Urtikarija (kronični osip) – uzroci, simptomi i liječenje

urtikarija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kronični osip, poznat i kao urtikarija, karakteriziraju crvene ili bijele mrlje različitih veličina, koje se pojavljuju i nestaju. Iako se najčešće povlači u roku od nekoliko tjedana ili manje, za neke ljude je ozbiljan i dugoročni problem. Kronični osip se definira kao osip koji traje duže od šest tjedana ili se uporno vraća.

Uzroci urtikarije

U većini slučajeva uzrok kroničnog opisa se ne može identificirati. Ponekad je povezan s autoimunim poremećajima, kao što su bolest štitnjače ili lupus. Premda se temeljni uzrok urtikarije obično ne može identificirati, liječenje simptoma obično je uspješno. Antihistaminici pružaju najbolje olakšanje.

Simptomi urtikarije

Urtikarija se pojavljuje u obliku malih okruglih prtenova ili velikih mrlja i može promijeniti oblik. Obično uzrokuje svrbež, a pojedinačna mrlja traje od 30 minuta do 36 sati. Nakon što mrlja nestane, obično se javljaju nove. Urtikarija se pojavljuje u serijama, najčešće na licu i udovima. Nešto manje od polovice oboljelih također imaju i angioedem, velike ožiljke ili otekline na koži koje se mogu pojaviti oko očiju i usana, na području ruku, nogu, genitaljija ili unutar grla. Oteklina u grlu može ometati disanje i zahtijeva hitno liječenje. Angioedem svrbi manje od urtikarije, ali može uzrokovati bol ili peckanje. Simptomi mogu doći i proći bez očitog okidača. Kod nekih osoba određeni uvjeti, poput topline, napora ili stresa, mogu pogoršati simptome.

Uzroci urtikarije

Kronični osip se aktivira kada određene stanice puštaju histamin i druge kemikalije u krvotok, što uzrokuje da male krvne žile propuštaju. Točan uzrok kroničnog osipa je nekad teško odrediti, kao i okidače, ali vjeruje se kako je povezan s poremećajima imunološkog sustava ili drugim zdravstvenim problemima, kao što su bolesti štitnjače ili lupus. Rijetko, temeljni uzrok može biti reakcija na lijekove, hranu, aditive u hrani, insekte, parazite ili infekciju. No, u većini slučajeva, točan uzrok se ne može utvrditi. Toplina, hladnoća, pritisak, sunčeva svjetlost ili drugi vanjski stimulansi mogu pogoršati simptome urtikarije. Određeni lijekovi protiv bolova, poput aspirina, ibuprofena i naproksen natrija, također mogu pogoršati osip.

Liječenje urtikarije

Pronalaženje učinkovitog tretmana za kronični osip može biti pravi izazov. U slučajevima kada je okidač identificiran, kao reakcija na određenu, hranu, lijekove ili fizički podražaj, tretman uključuje izbjegavanje okidača. Ako je uzrok određeno zdravstveno stanje, osip se poboljšava tretiranjem samog uzroka. Simptomi se uspješno liječe OTC lijekovima ili lijekovima na recept. Liječnik će vam preporučiti najbolji lijek, ili kombinaciju lijekova koja će umanjiti vaše simptome.

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.26 / 5 (35 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: urtikarija, urtikarija kod djece, urtikarija liječenje, urtikarija simptomi, urtikarija slike, urtikarije, urtikarija uzroci, urtikarija terapija, lijecenje urtikarije, utikarija,