Vodič: Sve me boli – imam li fibromialgiju?

fibromialgija

Fibromialgija je vrlo složen kronični bolni poremećaj koji pogađa pretežito žene. Posljedice su vidljive na fizičkoj, mentalnoj i psihosocijalnoj razini.

Bolesnici s fibromialgijom pate od kronične boli (dulje od tri mjeseca), po cijelom tijelu, a posebice u pojedinim bolnim točkama, zbog čega nastaje poremećaj pretjerane osjetljivosti na bol i pojačane percepcije boli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz ovaj glavni znak bolesti često se javljaju smetnje spavanja, osjećaj umora i psihološke smetnje. U 25-60% slučajeva bolest je povezana s upalnim i sistemskim reumatskim bolestima kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus i ankilozantni spondilitis.

Češće se javlja u krvnih srodnika. Učestalost javljanja ove bolesti je velika i iznosi 2-7% u općoj populaciji, a u kliničkim uvjetima i do 15,7%. Međutim, bolest ostaje dugo neprepoznata. Fibromialgija je druga najčešća bolest mišićno-koštanog sustava nakon osteoartritisa.

U Americi godišnje oboli oko 3-6 milijuna ljudi. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, odnosno javlja se u omjeru 7:1. Dijagnoza se postavlja između 20. i 50. godine života, iako može započeti još u djetinjstvu. Uzroci fibromialgije su nejasni.

Većina znanstvenika se slaže da je fibromialgija poremećaj centralnog živčanog sustava u procesima doživljavanja bolnih impulsa s periferije, a zbog poremećenog sustava regulacije kemijskih supstancija koje na razini mozga i kralježnične moždine vrše prijenos bolnih impulsa s periferije prema mozgu. Bol, kao glavni simptom bolesti, je duboka, kronična, može migrirati, a zahvaća ruke, noge i tijelo.

Može imati karakter probadajuće, žareće i peckajuće.

Osim boli, prisutna je i jutarnja ukočenost, kronični umor, poremećen i isprekidan san, tegobe s pamćenjem, depresija ili anksioznost, te niz drugi poteškoća kao što su poremećaj pražnjenja crijeva, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, lupanje srca, učestalo i bolno mokrenje i bolne menstruacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Fibromialgija

Iako su ovi simptomi veoma neugodni, bolest ne ostavlja funkcijska i organska oštećenja. Ne postoji specifičan lijek, ali postoje mnogi lijekovi i sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Rano prepoznavanje bolesti i pravilno liječenje spriječilo bi nastanak težih psihičkih poremećaja.

Oboljeli od fibromialgije imaju smanjenu radnu sposobnost, a česta bolovanja, dugotrajno uzimanje različitih nespecifičnih lijekova, rehabilitacija i psihijatrijski tretmani čine ovu bolest vrlo zahtjevnom u medicinskom i socijalno – ekonomskom pogledu. Budući da nema vidljivih znakova bolesti, a laboratorijske i druge pretrage su uredne, bolest se često pogrešno interpretira i od okoline je nedovoljno shvaćena.

Dobro poznavanje simptoma i pomoć u razumijevanju bolesti za bolesnika i članove obitelji znači lakše suočavanje s bolešću. Tehnike opuštanja i smanjenja stresa, vježbanje i lijekovi pomažu pacijentima da se lakše nose s boli i sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Ako imate dijagnozu fibromialgije ili vam netko od članova obitelji ili prijatelja ima slične tegobe, ovaj vodič može pomoći u prepoznavanju i suočavanju s bolešću i tegobama, što je zapravo i prvi uvjet za osnaženje u dugotrajnoj borbi s ovim vrlo kompleksnim poremećajem ukupnog zdravlja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.80 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
08-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sve me boli, bolovi u kostima po cijelom tijelu, bolovi u cijelom tijelu, bolovi po cijelom tijelu, bolovi po citavom tijelu, boli me sve, zarece grudi, kad te sve boli, kako prepoznati što me boli, na sta se zale bolesnici sa fibromialgijom,