rak jednjaka – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

rak jednjaka

Rak jednjaka je zloćudni tumor sluznice jednjaka. Ovaj karcinom pogađa osobe starije od 50. godina života, a glavni rizični faktori su pušenje, konzumacija alkohola i refluksna bolest (GERB). Rak jednjaka kod mladih je izuzetno rijedak.

Glavni simptomi raka jednjaka su otežano gutanje (disfagija), bol u jednjaku, žgaravica i gubitak na tjelesnoj masi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rak jednjaka ima izrazito lošu prognozu jer se uglavnom otkriva u poodmaklom stadiju bolesti, kada tumor nije moguće izliječiti kirurškim putem. Operacija jednjaka je zahtjevna operacija, a potpuni oporavak nakon raka jednjaka je moguće očekivati ako se tumor otkrije u ranoj fazi bolesti.

Saznajte više: Refluks želuca – uzroci, simptomi, liječenje i prehrana

Rak jednjaka – dob i uzroci

Tumor jednjaka može biti dobroćudni tumor (benigni tumor) ili zloćudni tumor (maligni tumor, karcinom jednjaka, rak jednjaka). Od svih tumora jednjaka, 95% je zloćudnih tumora.

Karcinom jednjaka čini 6% svih zloćudnih tumora probavnog sustava, ali su odgovorni za veliki postotak smrti, jer imaju vrlo nepovoljnu prognozu.

Rak jednjaka je bolest starijih osoba. Vrh pojavnosti je u 6. desetljeću života, a rak jednjaka kod mladih je izuzetno rijedak. Četiri puta je češći u muškaraca nego u žena.

Najveća pojavnost karcinoma jednjaka je u Kini i Južnoj Africi, dok je u Europi i Sjevernoj Americi takav rak mnogo rjeđi. Zbog ovih zemljopisnih razlika u učestalosti smatra se da se karcinogeni kriju ili u okolišu ili u hranu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najvažniji rizični čimbenici za nastanak raka jednjaka su pušenje i konzumacija alkohola. Rizik pojave raka jednjaka je 30 puta veći u pušača i konzumenata alkohola u odnosu na osobe koje niti piju, niti puše.

Kronična iritacija donjeg dijela jednjaka refluksom želučanog sadržaja zbog slabosti gastroezofagealnog sfinktera (GERB, refluksna bolest) povećava rizik obolijevanja od raka jednjaka, kao i postojanje ožiljaka i striktura jednjaka uzrokovanih opeklinama nakon gutanja kiselina ili lužina (pokušaji samoubojstva ili nesretni slučajevi).

Drugi, rjeđi čimbenici su debljina, nezdrava prehrana, iritacije sluznice vrućom i začinjenom hranom, Plummer-Vinsonov sindrom, ahalazija, divertikuloza i dr.

Saznajte više: Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – uzroci, simptomi i liječenjerizični faktori za rak jednjaka

Rak jednjaka – vrste

Postoje dvije vrste raka jednjaka ovisno o vrsti stanica iz kojih je rak nastao.

Planocelularni karcinom jednjaka nastaje iz pločastog epitela (normalni epitel jednjaka) i može se pojaviti u bilo kojem dijelu jednjaka.

Adenokarcinom jednjaka nastaje iz žlijezda Barrettova jednjaka (promijenjen epitel  jednjaka zbog refluksne bolesti). Barrettov jednjak nastaje u 10% bolesnika koji boluju od refluksne bolesti (ili GERB, refluksni ezofagitis, gastroezofagealna refluksna bolest). Refluksna bolest je upala jednjaka zbog vraćanja želučanog sadržaja u jednjak, a glavni simptom joj je žgaravica. Normalni planocelularni epitel se zbog kiselosti sadržaja diferencira (promijeni) u cilindrični epitel koji je nalik epitelu crijeva. Ako takav epitel maligno alterira nastaje adenokarcinom jednjaka.

Adenokarcinom jednjaka koji nastaje iz Barrettova jednjaka može se pojaviti samo u donjoj trećini jednjaka.

Saznajte više:  Upala jednjaka ili ezofagitis – simptomi

Najvjerojatniji redoslijed zbivanja u nastanku karcinoma jednjaka je sljedeći: kronična upala jednjaka (kronični ezofagitis) > displazija (promjena u građi stanica) > karcinom in situ (najraniji oblik raka koji se nije proširio kroz bazalnu membranu) > rani karcinom > uznapredovali karcinom.

Izgledom, rak jednjaka može biti:

 • površinski rak – zadebljanje sluznice jednjaka, rani oblik raka,
 • polipoidni gljivasti oblik – rak koji izgleda kao polip ili masa koja se izbočuje u lumen jednjaka (šupljina kroz koju prolazi hrana), gotovo polovica svih bolesnika,
 • nekrotični vrijed, čir – rak koji raste kao čir, prema unutrašnjosti jednjaka, suprotno od lumena,
 • difuzni infiltrativni oblik – prošireni rak.

anatomija jednjaka

Rak jednjaka – metastaze

U vrijeme postavljanja dijagnoze obično je prožeta cijela stijenka jednjaka, a često je i širenje u susjedne strukture prsnog koša. Karcinom jednjaka stvara poveznice s dušnikom.

Karcinom je zloćudni tumor zbog svoje mogućnosti širenja limfom u bliske limfne čvorove ili širenja krvlju u udaljene organe tijela (hematogena metastaza).

Jednjak je dugačak organ koji se proteže od vrata do donjeg dijela prsnog koša. Topografski, jednjak se može podijeliti u 3 dijela, na vratni te gornji i donji torakalni dio jednjaka. Ovisno o lokaciji raka jednjaka, on se lako može proširiti (metastazirati) u brojne limfne čvorove:

 • limfni čvorovi vrata,
 • supraklavikularni limfni čvorovi (limfni čvorovi iznad ključne kosti)
 • limfni čvorovi uz aortu (paraaortalni limfni čvorovi),
 • limfni čvorovi medijastinum,
 • limfni čvorovi želuca (oko male krivine).

Saznajte više: Limfadenopatija – značenje, vrste, uzroci i dijagnoza

Zbog ovih karakteristika, kao i činjenice da je jednjak jedini dio probavnog sustava koji nema serozu (podsluznicu), rak jednjaka se vrlo lako širi. Operativni zahvat je stoga moguć u rijetkim slučajevima lokaliziranog tumora.

Rak jednjaka može metastazirati i krvlju (hematogena metastaza), najčešće kao metastaza u jetri, metastaza u pluća, metastaza u kosti.

otežano gutanje

Rak jednjaka – simptomi

Najčešći simptomi raka jednjaka su žgaravica, otežano gutanje (disfagija) i krvarenje, a poslije dolazi do povraćanja, boli u prsima i gubitka tjelesne mase.

Otežano gutanje (disfagija) krute hrane najčešći je prvi simptom raka jednjaka i nastaje zbog suženja lumena jednjaka (šupljina kroz koju prolazi hrana). Daljnji rast tumora pogoršava suženje jednjaka te u kasnijem tijeku bolesti je otežano gutanje tekućine. Uz otežano gutanje javlja se i bol u jednjaku.

Saznajte više: Disfagija (otežano gutanje) – uzroci, simptomi i liječenje

Zbog nemogućnosti gutanja hrane, bolesnici gube na tjelesnoj težini, a kasnije se pojavljuju i simptomi pothranjenosti, malnutricijeanemija, opća slabost i drugi poremećaji metabolizma. Ovakvo stanje u konačnici dovodi do tumorske kaheksije  (opsežan gubitak masnog tkiva i mišića).

Saznajte više o ovim pojmovima:

Osim otežanog gutanja (disfagija) česti su i bolni grčevi prilikom gutanja (odinofagija) i gastroezofagealni refluks, žgaravica. Kasnije dolazi i do povraćanja hrane.

Širenje tumora i pritisak na dušnik može uzrokovati kašalj ili čak hemoptizu (iskašljavanje krvi). Ako tumor zahvati povratni živac (lat. nervus laryngeus recurrens) dolazi do pareze glasnica i popratne promuklosti. Širenjem tumora u prsni koš nastaje neugodna bol u prsima.

Saznajte više: Iskašljavanje krvi – uzroci, testovi i liječenje

Metastaza u jetri će uzrokovati povećanu jetru (hepatomegalija) i žuticu (ikterus), vodu u trbuhu (ascites). Metastaza u plućima će stvarati vodu u plućima (pleuralni izljev) i otežano disanje (dispneja, zaduha), dok će u kostima stvarati bolove u kostima.

Saznajte više: Dispneja (zaduha) – uzroci, simptomi i liječenje

Kako otkriti rak jednjaka?

Rano postavljanje dijagnoze ključno je u liječenju i prognozi bolesnika s rakom jednjaka. Nažalost, u trenutku postavljanja dijagnoze, polovica bolesnika već ima metastatsku, uznapredovalu bolest.

Postavljanje dijagnoze i definiranje stadija bolesti temelji se na sljedećim metodama:

 • anamneza – medicinski intervju o rizičnim čimbenicima (alkohol, pušenje) i simptomima bolesnika (otežano gutanje, bol u jednjaku, gubitak tjelesne mase),
 • fizikalni pregled – eventualno uočavanje povećanih limfnih čvorova, uvećane jetre ili vode u plućima (pleuralni izljev),
 • RTG jednjaka s kontrastom – otkriva suženje jednjaka i njegovu lokalizaciju, koristi se kod sumnje na tumor jednjaka,
 • endoskopski ultrazvuk jednjaka – procjenjuje dubinu zahvaćenosti stijenke jednjaka i zahvaćenost okolnih limfnih čvorova,
 • CT prsnog koša (CT toraksa) – procjenjuje proširenost tumora i odnosa prema drugim strukturama,
 • CT abdomena (trbušna šupljina) – procjenjuje proširenost bolesti, osobito za tumore donje trećine jednjaka),
 • ezofagoskopija (početni dio gastroskopije)– endoskopska pretraga koja omogućava izravan prikaz tumora putem fleksibilne cijevi uvedene u jednjak i biopsiju lezije jednjaka,
 • biopsija lezije jednjaka – uzimanje uzorka za patohistološku analizu koja se obavlja prilikom ezofagoskopije.

Sumnju na rak jednjaka daje klinička slika i anamnestički podaci (dugogodišnji alkoholičari, pušači i sl.) Dva osnovna dijagnostička postupka u bolesnika s otežanim gutanjem (posebice ako su stariji od 40 godina) jesu radiološki kontrastni pregled jednjaka (pokazuje suženje) i ezofagoskopija uz mogućnost biopsije jednjaka.

Biopsija jednjaka i PHD nalaz (patohistološka dijagnoza) promatran pod mikroskopom jedini je siguran dokaz karcinoma jednjaka. Slikovne metode (rendgen, CT) nam govore o proširenosti bolesti kako bi mogli odrediti stadij bolesti i vrstu liječenja.

Uzorak tkiva raka jednjaka može se testirati na HER2 receptore. Neke stanice raka jednjaka mogu imati povišene ove receptore koji pomažu u rastu tumorskih stanica. Ako je osoba pozitivna na HER2 receptore, postoji opcija liječenja s „pametnim lijekom“ trastuzumab (Herceptin) koji ciljano uništava HER2 + stanice.

Saznajte više: Što je gastroskopija i kako se pripremiti?

Gastroskopija

Rak jednjaka – krvna slika

Ne postoji tumorski marker koji bi otkrio rak jednjaka što uvelike otežava dijagnozu bolesti.

Krvna slika u raku jednjaka može eventualno pokazati anemiju (manjak eritrocita i hemoglobina) koja je posljedica krvarenja iz raka jednjaka.

Jetreni enzimi mogu biti povišeni kod bolesnika koji imaju metastaze u jetri.

Saznajte više: Povišeni enzimi jetre

Rak jednjaka – liječenje, operacija jednjaka

Liječenje raka jednjaka sastoji se od kirurškog i onkološkog pristupa.

Izbor operacijske metode ovisi o operabilnosti tumora, lokalizacije tumora i općeg stanja bolesnika.

Metoda kirurškog izbora je ezofagektomija (djelomično ili potpuno odstranjenje jednjaka) s rekonstruktivnim zahvatom (rekonstrukcija jednjaka želucem ili crijevom). Katkad je potrebno odstraniti i dušnik (laringektomija) i učiniti trajnu traheostomu (otvor na prednjoj stijenci dušnika za disanje). Nužno je odstraniti i limfne čvorove (limfadenektomija). Kao što vidite, operacija jednjaka je zahtjevna operacija.

Nakon operacije jednjaka potrebno je provesti dodatno liječenje zračenjem i/ili kemoterapijom.

Saznajte više: Radioterapija (zračenje) – vrste, postupak i nuspojave

Kod bolesnika koji se liječniku jave u trenutku kada nije smisleno izvoditi operaciju (neoperabilni rak jednjaka) provodi se kemoradioterapija (zračenje i kemoterapija). Prilikom odluke o vrsti liječenja potrebno je dobro procijeniti opće stanje bolesnika, jer je riječ o izrazito agresivnom liječenju s očekivanim brojnim nuspojavama (kaheksija, podložnost infekcijama, hematološke nuspojave).

Ako pacijent nije kandidat za agresivno liječenje s mogućnosti izlječenja, preostaje palijativno liječenje (zahvat koji ne dovodi do izlječenja, ali olakšava simptome bolesniku i produžuje život).

Pacijenti s metastatskom bolesti liječe se kemoterapijom u cilju produženja života.

Saznajte više: Kemoterapija – djelovanje, vrste i nuspojave

operacija jednjaka

Oporavak nakon rak jednjaka

Rak jednjaka ima visoku stopu smrtnosti jer se dijagnoza postavlja relativno kasno, kada nije moguće provesti kirurško izlječenje. Samo 25 do 40% bolesnika javi se liječniku u operabilnom stadiju bolesti.

Petogodišnje preživljenje iznosi oko 20%.

Rak jednjaka kod mladih je izuzetno rijedak jer se bolest uglavnom pojavljuje nakon 50. godine života.

Potpuni oporavak nakon raka jednjaka moguće je očekivati kod bolesnika koji su tumor otkrili u ranom stadiju.

Nakon liječenja, nužno je redovito kontroliranje bolesnika svaka 3 mjeseca (klinički pregled i biokemijske pretrage), a kontrolna endoskopija i CT prsnog koša (CT toraksa) moraju se učiniti bar 2 put godišnje.

zdrav život

Rak jednjaka – prevencija

Primarna prevencija svakako podrazumijeva edukaciju stanovništva o mogućim rizicima i posljedicama štetnih životnih navika, kao što su pušenje, konzumacija alkoholnih pića i nezdrava prehrana.

Bolesnici kojima je dijagnosticiran Barrettov jednjak moraju se redovno kontrolirati (ezofagoskopija i biopsija) čime je moguće otkriti čak 75 % adenokarcinoma jednjaka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: rak jednjaka, rak jednjaka simptomi, tumor jednjaka, jednjak presjeca, tumor jednjaka metastaze, kancer jednjaka, krvna slika kod raka jednjaka, operacija jednjaka, oporavak nakon rak jednjaka, oporavak posle operacije karcinoma jednjaka iskustva,