Streptokok – uzroci, simptomi i liječenje

Streptokok je gram pozitivna bakterija, široko rasprostranjena u prirodi. Sojevi streptokoka dijele se prema kemijskim svojstvima, izgledu i ponašanju te uzrokuju različite bolesti. Streptokok je normalno prisutan u bakterijskoj flori, no neke vrste mogu postati patogene.

Streptokoki skupine A

Streptokoki skupine A su najotrovnije vrste za čovjeka. Ti streptokoki mogu uzrokovati streptokokna infekcija ždrijela, infekcije rane i kože, infekciju krvi, tonzilitis, šarlah, upalu pluća, upalu bubrega, reumatsku groznicu i Sydenhamovu bolest.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Streptokoki skupine B

Streptokoki skupine B uglavnom uzrokuju opasne infekcije u novorođenčadi kao što su neonatalna sepsa, infekcije zglobova i srca.

Streptokoki skupine D

Streptokoki skupine D i enterokoki rastu normalno u probavnom sustavu, rodnici i okolnoj koži. Ti streptokoki mogu uzrokovati infekcije rana, srčanih zaliska, mokraćnog mjehura, krvi i trbuha.

Streptokok

Foto:Photospin

Streptokoki skupine C i G

Streptokoke skupine C i G uglavnom prenose životinje, no rastu i u ljudskim crijevima, rodnici, koži i u ždrijelu. Ti streptokoki uzrokuju teške infekcije kao što su streptokokno ždrijelo, upala pluća, infekcije kože i rane, novorođenačku i poslijeporođajnu sepsu, septični artritis i endokarditis. Također, nakon nekih od ovih teških infekcija može se razviti i upala bubrega.

Infekcije nekim od tipova streptokoka mogu izazvati autoimunu reakciju, u kojoj tijelo počinje napadati vlastita tkiva.

Poznati znanstveni časopis Nature Reviews Microbiology donosi studiju koja potvrđuje opasnost streptokoka skupine C i G. Naime, zaražene osobe su bile pogođene teškim infekcijama koje su na kraju rezultirale brojnim komplikacijama (npr. upala pluća, neonatalna sepsa). Pravovremena reakcija na simptome rezultira uspješnijim metodama liječenja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako se streptokok prenosi?

Streptokoki se prenose zrakom ili dodirom. Bakterije se nalaze u nosu i u grlu pa se mogu lako prenijeti kašljanjem, kihanjem ili dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu.

Period inkubacije pa do pojave prvih simptoma iznosi dva do pet dana.

Simptomi streptokoka

Streptokoki mogu živjeti u organizmu, a da ne uzrokuju nikakve simptome. Najčešći tip streptokokne infekcije je infekcija ždrijela, a uzrokuje simptome kao što su malaksalost, grlobolja, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje, treskavica i ubrzani otkucaji srca.

Kod infekcije ždrijela simptomi se pojavljuju naglo. Ždrijelo postaje crveno, krajnici upaljeni, a vratni limfni čvorovi osjetljivi i povećani. Kod djece se pojavljuju grčevi, a kod onih mlađih od četiri godine jedini simptom može biti curenje iz nosa.

Kod šarlaha se pojavljuju simptomi kao što su osip, vrućica i bol u grlu. Šarlah najčešće pogađa djecu u dobi od četiri do osam godina.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu U.S. Patent Application posebno objašnjava autoimune reakcije uzrokovane streptokoki bakterijama zato što dolazi do posebno teških slučajeva u kojima tijelo napada vlastite organe. Međutim, ne izazivaju sve streptokoke ovakve reakcije stoga treba posebno biti oprezan s dijagnozom ovakvim stanja.

Streptokok kod djece

Foto:Photospin

Streptokoki uzrokuju i nekoliko vrsta kožnih infekcija, a simptomi uključuju crveni i krastavi osip. Neki sojevi mogu uzrokovati i nekrotizirajući fasciitis, odnosno infekciju koja se širi ispod kože.

Liječenje streptokoka

Streptokokna infekcija ždrijela i šarlah obično prolaze za dva tjedna. Kod takvih bolesti se uglavnom preporučuju antibiotici koji mogu skratiti trajanje simptoma i spriječiti ozbiljne komplikacije.

Također, antibiotici sprječavaju širenje infekcije u sinuse, srednje uho, mastoidnu kost, kao i širenje na druge ljude.

Svakako se nakon pojave prvih simptoma treba obratiti liječniku kako bi preporučio adekvatno liječenje.

Streptokokne infekcije kao što su celulitis, nekrotizirajući fasciitis i endokarditis su vrlo ozbiljne te se u tom slučaju penicilin daje intravenski, ponekad i u kombinaciji s drugim antibioticima. Streptokoki skupine A se obično liječe penicilinom, dok su neki streptokoki D skupine otporni na penicilin i antibiotike.

Uključiti se može i liječenje analgeticima i antipireticima kod simptoma kao što su vrućica, glavobolja i grlobolja.

Izvori:

Cunningham, P. M., Shimasaki, C. D., Swedo, S. E. i Kirvan, C. (2018). Diagnostic method for pediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome (pans) and pediatric autoimmune neuropsychiatric disorder associated with streptococci infection (pandas). U.S. Patent Application No. 15/783,541.

Vacca, I. (2017). Biofilms: New ways for streptococci to settle downNature Reviews Microbiology, 15(6), 321.

Van, T. T., Mestas, J. i Bard, J. D. (2018). Molecular Testing for Detection of Groups A, C, and G β-Hemolytic Streptococci in Pharyngeal Samples from Children. The Journal of Applied Laboratory Medicine, jalm-2018.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.30 / 5   20
Facebooktwitterpinterestmail
29-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: streptokok, streptokok simptomi, streptokok u grlu, streptokoka, streptokoke, streptokok bakterija, streptokoka bakterija, streptokoka simptomi, simptomi streptokoka, streptokok u krvi,