Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?

Upala uha

Uho je izuzetno kompleksan organ koji nam omogućuje sluh, ali i ravnotežu. Iako su uhobolje učestalije u djetinjstvu, to vrlo neugodno i bolno stanje katkad može pogoditi i odrasle.

Iako mogu imati mnoge uzroke, jedan od najčešćih je infekcija – bilo vanjskog ušnog kanala (otitis externa) ili unutrašnjeg uha (otitis media).

OTITIS EXTERNA  ili “plivačko uho” je površinska infekcija tkiva koje obavija ušni kanal. Obično je uzrokovana prisustvom vode u uhu, a problem se rješava lokalnim tretmanom.  

Otitis media ili upala srednjeg uha često se javlja kao posljedica virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava koje uzrokuju nepravilnu funkciju eustahijeve cjevčice, omogučujući dotok tekućina bogatih mikroorganizmima iz grla i nosa u srednje uho.

uho

Kod djece sa akutnim otitis media brzo dolazi do poboljšanja već sa prvim homeopatskim tretmanom, pri čemu je važno potvrditi ozdravljenje, kako ozbiljna infekcija nebi ostala netretirana. Ako dijete ima visoku temperaturu i jake bolove duže od 24 – 48 sati nakon dijagnoze otitis medie, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Može se primijetiti da rekurentne upale uha tretirane homeopatskim lijekovima postupno postaju sve blaže i rjeđe, a vremenski intervali između akutnih stanja sve duži, što je također potkrijepljeno rezultatima provedenih istraživanja.

Najefikasnije je reagirati pri pojavi prvih simptoma i zaviriti u ovaj mali homeopatski vodič; kod odabira i primjene remedije koja odgovara vašim simptomima, poboljšanje će nastupiti već nakon nekoliko sati.

 • Aconitum napellus – koristan je u ranom stadiju upale uha, osobito ako se upala razvila nakon izlaganja oštrom, hladnom i suhom vjetru. Glavno obilježje je nagla pojava intenzivnih simptoma. Uho je crveno i osjetljivo na dodir. Osoba je nemirna i tjeskobna, ne podnosi buku. Prisutna je žeđ uz povišenu tjelesnu temperaturu, jeza koja se izmjenjuje sa naletima topline, osoba se ne znoji. Uzima se odmah nakon pojave simptoma.
 • Belladonna  – također se koristi u ranom stadiju upale uha .Glavno obilježje je iznenadan nastup silovitih simptoma, temperatura i do 40 C°, popraćena glavoboljom. Često se radi o upali desnog uha, ili su simptomi na toj strani izraženiji. Uho je vidljivo crveno, oči su staklaste uz proširene zjenice. Bol iz uha može se protezati i na vrat, grlo i lice. Glava je vruća, a ekstremiteti hladni. Noćne more, razdražljivost, osoba je izuzetno osjetljiva na buku i svjetlost.
 • Ferrum phosphoricum – najčešće pomaže u početnoj fazi upale. Svi simptomi nastupaju polako. Oštra bol, glavobolja, temperatura do 38,5 C°. Kod djece se može primijetiti da nisu potpuno klonula, te da još pokazuju interes za igru.
 • Chamomilla – najčešće je indicirana kod djece, osobito kada se upala uha razvija uslijed nicanja zuba. Nepodnošljiva bol praćena ljutnjom, razdražljivošću, a ponekad čak i agresivnim reakcijama na okolinu jedni su od glavnih simptoma. Umiruje ga samo nošenje na rukama. Često se može uočiti jedan crveni, a drugi blijed obraz. Umjereno povišena tjelesna temperatura. Pogoršanje simptoma noću. Zelene stolice su čest prateći simptom, posebno u slučajevima vezanim za nicanje zubića.
 • Hepar sulphur – kronična upala uha povezana sa bolovima u grlu, gnojenje. Uho je ekstremno osjetljivo na dodir i hladan zrak, bolovi su probadajući, kuckajući i oštri. Oboljeli će često pokriti glavu i ležati na bolnoj strani kako bi držali uho na toplom i onemogućili dodir za hladnijim zrakom.
 • Mercurius solubilis – zrela faza upale sa prisutnim gnojnim iscjetkom. Često zahvaća desnu stranu. Upala može biti praćena izlučivanjem gnojnog iscjetka koji je gust, goruć, neugodnog mirisa, zelene do žute boje. Prisutna je pojačana salivacija, otečeni jezik sa otiscima zubi na rubovima sa strane, žeđ, loš zadah, znojenje, otečenost žlijezda i krajnika. Osjetljivost na bilo kakve ekstreme u temperaturi. Bol se pogoršava noću.

Ostale remedije kojima se uspješno tretiraju upale uha:

 • Pulsatilla – akutno stanje popraćeno plačljivošću i osjetljivošću
 • Lycopodium – remedija za bilo koju fazu uhobolje
 • Kali bichromicum – dugotrajne upale sa prisutnim iscjetkom

Djecu sklonu čestim upalama uha potrebno je tretirati konstitucijskom remedijom, koju će homeopat odrediti uzimanjem sveobuhvatne individualne anamneze.

Dok čekate da homeopatski lijek pokrene proces izliječenja, bolove možete ublažiti jednim vrlo blagotvornim narodnim receptom:

 • crveni luk nasjeckajte na kolutiće
 • popržite ga na tavi, bez ulja, do zlatno – smeđkaste boje, dok potpuno ne omekša
 • pričekajte da se malo ohladi, odnosno da postane topao
 • stavite ga u čarapu ili gazu i prislonite uz bolno uho

I na kraju, pitanje za razmišljanje za sve one koji pate od učestalih upala uha: …“ Što to u okružju čujete, a ne želite čuti?“…

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
22-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kali bichromicum homeopatija, upala grla i uha, homeopatske kapi za usi, imam sezdeset god i boli me uho kako ga lijeciti, homeopatski lijek za upalu grla, homeopatski lek za upalu uha, homeopatijai uvo, homeopatija upala srednja uva, uvo homeopatija, dijagnoza otitis externa,