Vodič: Sve me boli – imam li fibromialgiju?

fibromialgija

Fibromialgija je vrlo složen kronični bolni poremećaj koji pogađa pretežito žene. Posljedice su vidljive na fizičkoj, mentalnoj i psihosocijalnoj razini.

Bolesnici s fibromialgijom pate od kronične boli (dulje od tri mjeseca), po cijelom tijelu, a posebice u pojedinim bolnim točkama, zbog čega nastaje poremećaj pretjerane osjetljivosti na bol i pojačane percepcije boli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz ovaj glavni znak bolesti često se javljaju smetnje spavanja, osjećaj umora i psihološke smetnje. U 25-60% slučajeva bolest je povezana s upalnim i sistemskim reumatskim bolestima kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus i ankilozantni spondilitis.

Češće se javlja u krvnih srodnika. Učestalost javljanja ove bolesti je velika i iznosi 2-7% u općoj populaciji, a u kliničkim uvjetima i do 15,7%. Međutim, bolest ostaje dugo neprepoznata. Fibromialgija je druga najčešća bolest mišićno-koštanog sustava nakon osteoartritisa.

U Americi godišnje oboli oko 3-6 milijuna ljudi. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, odnosno javlja se u omjeru 7:1. Dijagnoza se postavlja između 20. i 50. godine života, iako može započeti još u djetinjstvu. Uzroci fibromialgije su nejasni.

Većina znanstvenika se slaže da je fibromialgija poremećaj centralnog živčanog sustava u procesima doživljavanja bolnih impulsa s periferije, a zbog poremećenog sustava regulacije kemijskih supstancija koje na razini mozga i kralježnične moždine vrše prijenos bolnih impulsa s periferije prema mozgu. Bol, kao glavni simptom bolesti, je duboka, kronična, može migrirati, a zahvaća ruke, noge i tijelo.

Može imati karakter probadajuće, žareće i peckajuće.

Osim boli, prisutna je i jutarnja ukočenost, kronični umor, poremećen i isprekidan san, tegobe s pamćenjem, depresija ili anksioznost, te niz drugi poteškoća kao što su poremećaj pražnjenja crijeva, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, lupanje srca, učestalo i bolno mokrenje i bolne menstruacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Fibromialgija

Iako su ovi simptomi veoma neugodni, bolest ne ostavlja funkcijska i organska oštećenja. Ne postoji specifičan lijek, ali postoje mnogi lijekovi i sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Rano prepoznavanje bolesti i pravilno liječenje spriječilo bi nastanak težih psihičkih poremećaja.

Oboljeli od fibromialgije imaju smanjenu radnu sposobnost, a česta bolovanja, dugotrajno uzimanje različitih nespecifičnih lijekova, rehabilitacija i psihijatrijski tretmani čine ovu bolest vrlo zahtjevnom u medicinskom i socijalno – ekonomskom pogledu. Budući da nema vidljivih znakova bolesti, a laboratorijske i druge pretrage su uredne, bolest se često pogrešno interpretira i od okoline je nedovoljno shvaćena.

Dobro poznavanje simptoma i pomoć u razumijevanju bolesti za bolesnika i članove obitelji znači lakše suočavanje s bolešću. Tehnike opuštanja i smanjenja stresa, vježbanje i lijekovi pomažu pacijentima da se lakše nose s boli i sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Ako imate dijagnozu fibromialgije ili vam netko od članova obitelji ili prijatelja ima slične tegobe, ovaj vodič može pomoći u prepoznavanju i suočavanju s bolešću i tegobama, što je zapravo i prvi uvjet za osnaženje u dugotrajnoj borbi s ovim vrlo kompleksnim poremećajem ukupnog zdravlja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.80 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
08-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sve me boli, bolovi u kostima po cijelom tijelu, bolovi u cijelom tijelu, kad te sve boli, KAD BOLE SVE KOSTI, bolovi po citavom tijelu, bolovi po cijelom tijelu, boli me sve, bolest od koje sve tijelo boli, zarece grudi,