Salmonela – uzroci, simptomi i liječenje

salmonela

Salmonela je bakterija koja zahvaća crijevni trakt, a uzrokuje salmonelozu – bolest koja se laički kod nas često zove po svom uzročniku – salmonela. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu. Životinje ne moraju pokazivati nikakve znakove infekcije.

U slučaju da meso zaraženo salmonelom pojede čovjek, uz gastroenteritis javljaju se i drugi vrlo neugodni simptomi. Salmonela se ne može uništiti dubokim smrzavanjem te se može pronaći i u svježem, na izgled ”zdravom” mesu. 

Salmonela se ipak može uništiti i to temeljitim kuhanjem. Do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica odnosno nedovoljnog kuhanja ili pečenja istih. Ponekad se meso nakon klanja ne smrzne dovoljno brzo te dolazi do razmnožavanja inače malog broja bakterija. 

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proljev, groznicu i trbušne grčeve u rasponu od 8 do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavi u nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana. Osim povremenih malih epidemija, salmonela se najčešće ne utvrđuje tako često budući da većina ljudi ne analizira svoju stolicu kada se pojave probavne smetnje. 

U nekim slučajevima, proljev povezan sa salmonelom može biti toliko dehidrirajući da je potrebna brza liječnička pomoć. Komplikacije opasne po život se također mogu pojaviti ako se infekcija proširi izvan vaših crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem.

Inkubacija kod salmonele

Salmonela se ne širi samo putem zaraženog mesa. Bakterije mogu prijeći s jedne na drugu osobu čak i prilikom dodira primjerice rukovanjem s osobom koja je prstima dirala zaraženo meso.

Zaraza je moguća čak i putem osobe koja je nedavno preboljela salmonelozu. Simptomi trovanja salmonelom, obično se javljaju u roku od 72 sata od kontakta sa zaraženim mesom ili osobom. Bolest obično traje od 4 do 7 dana.

salmonela

Foto: Photospin

Simptomi salmonele

Glavni simptom salmonele je proljev. Proljev uzrokovan salmonelom najčešće je praćen bolovima u trbuhu, povraćanjem i groznicom. Ponekad se mogu uočiti čak tragovi krvi u stolici. Zaraza salmonelom se ne očituje kod svih zaraženih jednakim simptomima. Vrsta i stupanj proljeva se razlikuju. Proljev se može javljati svakih 10-15 minuta. Ako takvo stanje potraje može doći do potpune iscrpljenosti i dehidracije

Salmonela je obično uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, jedenjem mesa peradi, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Inkubacijski period varira od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom mogu se klasificirati kao gastroenteritis.

Mogući znakovi i simptomi su:

Znakovi i simptomi salmonele obično traju od četiri do sedam dana, iako može proći i nekoliko mjeseci da se vaše stanje vrati u potpunu normalu. Nekoliko vrsta salmonele je rezultat tifusa, ponekad smrtonosne bolesti koja je česta pojava u nerazvijenim zemljama.

Ako se teža zaraza salmonelom ne tretira odgovarajućim liječenjem, bakterije se mogu proširiti iz probavnog trakta u krvotok, te se potom nastaniti u drugim organima, primjerice bubrezima, žučnom mjehuru, srcu ili zglobovima. Većina infekcija salmonelom je blaga, te najčešće prolazi bez dodatnog liječenja. 

U najtežim slučajevima zaraze salmonelom dolazi do smrti koja je posljedica dehidracije

bakterija salmonela

Foto: Photospin

Uzroci salmonele

Bakterija salmonele živi u crijevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane koja je zaražena. Najčešće zaražena hrana je:

  • Sirovo meso, perad i morski plodovi – uz pomoć izmeta, bakterija može doći na sirovo meso i perad tijekom klanja. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode.
  • Sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši nesu jaja koja su zaražena salmonelom prije nego se štit uopće formira.
  • Voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani s vodom koja je zaražena salmonelom. Zaraza se također može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i peradi dođu u kontakt s voćem ili povrćem.

Mnoga hrana postane zaražena kada se priprema od strane ljudi koji ne peru ruke nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelene. Infekcija se također može pojaviti ako dirate nešto što je zaraženo, uključujući kućne ljubimce i posebno ptice i reptile, a nakon toga stavljate prste u usta.

Neke osobe koje se vrate na posao rukovanja hranom prije nego se infekcija potpuno povukla, nastavljaju širiti zarazu. Neki ljudi koji dobiju salmonelu postanu kronični prenosioci, što znači da nastavljaju izlučivati bakterije u njihovom izmetu. Neki prenosioci mogu prenijeti salmonelu bez pojavljivanja ikakvih znakova ili simptoma te bolesti.

Salmonela kod djece i beba

Salmonela je jedna od bakterija na koju su posebno osjetljiva djeca i bebe, djelomično i zbog toga što je njihov imunitet znatno slabiji nego imunitet odrasle osobe, a dijelom i zbog toga što djeca imaju tendenciju stavljati predmete kao i prstiće vlastite ruke u usta. Svake godine se u SAD-u pojavljuje najmanje 50.000 slučajeva dječje zaraze salmonelom. Salmonela kod djece se ne razlikuje od salmonele kod odraslih. Mala djeca mogu plakati i biti nervozna što je posljedica mučnine i bolova u trbuhu. 

Ako sumnjate da je vaše dijete zaraženo salmonelom – otiđite liječniku što je prije moguće. Djeca u pravilu dehidriraju mnogo brže nego odrasle osobe, stoga postoji opravdani rizik od smrti. Pazite kako pripremate ručak točnije namirnice poput jaja i mesa. Učite svoju djecu da ne stavljaju baš sve u usta i da obavezno peru ruke nakon odlaska na WC ili nakon dolaska s igrališta.

Nakon što se postavi dijagnoza o zarazi salmonelom – nastojte pojačati higijenu u kućanstvu, iskuhavajte ručnike i redovito ih mijenjajte. Pobrinite se da posuđe zaraženog djeteta ne bude u kontaktu s posuđem ostatka ukućana, kako se ostali članovi obitelji ne bi zarazili. 

salmonela djeca

Foto: Photospin

Salmonele liječenje

Ako imate proljev koji traje dulje od tri dana, te ako je taj proljev praćen povraćanjem i povišenom tjelesnom temperaturom – vrijeme je za posjet liječniku. 

Zbog toga što salmonela može uzrokovati dehidraciju, zamjena tekućina i elektrolita je vrlo važan cilj liječenja. Teži slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju i tekućinu koja se isporučuje direktno u venu (intravenski). Kao dodatak, liječnik vam može preporučiti:

  • Anti-dijarejske lijekove – lijekovi poput loperamida (Imodium) mogu pomoći u oslobađanju od grčeva, ali oni također mogu produžiti proljev koji se povezuje sa salmonelom.
  • Antibiotike – ako vaš liječnik sumnja da je vaša bakterija salmonele ušla u krvotok, ili ako imate teži oblik bolesti ili ugroženi imunološki sustav, on ili ona može vam prepisati antibiotike kako bi se bakterija iskorijenila. Antibiotici nisu od koristi kod nekompliciranih slučajeva. U stvari, antibiotici mogu produžiti razdoblje u kojem nosite bakteriju i možete zaraziti druge, i oni mogu povećati rizik od vraćanja bolesti.

Salmonela se u nešto manjoj količini, odnosno količini koja ne stvara poteškoće – zadržava u probavnom traktu i do tri mjeseca nakon liječenja, stoga predstavlja stalnu opasnost jer se bakterije mogu ponovno razmnožiti. Kod većine ljudi do izlječenja dolazi već nakon prvog tretmana antibioticima.

Prirodno liječenje salmonele

Ako salmonelu želite tretirati prirodnim putem – pokušajte s 250 grama kupina ili crnog ribizate konzumacijom najmanje jednog češnja češnjaka dnevno. Propolis je također jedan od lijekova koji dokazano djeluju protiv salmonele. 

Čaj od đumbira, listova kupine i šipka pomoći će vam nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a osim toga ima i umirujuće djelovanje koje će vam pomoći da se smirite i opustite.

Tijekom perioda zaraze i liječenja salmonele jedite laganu hranu poput prepečenca, bistre juhe i kuhanog povrća. Lagana hrana i mnogo tekućine u kombinaciji s probioticima trebala bi pomoći smirivanju napetosti unutar crijeva. 

Učestalost zaraze salmonelom 

Iako se od 2000-ih primijetio trend sve rjeđe zaraze salmonelom, Europska komisija za prevenciju zaraznih bolesti upozorava na povećane brojke zaraze salmonelom od 2014. godine. Prema njihovu izvještaju, od navedene godine zaraženost salmonelom porasla je za 3 %, a godine 2016. u Europskoj uniji zabilježeno je čak 94 530 slučajeva salmoneloze.

Za usporedbu, u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje od salmoneloze oboli oko 40 000 osoba, kako piše u izvještaju Odjela za zdravstvo u Minnesoti.

Istraživanja trenutno nastoje utvrditi što je dovelo do povećanja ovih brojeva, no pretpostavlja se loše skladištenje namirnica i nedovoljna termička obrada. Kako spriječiti salmonelozu, pročitajte u nastavku teksta. 

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Kako biste izbjegli zarazu salmonelom potrebno je prije svega pojačati higijenu unutar kućanstva te pripaziti kako pripremate i skladištite određene namirnice.

  • Nemojte kupovati jaja koja vam izgledaju sumnjivo. Uvijek pripazite da su sve namirnice koje kupujete u ispravnoj ambalaži, a posebno kada kupujete jaja ili meso. Isto tako nemojte konzumirati meso za koje vam se čini da je promijenilo boju ili poprimilo neugodan miris.
  • Jaja je potrebno cijelo vrijeme držati u hladnjaku na temperaturi od 4 C.
  • Kuhana jaja se trebaju pojesti u što kraćem roku. 
  • Pri kupnji jaja i mesa vodite računa o tome da te namirnice kupujete kod prodavača koji ih drže u posebnim hladnjacima, a ne izvan njih.
  • Na temperaturi od 20 C salmonela je agilnija i brže se razmnožava, stoga se pobrinite da namirnice koje ste kupili što brže završe u hladnjaku.
  • Redovito perite ruke, a posebno nakon boravljenja u toaletu ili javnim površinama na kojima boravi velik broj ljudi.
  • Kuhanu hranu nemojte stavljati na tanjure na kojima je stajalo sirovo meso.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi sljedeće savjete:

“Najvažnije u prevenciji salmoneloze je sljedeće:

  • nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke;
  • ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama;
  • piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama;
  • piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći);
  • piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.”

Budući da ste nam često postavljali pitanja poput: ”Pojeo sam sirovo jaje, hoću li se zaraziti?” ili ”Napravili smo za ručak meso kojem je istekao rok trajanja prije jednog dana, hoćemo li se sada zaraziti?” – odlučili smo vam odgovoriti. Svakim konzumiranjem sirovih namirnica izlažete se riziku od zaraze salmonelom, što ne znači nužno da ćete se i zaraziti.

Neki ljudi cijelog života konzumiraju polusirove namirnice i nikada se nisu zarazili, dok je drugima potrebna samo jedna konzumacija ”sirovog” i salmonela je tu. Od viška opreza, glava ne boli. 

Izvori:

  1. Salmoneloza (2014) Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko - podravske županije.
  2. Salmonellosis: non-typhi, non-paratyphi (2018) European Centre for Disease Prevention and Control.
  3. Salmonella cases no longer falling in the EU (2017) European Centre for Disease Prevention and Control.
  4. What Is Salmonella? (2016) WebMd.
  5. Salmonella/ Signs and Symptoms (2014) Atlanta, Georgia: U.S. Department of Health and Human Services, CDC.
  6. Causes and Symptoms of Salmonellosis (2017) Minnesota Department of Health.
  7. Zdravstvena ispravnost hrane (2016) Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.08 / 5   130
Facebooktwitterpinterestmail
31-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: salmonela, salmonela simptomi, simptomi salmonele, salmonela liječenje, salmonella simptomi, samonela, salmonela bakterija, liječenje salmonele, salmonela simptomi i liječenje, salmonela lečenje,