Šiljasti kondilomi na spolnim organima i anusu – uzroci, simptomi, liječenje

Kondilomi na anusu

Šiljasti kondilomi, odnosno anogenitalne bradavice nastaju zbog infekcije HPV virusom, najčešće HPV-6 i HPV-11, virusima niskog razika za razvoj karcinoma.

Prenose se gotovo isključivo putem seksualnog kontakta.

Nije nužno da osoba koja prenosi infekciju ima kondilome, budući da infekcija može biti latentna, bez znakova i simptoma, ali zbog velike količine virusnih kopija koji se u njima nalaze, kondilomi pogoduju prijenosu infekcije.

HPV infekcija je najčešća seksuano prenosiva bolest u svijetu te je seksualna aktivnost glavni faktor rizika infekcije. Supresija imunološkog sustava također predstavlja rizik te otežava liječenje.

Klinička slika

Kondilomi se tipično nalaze na vulvi, penisu, međici, preponama, koži oko anusa i /ili suprapubično na koži.

Može se pojaviti samo jedan ili njih više, mogu biti ravni, u obliku kupole, cvjetače, gljive i raznih drugih obika.

Boja također varira, mogu biti bijeli, boje kože, crveni, purpurni, smeđi. Većinom su mekani te mogu biti raznih veličina, od 1 mm do nekoliko cm.

Uglavnom ne izazivaju simptome, ali nekad mogu izazivati svrbež. Također mogu izazvati psihološke posljedice kao što su osjećaj stigmatizacije, anksioznost, depresija, briga za plodnost i zdravlje.

Šiljasti kondilomi – inkubacija

Inkubacijski period, odnosno period od infekcije HPV-om do pojave kondiloma, obično traje od 3 tjedna do 8 mjeseci. Nakon pojave, kondilomi se mogu umnožavati, a i nestati.

Oko 30% kondiloma spontano nestane za 4 mjeseca, no to ne znači da je i infekcija HPV-om izliječena te se kondilomi mogu opet pojaviti.

HPV-6 i HPV-11 su virusi niskog rizika za razvoj karcinoma, ali kod zaraženih je česta istovremena infekcija virusima visokog rizika koji mogu uzrokovati karcinom cerviksa, penisa ili anusa.

Dijagnoza

Dijagnoza se većinom može postaviti pregledom, a ako kondilomi nisu tipični, biopsija može pomoći u dijagnozi.

Pacijente sa šiljastim kondiloma potrebno je testirati na druge seksualno prenosive bolesti te pregledati kako bi se isključili kondilomi u uretri, cerviksu, anusu ili vagini.

Šiljasti kondilomi – liječenje

Lijekovi su u obliku krema i gelova neke od kojih može primijeniti sam bolesnik, a neke primjenjuje doktor jednom do nekoliko puta tjedno.

Liječenje traje više tjedana. Neki djeluju tako da uništavaju kondilome, a

Lijekovi se propisuju na recept, ne preporuča se liječiti kondilome lijekovima bez recepta.

Kondilomi koji se ne povuku na početnu terapiju ili oni koji su jako veliki ili mnogobrojni mogu se uklanjati:

  • krioterapijom (smrzavanjem),
  • elektrokauterizacijom (spaljivanjem električnom strujom),
  • kirurški,
  • laserski ili ultrazvučno.

Prevencija

Infekcija nekim HPV virusima može se spriječiti cijepivom. Kondomi štite od prijenosa infekcije, ali virus se može nalaziti na dijelovima tijela koji nisu zaštićeni kondomom, kao što su skrotum i anus, te se infekcija može prenijeti.

Rezultati studija pokazali su da je rizik od prijenosa infekcije u
heteroseksualnoj vezi 20% tijekom 6 mjeseci. Taj rizik se smanjuje kod parova koji koriste kondome prilikom seksualong odnosa.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
15-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni