Slomljena ruka – uzroci, simptomi i liječenje

slomljena ruka naslovna

Slomljeni zglob ili slomljena ruka očituju se pucanjem jednom od brojnih unutar zgloba ruke. Najčešći su lomovi nadlaktične, palčane i lakatne kosti. Do loma ruke najčešće dolazi prilikom pada, trzaja ili neke druge vrste opterećenja kada se ruka izvije iz uspravnog u neprirodan položaj suprotan od normalnog kretanja zgloba.

Prijelom ruke tako možete dobiti ako se pri padu dočekate na ispruženu ruku. Rizični čimbenici koji dovode do potencijalnog prijeloma ruke su aktivno bavljenje sportom i osteoporoza odnosno stanje u kojem kosti postaju tanje i krhkije. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U slučaju da slomite ruku potražite liječničku pomoć što je prije moguće. Slomljenu ruku je potrebno liječiti pravilno kako bi ruka mogla normalno zacijeliti. Način liječenja ovisi o točnom mjestu loma ali i težini ozljede

U nekim slučajevima je potrebna kirurška intervencija kako bi se slomljene kosti namjestile te kako bi se pravilan položaj mogao održati tijekom liječenja. U slučaju da ste pali na ruku, ali možete pomicati vjerojatno je u pitanju samo nagnječenje (natučena ruka), no svejedno posjetite liječnika. 

 prijelom ruke

Uzroci lomova kostiju ruke

Izravan udarac u ruku ili zapešće, može dovesti do loma bilo koje kosti u njima. Najčešći uzroci su:

 • Padovi – pad na ispruženu ruku jedan je od najčešćih uzroka lomljenja zapešća ili ruke.
 • Sportske ozljede – mnoge frakture ruke javljaju se u kontaktnim sportovima i u sportovima u kojima su padovi česti, poput rolanja i snowboardinga.
 • Padovi s motornih vozila – padovi pri visokim brzinama, koji se mogu dogoditi u vožnji na motornom vozilu, mogu uzrokovati višestruke lomove ruke, te često zahtijevaju kirurški popravak.

Slomljen prst na ruci većinom se javlja kod radnika koji obavljaju teže fizičke poslove te kod aktivnih sportaša (košarka, rukomet, gimnastika). Slomljen prst na ruci manifestira se otokom, poremećajem cirkulacije i hematomom koji izbija nedugo nakon prijeloma.

Lom ruke u zglobu odnosno lom ruke u laktu najčešće je posljedica pada na ispruženu ruku. Postoji dakako mnogo načina na koje se kosti mogu prelomiti u zglobu. U većini slučajeva je riječ o prijelomu palčane kosti u neposrednoj blizini zgloba. Lom ruke u zglobu može biti jednostruk ili višestruk. Kada je prijelom jednostruk riječ je o pucanju kosti na jednom mjestu, dok višestruki prijelom predstavlja pucanje kosti na više mjesta

U starijih osoba najčešći su prijelomi zapešća. Kod prijeloma zgloba može doći do oštećenja drugih struktura (mišića, živaca, krvnih žila, ligamenata i tetiva). Ozljede okolnih struktura mogu dovesti do komplikacija kao što su problemi s cirkulacijom, kontrolom živaca šake te gubitka osjeta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Lom ruke kod djece najčešće je posljedica trčanja, skakanja, penjanja, vožnje biciklom ali i aktivnog bavljenja sportom. Kod prijeloma ruke često su vidljive vanjske promjene, djeca ne mogu pomicati ruku, pojavljuje se otok, te je prisutna preosjetljivost na dodir. Slomljena ruka kod djece zarasta brže nego je to slučaj u odraslih osoba. 

U slučaju nekih prijeloma može se javiti tek blaga otečenost i bol što može zavarati i dovesti do komplikacija. 

Simptomi slomljene ruke

Nakon pada i ozljede zgloba javlja se snažna i iznenadna bol u području zgloba. Ako je ozlijeđen, zglob postaje osjetljiv i bolan na dodir. Ako je zglob slomljen javlja se naglo oticanje, a na mjestu ozljede je moguće primijetiti modrice.

U slučaju da je došlo do ozljede živca, javlja se utrnulost i smanjena pokretljivost prstiju. Bol i otok su prisutni tijekom nekoliko narednih dana. 

Ako imate slomljen zglob ili ruku, mogu se pojaviti neki od ovih simptoma:

 • teška bol koja ima tendenciju pojačavanja,
 • oteklina,
 • modrice,
 • očita deformacija, poput savijenog zgloba ili prsta,
 • ukočenost ili nesposobnost micanja prstiju,
 • utrnulost u ruci.

lom ruke

Prijelom ruke komplikacije

Trajanje liječenja ovisi o težini prijeloma te o tome radi li se o klasičnom ili vanjskom prijelomu ruke. U svakom slučaju liječenje prijeloma je dugotrajan proces. Ponekada ne dolazi do zacjeljenja.

Prijelom ruke u velikom broju slučajeva ostavlja trajne posljedice koje su vidljive kroz smanjenu funkcionalnost šake, slabost u šaci, dugotrajnu tupu bol te nepotpuni opseg pokreta

Kao što smo već napomenuli, ponekada prijelom ruke može značajnije oštetiti tkivo oko kosti, u tom slučaju većinom dolazi do trajnih posljedica. 

Prijelom ruke oporavak i liječenje

Ruku je prije dolaska u bolnicu potrebno držati što mirnije. Liječnik će vas vjerojatno poslati na rendgensko snimanje kako bi se jasnije utvrdilo do kakvog je prijeloma došlo. 

Ako slomljeni krajevi kosti nisu pravilno poravnani, vaš liječnik će morati vratiti kost u odgovarajući položaj. Ovisno o veličini otekline i boli koju trpite, liječnik će vam prije tog postupka dati sedativ ili čak opću anesteziju prije takvog postupka.

Ovisno o težini ozljede liječnik će procijeniti je li potrebno pristupiti kirurškom zahvatu.

Ruka u gipsu

Ograničavanje kretanja slomljene kosti (imobilizacija) u vašoj ruci najvažniji je korak prema oporavku. Gips se već jako dugo primjenjuje u postupku imobilizacije odnosno ograničavanja pokreta u ruci sve dok ruka ne zaraste.

Pacijentima se preporučuje da nakon namještanja gipsa pričekaju barem jedan dan, a potom posjete svojeg liječnika kako bi se provjerilo je li gips dobro postavljen.

Gips se u prosjeku nosi od 4 do 6 tjedana. Nošenje gipsa ovisi o starosti, općem zdravstvenom stanju, vrsti prijeloma, te prema potrebi može biti i duže od 6 tjedana. Tijekom razdoblja nošenja gipsa, liječnik će vas vjerojatno uputiti na još jedno rendgensko snimanje kako bi se provjerilo zarasta li kost pravilno. U slučaju da postoji komplikacija koja je vezana uz zarastanje, liječnik će vas poslati na ortopedsku operaciju.

Premda se operacija izbjegava kada god je to moguće, u nekim slučajevima je u konačnici ipak nužna. 

Kako bi se bol smanjila liječnik vam može preporučiti lijekove protiv bolova kao što su ibuprofen ili naproksen natrija. U slučaju da je bol neizdrživa, liječnik daje kodein. Liječničku pomoć trebate potražiti ako vam lijekovi ne pomažu u ublažavanju bolova. Hitnu medicinsku pomoć trebate potražiti ako su vam prsti na rukama bijele ili plave boje. 

Oticanje ruke u gipsu nije neuobičajena pojava. Držite ekstremitet koji je u gipsu na povišenom kako biste spriječili oticanje, posebno tijekom prvih 48 sati. Ako vam je ruka slomljena, držite je u povezu oko vrata.

 • Najbolja metoda samopomoći u slučaju nošenja gipsa je odmor. Nakon što vam liječnik aplicira gips na ruku, odmarajte nekoliko narednih dana. Tako ćete omogućiti potpuno prilagođavanje gipsa.
 • Gips bi uvijek trebao biti suh.
 • Kada se tuširate, gips uvijek obložite plastičnom vrećicom kako se ne bi smočio.
 • Tijekom razdoblja oporavka nemojte podizati ništa teško te nipošto nemojte voziti sve dok se u potpunosti ne oporavite. 
 • Liječnik će vas savjetovati, a možda će vam dati i posebne upute o tome kako se brinuti o njezi gipsane ruke.

ruka u gipsu

Terapija slomljene ruke 

Nakon što vam je liječnik skine gips, vjerojatno ćete morati ići na rehabilitacijske vježbe ili fizikalnu terapiju kako bi se smanjila ukočenost i poboljšala pokretljivost vašeg zgloba i ruke. Rehabilitacija može pomoći, ali to može potrajati i do nekoliko mjeseci, ili čak i više, za potpuni oporavak pri teškim ozljedama.

U slučaju da imobilizacija nije opcija, možda ćete morati na operaciju kojom liječnik usađuje uređaje, poput pločice, šipke, vijaka ili koštanih transplantanata, kako bi uspostavio pravilan položaj kostiju tijekom liječenja. Takve unutarnje fiksacije uređaja mogu biti potrebne ako imate sljedeće ozljede:

 • višestruki prijelom, 
 • nestabilan i raseljen prijelom, 
 • sitne komadiće kosti koji bi mogli ući u zglob, 
 • oštećenje okolnih ligamenata
 • prijelome koji se protežu u zglob, 
 • lom koji je rezultat teške prometne nesreće.

U nekim slučajevima, liječnik može imobilizirati slomljenu kost pomoću vanjskog fiksacijskog uređaja. Sastoji se od metalnog okvira s dvije ili više igala koje prolaze kroz kožu i kosti na obje strane prijeloma.

Skidanje gipsa s ruke

Kada vam liječnik skine gips vjerojatno ćete osjećati slabost i krutost ekstremiteta koji je bio pod prijelomom. Stanje će se postepeno poboljšavati kako ukočenu ruku budete uključivali u svakodnevne aktivnosti. Nakon skidanja gipsa trebali biste paziti na ruku koja je bila pod prijelomom još najmanje mjesec dana

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.14 / 5   22
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Lom ruke, slomljena ruka, slomljen prst na ruci simptomi, lom prsta na ruci simptomi, lom ruke oporavak, oticanje ruke u gipsu, lom ruke u zglobu, slomljena ruka simptomi, zasto natice ispod gipsa, simptomi polomljene ruke,