Upala bubrega – uzroci, simptomi, liječenje

upala_bubrega

Upala bubrega, zvana još i nefritis, najčešće je uzrokovana bakterijama iz porodica stafilokoka i streptokoka. Ove bakterije ulaze u organizam iz okoline, često kroz mokraćni sustav. 

Kod žena je upala bubrega nešto češća zbog anatomije tijela, odnosno zbog blizine mokraćne cijevi i analnog otvora koja omogućuje lak prijenos bakterija u mokraćni sustav pa tako i do bubrega. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Upala bubrega može se razviti iz upalnih stanja drugih dijelova tijela, primjerice iz upale pluća, upale krvnih žila, pa čak i iz upale grle. Infekcije nastale u tim dijelovima tijela mogu se krvlju prenijeti do bubrega.

bubrezi

Foto:Photospin

Simptomi upale bubrega

Simptome upale bubrega lako je zamijeniti s nekim drugim stanjima, primjerice s gripom ili s infekcijom Escherichijom coli, zbog čega se tek specijalističkim pregledom i laboratorijskim nalazima može utvrditi točna dijagnoza. 

Najčešći simptomi uključuju:

Simptomi kronične, neliječene upale bubrega uključuju i:

Dugotrajno neliječenje upale bubrega može dovesti i do otkazivanja rada bubrega što može biti fatalno.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poznati znanstveni časopis Journal of the American Society of Nephrology donosi zanimljivu studiju koja povezuje česte upale bubrega s akutnim ozljedama bubrega koje ponekad mogu biti čimbenici rizika za morbiditet. Pretpostavlja se da je u ishemiji i nefrotoksičnim modelima upale bubrega problem u funkcionalnim promjenama vaskularnih endotelnih stanica koji se infiltriraju u bubrege.

Časopis Mediators of inflammation pritom naglašava bolne simptome nelagode u području bubrega koji dugotrajnim ignoriranjem, odnosno neliječenjem, mogu završiti s kobnim posljedicama.

Studija objavljena 2008. godine u poznatom znanstvenom časopisu Nephron Experimental Nephrology pritom najčešće navodi bolove u predjelu oko leđa kao jedne od glavnih pokazatelja ovakvih vrsta bolesti, a prisutni su još i problemi s uriniranjem koji nerijetko uključuju peckanje i crvenilo. Osim što neliječenje može biti izrazito opasno, također može rezultirati i brojnim zdravstvenim komplikacijama te se proširi na bolove u drugim organima.

Vrste upala bubrega

Postoji više vrsta upala bubrega, ovisno o dijelovima sustava koji je zahvaćen bolešću. Razlikujemo tri najčešće vrste upale bubrega.

Tubulointersticijski nefritis

Uzrok ove vrste nefritisa su obični lijekovi na koje je pacijent alergičan što dovodi do toksične reakcije. To su obično amfotericini i aminoglikozidi, a mogu biti i penicilin, sulfonamid, diuretici itd.

Moguće je uzimati štetan lijek i do 5 tjedana bez pojave prvih simptoma upale. Iako se bubrezi oporavljaju čim se lijek prestane uzimati, neke ljude je potrebno liječiti zbog stvaranja ožiljnog tkiva na bubrezima.

Pijelonefritis

Pijelonefritis je infekcija koja započinje u mokraćnom mjehuru, a putem mokraćovoda dolazi do bubrega. Ponekad je kod starijih osoba, djece ili imunokompromitiranih pacijenata potrebna hospitalizacija.

Pijelonefritis može postati opasnim po život ako se ne liječi jer može doći do širenja krvotokom te trovanja krvi, odnosno sepse. Detaljne informacije možete saznati ovdje.

Glomerulonefritis 

Do ove bolesti dolazi kada, braneći se od upale, imunološki sustav počne stvarati antitijela na vlastito tkivo što oštećuje glomerule, odnosno one dijelove bubrega koji filtriraju krv. Oboljeli bubrezi tada u mokraću propuštaju aminokiseline i proteine iz krvi, a problem može ostati i nakon izlječenja upale.

S obzirom na to da su proteini antikoagulanti, odnosno sprječavaju zgrušavanje krvi, njihov gubitak može dovesti do stvaranja tromba, odnosno ugruška u krvi. 

Liječenje upale bubrega

Kako bi se eliminirao uzrok upale, prepisuju se antibiotici.

Kako bi se smanjilo negativno djelovanje imunološkog sustava koji napada vlastite stanice, mogu se koristiti imunosupresanti što su najčešće kortikosteroidi. Ponekad se daju i posebni lijekovi koje inače koriste pacijenti nakon transplantacije bubrega. U najtežim slučajevima potrebna je dijaliza

Kod mlađih osoba uspješnost liječenja jest oko 90%, dok kod starijih iznosi oko 60%. Upala bubrega je bolest koja se često vraća i nakon izlječenja zbog čega treba biti na oprezu i reagirati na prve simptome. 

U liječenju upale bubrega, kao i kod svake upale dijelova mokraćnog sustava, korisnim su se pokazali uvini čajevi i sokovi od brusnice, iako se oni ne trebaju koristiti istovremeno. 

Prehrana kod upale bubrega

Kod bolesnih bubrega u krv dospijevaju velike količine tvari koje štete organizmu i pogoršavaju stanje upale, zbog čega ih treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje sadrže visoke količine natrija, kalija, aminokiselina i proteina pa je potrebno iz prehrane isključiti sol, crveno meso i suhomesnate proizvode, jaja te začinjena i masna jela. 

Potrebno je izbjegavati i namirnice bogate kalijem kao što su rajčice, banane, blitva i grah. Preporučuje se konzumacija piletine, puretine, ribe i zelenog povrća. 

Gazirani sokovi, zaslađena pića i alkohol su najstrože zabranjeni, a preporučuje se konzumirati svježe cijeđene sokove i mnogo vode.

Izvori:

Akcay, A., Nguyen, Q. i Edelstein, C. L. (2009). Mediators of inflammation in acute kidney injury. Mediators of inflammation, 2009.

Grigoryev, D. N., Liu, M., Hassoun, H. T., Cheadle, C., Barnes, K. C. i Rabb, H. (2008). The local and systemic inflammatory transcriptome after acute kidney injury. Journal of the American Society of Nephrology, 19(3), 547-558.

Kinsey, G. R., Li, L. i Okusa, M. D. (2008). Inflammation in acute kidney injury. Nephron Experimental Nephrology, 109(4), e102-e107.

Oberg, B. P., McMenamin, E., Lucas, F. L. E. E., McMonagle, E., Morrow, J., Ikizler, T. A. L. P. i Himmelfarb, J. (2004). Increased prevalence of oxidant stress and inflammation in patients with moderate to severe chronic kidney disease. Kidney international, 65(3), 1009-1016.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.24 / 5   21
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: infekcija bubrega, bubrezi upala, upala bubrega bolovi, infekcija bubrega simptomi, upala bubrega bez temperature, bolovi u bubrezima bez temperature, lijecenje upale bubrega, bol u bubrezima snižena temperatura, bol u bubregu bakterije, antibiotik za bubrege,