Upala oka od propuha – simptomi i prirodno liječenje

upala oka od propuha

Većina nas sjeća se situacije kada nas je majka tjerala da se maknemo s propuha. No propuh nam ne može uzrokovati samo prehladu, već i upalu oka.

Konjunktivitis je česta bolest, a odnosi se na stanje upale ili otoka oka.

Upalu oka ili konjunktivitis najčešće uzrokuju infekcije virusima ili bakterijama, alergije, kontaktne leće, te dim ili drugi okolišni čimbenici. Natečeno oko od propuha moguća je pojava iz razloga jer zrak može isušiti oko i dovesti do iritacije i upale.

Više o virusnom konjunktivitisu i njegovim simptomima možete pročitati ovdje.  

Upala oka uzrokovana propuhom

Upala oka može biti uzrokovana dugotrajnim izlaganjem hladnom i suhom zraku ili propuhu u kući ili autu. Dugo izlaganje oka na zraku dovodi do isušivanja i iritacije, a nedostatak očne vodice dovodi do upale. Iz istog razloga previše izlaganja suncu također može dovesti do upale. Ako je konjunktivitis uzrokovan određenom iritacijom, najčešće se naziva upalni konjunktivitis.

Upalni konjunktivitis mogu izazvati i ostale iritacije kao što su kontaktne leće, prašina, prljavština, trljanje oka, suhoća oka od zurenja u ekran, itd. Također je moguće da se u zraku nalazi nešto što izaziva alergijsku reakciju koja dovodi do upale oka kod osobe. U tom slučaju radi se o alergijskom konjunktivitisu.

Upala oka – simptomi

Neki od simptoma kod konjunktivitisa izazvanog iritacijom su sljedeći:

  • upaljene, suhe i vruće oči,
  • natečeni kapci i oči (upala kapka),
  • osjećaj kao da je pijesak u očima,
  • teška i goruća bol,
  • zamagljen vid.

upala oka od propuha

Ako se radi o alergijskoj reakciji na alergene iz vjetra, popratni simptomi mogu biti kao i oni kod uobičajene alergije (curenje nosa, kašalj, začepljeni sinusi, itd.).

Upala očiju kod djece

Bebe su iznimno podložne upali oka, pogotovo ako majka ima spolno prenosivu bolest. Virusi i bakterije lako se prenose porodnim kanalom i uzrokuju konjunktivitis kod beba. Iznimno je važno na vrijeme liječiti upalu oka kod beba (antibioticima ili kapima za oči) jer može prouzrokovati zdravstvene komplikacije kod beba.

Djeca školske dobi također su podložna upali oka zbog učestale interakcije s drugom djecom i neusvojenih zdravih higijenskih navika. Kod djece su učestale i upale oka izazvane alergijskom reakcijom. 

Upala oka – liječenje prirodno

Način liječenja upale oka ovisi o njegovom uzročniku. Važno je da se posavjetujete s liječnikom, kako biste otkrili može li upala oštetiti vaše oko i radi li se o zaraznom konjunktivitisu. Ovisno o uzroku, liječnik može prepisati određene kapi za oči. Kapi za oči mogu pomoći vlaženju suhog i iritiranog oka te umanjiti otok i crvenilo.

Jedna od prirodnih metoda koja je primjenjiva u svim slučajevima je nanošenje toplog obloga na zahvaćeno oko kako bi se smanjila nelagoda. Za smanjenje upale mogu pomoći i oblozi od kamilice ili zelenog čaja. Oblozi se pripravljaju tako da se vrećica čaja stavi u vruću vodu. Kada je dovoljno hladna na dodir, vrećicu je potrebno ocijediti i nanijeti na zatvoreno zahvaćeno oko. Oblog se na oku drži 15 minuta, par puta dnevno. 

Važna je i suplementacija vitamina A, jer je najodgovorniji za zdravlje očiju. Neke od namirnica koje imaju značajnu količinu vitamina A su mrkva, batat krumpir, špinat, brokula, itd.

Osim što je potrebno maknuti se s vjetra, također se preporučuje prestanak nošenja kontaktnih leća i izbjegavanje trljanja oka ili bilo kakvih radnji koje mogu dodatno iritirati oko. Ako se radi o alergijskoj reakciji, potrebno je ukloniti uzrok konjunktivitisa kako bi upala mogla proći.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
31-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: upala oka od propuha, simptomi upale ociju, upala oka prirodni lijek, prirodni lijek za crvene oči, oticanje od propuha, upaljeno oko od propuha, od cega budu krvave oci ako nije od propuha, lijek kad suzi oko, lek za konjuktivitis oka, crvenilo oka od propuha,