Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – uzroci, simptomi i liječenje

policisticni-jajnici
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je bolest s kojom se susreće veliki broj žena, a koja dovodi do neravnoteže hormona. Može uzrokovati probleme sa mjesečnicom i poteškoće sa trudnoćom. Sindrom policističnih jajnika također može uzrokovati neželjene promjene u izgledu. Ako se ne liječi s vremenom može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem, poput dijabetesa ili srčanih bolesti.

Sindrom policističnih jajnika je donekle uobičajen, zahvaća 1 od 15 žena. Simptomi se često pojavljuju već u tinejdžerskim godinama. Liječenje može kontrolirati simptome i spriječiti dugoročne probleme.

Što su hormoni i što se događa kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

Hormoni su kemijski glasnici koji aktiviraju različite procese, uključujući rast i proizvodnju energije. Često posao jednog hormona signalizira izlazak drugog hormona.

Iz razloga koji se ipak ne razumiju potpuno dobro, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti kod hormona. Promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga, primjerice:

 • Uobičajeno jajnici rade mali iznos muških spolnih hormona (androgena). Kod sindroma policističnih jajnika, jajnici počinju proizvoditi više androgena.To uzrokuje zaustavljanje ovulacije, dobivanje akni i može uzrokovati ubrzani rast dlaka na tijelu i licu.

Simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Simptomi znaju biti vrlo blagi. Možete imati samo nekoliko simptomi ili više njih.

Najčešći simptomi PCOS su:

 • akne
 • dobivanje težina ili problemi sa gubljenjem težine
 • dodatne dlake na licu i tijelu
 • stanjivanje kose na tjemenu
 • problemi s plodnošću
 • depresija

Kod većina žena sa sindromom policističnih jajnika razvijaju se male ciste na jajnicima. To je razlog zašto se ovaj bolest zove sindrom policističnih jajnika. Ciste nisu opasne no dovode do već navedene neuravnoteženosti hormona.

Uzroci sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Simptomi sindroma policističnih jajnika su uzrokovani promjenama u razini hormona. Može biti jedan ili više uzroka za te promjene.

Čini se da je sindrom policističnih jajnika često uzrokovan genetski, pa je vaša šansa da dobijete bolest veća ukoliko druge žene u vašoj obitelji imaju sindrom policističnih jajnika ili dijabetes. Ipak, sindrom policističnih jajnika se može prenijeti s obje strane, i s majčine i s očeve.

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Kako bi otkrio sindrom policističnih jajnika, liječnik će:

 • postaviti pitanja o povijesti bolesti, simptomima i menstrualnom ciklusu
 • napraviti fizički pregled kako bi našao znakove PCOS-a kao što su dodatne dlake i visok krvni tlak.

Napravite niz laboratorijskih testova kako bi provjerili razinu šećera u krvi, inzulin i druge razine hormona. Hormonski testovi mogu pomoći u isključivanju problema sa štitnjačom koji mogu uzrokovati slične simptome kao kod sindroma policističnih jajnika.

Također, možete napraviti i ultrazvuk kako bi liječnik potražio ciste na vašim jajnicima. Vaš liječnik vam vjerojatno može reći imate li PCOS i bez ovog ultrazvuka, no ovaj test će mu pomoći u isključivanju drugih problema.

Liječenje sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS. Također se mogu koristiti i lijekovi za uravnoteživanje hormona. Tretman može smanjiti neželjene simptome i spriječiti dugoročne zdravstvene probleme.

Prvi korak u upravljanju bolesti je redovito vježbanje i zdrava prehrana. To može pomoći u smanjivanju krvnog tlaka i kolesterola što smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

 • Pokušajte uvrstiti lake vježbe u svakodnevne aktivnosti. Primjerice, hodanje je sjajna vježba koju većina ljudi može obavljati.
 • Većina žena koje imaju sindrom policističnih jajnika mogu profitirati od gubitka težine. Čak i mali gubitci do 4 kg mogu pomoći u vraćanju hormona u ravnotežu.
 • Ako ste pušač, pokušajte prestati. Žene koje puše imaju veću razinu androgena koji može razviti simptome sindroma policističnih jajnika. Pušenje također izaziva veći rizik za srčane bolesti.

Liječnik također može prepisati lijekove za PCOS, kao što su:

 • Kontracepcijske pilule – one mogu pomoći u smanjivanju simptoma kao što su višak dlaka na licu i akne. One se ipak ne preporučuju ako pokušavate zatrudnjeti.
 • Lijek za dijabetes, metmorfin – može pomoći u vraćanju redoviti menstrualnih ciklusa i plodnosti.
 • Lijekovi za plodnost – pomažu ukoliko želite zatrudnjeti

Vrlo je važno često se konzultirati s liječnikom kako bi bili sigurni da je tretman dobar i kako bi probali nešto novo ako je potrebno. Također redovito radite testove kako bi provjerili dijabetes, krvni tlak i druge moguće probleme.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.41 / 5 (22 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: policistični jajnici simptomi, simptomi policističnih jajnika, pcos simptomi, policistični jajnici liječenje, policistični jajnici, policisticni jajnici prirodno liječenje, sindrom policističnih jajnika, sindrom policističnih jajnika simptomi, cisticni jajnici, cisticni jajnici simptomi,