Seboreja – uzroci, simptomi i liječenje

seboreja

Seboreja, odnosno seboreični dermatitis je kronična upala kože, a javlja se na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Pod ta “seboreična područja” spadaju vlasište i obrve, koža lica, koža oko pupka, središnji dijelovi prsnog koša, područje prepona i anusa.

Seboreja ne utječe na sveukupno zdravlje, nije zarazna i nije znak slabe osobne higijene, ali može biti vrlo neugodna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Točan uzrok seboreje nije poznat, no smatra se kako na razvoj bolesti utječu genetsko nasljeđe i hormoni. Isto tako, na pogoršanje bolesti može uvelike utjecati emocionalni stres i klima, s obzirom na to da zimi često dolazi do pogoršanja seboreje.

Još neki čimbenici mogu utjecati na pojavu seboreje:

 • prisutnost gljivice Pityrosporum ovale,
 • nadražaji kože,
 • imunološki poremećaji,
 • promjena pH vrijednosti kože,
 • nezdrava prehrana i alkohol. 

Seboreja kod djece se javlja u prva tri mjeseca života te je češća kod beba koje imaju povećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se kako se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta.

Seboreja je bolest koja se ne može trajno izliječiti, ali uz pravilnu terapiju izvana i iznutra, stanje se može znatno poboljšati.

Svrbež

Seboreja – simptomi

Simptomi seboreje kod odraslih nastaju postupno. Seboreja se javlja na takozvanim seboreičnim područjima, koja smo spomenuli ranije u tekstu, a očituje se kao pojava žarišta ružičasto-crvene boje. Ponekad su ta žarišta lagano uzdignuta te se na njima javljaju žute ljuskice i svrbež.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na seboreičnim područjima može se javiti i sekundarna infekcija bakterijama, pa tada nastaje vlaženje te se kasnije pojavljuju kraste. 

Seboreja na licu se očituje crvenilom i ljuštenjem kože. Vrlo često se javljaju i promjene na rubovima kapaka (blefaritis), koje su prepoznatljive po crvenilu i krastama koje se ljušte. Seboreja po licu često uzrokuje i ispadanje trepavica. 

Kod djece promjene počinju u vlasištu, pojavom masnih ljuskica koje lako opadaju te iza sebe ostavljaju crvenilo. Promjene se zatim šire na lice i iza ušiju te u nabore kože, osobito u pelenskom djelu. Vrlo je česta i pojava infekcije bakterijama i Candidom.

Seboreja vlasišta

Vlasište je područje gdje se nalaze mnogobrojne lojne žlijezde i gdje se najprije očituju simptomi seboreje. Seboreične promjene na vlasištu su najčešće kod male djece, a nestaju u roku do 10 tjedana života. Međutim, nekad su tvrdoglave i mogu se vraćati pa je kožu potrebno pravilno njegovati.

Kad se luči previše loja, to blokira i začepljuje pore na vlasištu. Time nastaju sekundarne upale zbog manjka kisika i hrane koja bi trebala doći do pora na vlasištu. Simptomi seboreje vlasišta mogu biti masna ili suha prhut, crvenilo i upale na koži.

Kod odraslih osoba je seboreja uzrokovana stresom koji povećava lučenje loja, a osim toga seboreja vlasišta može biti uzrokovana i:

 • prečestim pranjem kose,
 • korištenjem agresivnih šampona,
 • klimatskim promjenama,
 • neuravnoteženom i nezdravom prehranom.

Seboreja vlasišta

Seboreja – liječenje

Budući da seboreja ima tendenciju vraćanja, liječenje može biti dugotrajno. Ovisno o tome što potiče seboreju, liječnik će utvrditi pravilnu terapiju za vas. Primjerice, ako uz seboreju postoji infekcija nekom bakterijom vjerojatno će preporučiti antibiotike ili će preporučiti antimikotičke pripravke, koji će djelovati na gljivu Pityrosporum ovale, koja ima bitnu ulogu u nastanku bolesti.

Šamponi, kreme i losioni igraju veliku ulogu u liječenju seboreičnog dermatitisa i to je svakako najviše što sami možete učiniti kako bi uspješno liječili bolest. Posebno se takva njega preporučuje djeci, kako bi se koža održala suhom, radi mogućeg razvoja sekundarne infekcije.

Seboreja na licu – liječenje podrazumijeva:

 • njegu blagim šamponima i sapunima,
 • kreme, gelovi i masti protiv gljivičnih infekcija,
 • održavanje suhe kože i higijene,
 • ako je došlo do sekundarne infekcije, koriste se i antibiotski pripravci,
 • prirodno liječenje pomoću meda, kokosovog ulja, aloe vere ili ulja čajevca

Isto tako, posavjetujte se s liječnikom u vezi prehrane. Seboreja prehrana je specifična za tu bolest i zahtijeva promjenu prehrambenih navika. Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu te koncentrirane ugljikohidrate, a u svakodnevnu prehranu dodati što više vlakana.

Seboreični dermatitis

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.21 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
31-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: seboreja vlasišta, seboreja lica liječenje, ljustenje koze, seboreja liječenje, seboreja kose, seboreja koze, seboreja simptomai, seboeeja na licu, saboreja dermatitis, kozna bolest seboreja,