Ruptura meniskusa – uzroci, simptomi i liječenje

ruptura-meniskusa-koljeno
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ruptura meniskusa je jedna od najčešćih ozljeda koljena. Svaka aktivnost koja uzrokuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena, pogotovo kada se svom težinom oslanjate na njega, može dovesti do trganja meniskusa.

Svako od vaših koljena ima dva meniskusa – dvije hrskavice u obliku slova C koje djeluju kao jastuk između golenjače i bedrene kosti. Poderani meniskus uzrokuje bol, oteklinu i ukočenost. Vaša koljena se također mogu osjećati nestabilnom, kao da će se srušiti.

Konzervativno liječenje, kao što su odmor, led i lijekovi, ponekad je dovoljno za ublažavanje boli meniskusa i daje ozlijedi vrijeme da se sama zaliječi. Međutim poderani meniskus zahtjeva kirurški popravak.

 

Simptomi rupture meniskusa

Ako imate rupturu meniskusa, najčešći simptomi i znakovi koje osjećate u koljenu su:

  • Oticanje i ukočenost
  • Osjećaj iskakanja
  • Bol u koljenu, pogotovo kod savijanja i okretanja koljena
  • Poteškoće izravnavanja koljena daju osjećaj kao blok na kretanje koljena, kao da je koljeno zaključano na jednom mjestu

Kontaktirajte vašeg liječnika čim osjetite bol i natečenost u koljenu ili ako ne možete mrdati vaše koljeno kao uobičajeno.

 

Uzroci rupture meniskusa

Ruptura meniskusa može proizaći iz bilo koje aktivnosti koja uzrokuje nasilno okretanje ili zakretanje koljena kao što su agresivno pivotiranje ili iznenadno zaustavljanje i okretanje. Čak i klečanje, duboko čučanje ili dizanje nečega teškog može dovesti do ruptura meniskusa. Kod starijih osoba, do ruptura meniskusa mogu dovesti degenerativne promjene u koljenu.

 

Liječenje rupture meniskusa

Početno liječenje

Vaš liječnik može prvo preporučiti:

  • Odmaranje – izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju vaše bolove u koljenu, posebno izbjegavajte svaku aktivnost koja zahtjeva savijanje koljena. Koristite štake da se smanji pritisak na koljenu i ubrza ozdravljenje.
  • Led – led može smanjiti bol u koljenu i oteklinu. Koristite hladni paket, vrećicu smrznutog povrća ili napunite ručnik kockama leda. Učinite to svakih četiri do šest sat prvi dan ili dva, a onda koliko je potrebno.
  • Lijekovi – lijekovi protiv bolova također mogu pomoći u ublažavanju bolova u koljenu.

Terapija

Fizikalna terapija može vam pomoći u ojačavanju mišića oko koljena i ojačavanje mišića nogu kako bi se stabilizirali i dali podršku koljenu.

Operacija

Ako vaše koljeno ostane bolno, kruto ili zaključano, vaš liječnik će vam preporučiti operaciju. Tako je ponekad moguće popraviti rupturu meniskusa. U drugim slučajevima, meniskus je obrubljen. Operacija se može obavljati kroz artroskop.

Tijekom artroskopske operacije, vaš liječnik umeće instrument koji se zove artroskop kroz maleni rez u blizini koljena. Artroskop sadrži svjetlo i malu kameru koja projektira uvećanu sliku vašeg koljena na monitoru. Kirurški insturmenti mogu biti umetnutni kroz artroskop ili kroz dodatne male rezove na koljenu.

Vrijeme oporavka nakon operacije artroskopskom tehnologijom je vrlo brzo. Često možete odmah isti dan ići kući. Potpuni oporavak može potrajati nekoliko tjedana i mjeseci. Također ćete morati raditi vježbe za optimizaciju koljena, snagu i stabilnost.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - bol u koljenima - koljeno - meniskus

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.02 / 5 (57 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: meniskus simptomi, meniskus, meniskus koljena, koljeno, ruptura meniskusa, meniskus koljena simptomi, operacija meniskusa, iskakanje koljena, bolovi u koljenu meniskus, puknuće meniskusa,