Spermatokela testisa – uzroci, simptomi i liječenje

spermatokela naslovna

Spermatokela (spermatocela) je cista u području epididimisa koja sadržava spermije. Spermatokela je bezbolna i benigna cista, ispunjena mliječnom ili bistrom tekućinom. Točan uzrok nije poznat, ali pretpostavlja se da se pojavljuje zbog blokade u jednoj od cijevi koja odvodi sjemenu tekućinu.

Spermatokele variraju veličinom. Većina ih nije veća od 1 centimetra. Obično ne utječe na plodnost, odnosno ne smanjuje ju, ali često niti ne zahtijeva liječenje. No, u slučajevima kada spermatocela raste te pritom uzrokuje veliku nelagodu, liječnik vam može preporučiti operaciju.

Mogućnost nastanka spermatokele raste s godinama. Najčešće se javlja kod muškaraca između 40 i 60 godina.

spermatokela

Spermatokela testisa – uzroci

Kao što je navedeno, uzrok nastanka spermatokele nije poznat. Osim što se pretpostavlja da je mogući uzrok blokada u cijevi koja vodi sjemenu tekućinu, također se smatra da uzrok može biti trauma ili upala.

Spermatokela testisa – simptomi

Spermatokele obično ne uzrokuju nikakve znakove ili simptome, te mogu stalno biti iste veličine te se otkrivaju potpuno slučajno.Najčešće se mogu napipati unutar mošnji, iznad testisa. Uglavnom su glatke i ovalne na dodir. Spermatokela se uglavnom pojavljuje samo iznad jednog testisa, međutim zabilježeni su slučajevi obostranog pojavljivanja. Ponekad spermatokela može uzrokovati:

  • Bol ili nelagodu u zahvaćenom testisu.
  • Osjećaj težine u testisu gdje se spermatokela nalazi.
  • Oteklinu iza i iznad testisa.

Budući da ne uzrokuje nikakve simptome, spermatokelu možete otkriti tijekom samopregleda ili vam ju liječnik može naći tijekom rutinskog fizičkog pregleda. Međutim, potrebno je posjetiti liječnika ako otkrijete promjene na testisu kako bi se isključile ozbiljne bolesti poput raka testisa.

spermatokela lijecenje

Spermatokela testisa – dijagnoza

Ako napipate bilo kakvu kvrgu na vašim testisima, posjetite vašeg liječnika kako bi se otkrilo što je uzrok. Anamneza s kliničkom slikom te detaljnim pregledom testisa (palpacija testisa u stojećem stavu) dovoljna je kako bi liječnik posumnjao na spermatokelu.

Ako liječnik nije siguran da se radi o spermatokeli – poslat će vas na daljnje pretrage, budući da je smrtnost od raka testisa u porastu. Laboratorijske pretrage nisu potrebne osim ako ne postoji bol u mošnjama.

Konačna dijagnoza se postavlja nakon ultrazvučnog pregleda testisa.

Spermatokela testisa – liječenje

Većina spermatokela ne zahtijeva liječenje. Uglavnom ne uzrokuju bol ili komplikacije. No, u slučaju bolova liječnik će vam vjerojatno preporučiti klasične lijekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena.

Što se kirurškog liječenja tiče, ono se izvodi ambulantno pod lokalnom ili općom anestezijom. Napravi se mali rez i pritom se spermatokela uklanja. Nakon operacije je potrebno koristiti lijekove protiv bolova, ali se preporučuje i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjila oteklina.

Moguće komplikacije nakon operacije se odnose na plodnost, ali također je moguće da se spermatocela ponovno pojavi.

Osim toga, postoji i skleroterapija. Taj tretman počinje uklanjanjem tekućine iz spermatokele te ubrizgavanjem iritirajuće kemikalije s ciljem smanjenja ponovne pojave spermatokele. Navedena terapija se obično koristi kod muškaraca koji nisu više u godinama pogodnim za reprodukciju.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.45 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
27-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cista na testisu, spermatocela, spermatocele simptomi, spermatokela testisa, spermatocele, spermatokela simptomi, spermatokela, cista na testisu operacija, cista testisa, cista na testisu simptomi,