Vrste epilepsije: Parcijalni epileptički napadaji

epilepsija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Parcijalni epileptički napadaji izbijaju iz jednog ograničenog mjesta u različitim predjelima kore mozga. To mjesto zovemo epileptički fokus ili žarište.

Jednostavni parcijalni napadaj

Jednostavni parcijalni napadaji su oni koji zahvaćaju jednu stranu tijela ili dijelove te strane, suprotno od one iz koje izbijaju. Tipični simptomi ove vrste napadaja mogu se javljati u vidu grčeva mišića (konvulzija) ili u vidu poremećenog osjeta (parestezija). Uz to, mogu se javiti:

Osoba tijekom jednostavnog parcijalnog napadaja ne gubi svijest, no može se steći takav dojam zbog poremećene funkcije govora. Svatko može dobiti jednostavni parcijalni napadaj. Pojava ovakvih napadaja rezervirana je za osobe s ozljedama glave, infekcijama mozga, moždanim udarima ili tumorom na mozgu. Mnogo puta je uzrok pojave jednostavnih parcijalnih napadaja nepoznat.

Većina ljudi je tijekom ove vrste napadaja svjesna gotovo svega što se događa oko njih, međutim ponekad se mogu učiniti ”zamrznutima” tijekom napadaja jer nisu u stanju odgovoriti drugima tijekom napadaja. Jednostavni parcijalni napadaji su uglavnom kratki traju oko dvije minute.

U rijetkim slučajevima bez generalizacije kada se napadaj produžuje na više sati ili dana govorimo o Koževnikovljevoj epilepsiji

Nakon što napadaj prestane, osoba se obično može vratiti aktivnostima koje je radila prije napadaja. Međutim, jednostavni parcijalni napadaj može biti upozorenje ili aura prije snažne konvulzije odnosno jačeg napadaja koji uključuje gubitak svijesti.

EEG može ali i ne mora pokazati prisutnost napadaja, dok primjerice magnetska rezonanca može pomoći u otkrivanju temeljnog uzroka pojave jednostavnih parcijalnih napadaja. 

Terapija uključuje antiepileptike, posebne uređaje, kirurške metode, te posebnu dijetnu terapiju. U slučaju pojave jednostavnog parcijalnog napadaja potražite liječničku pomoć kako bi se odredila prava dijagnoza i kako bi se započelo s adekvatnim tretmanom liječenja. 

epilepsija

Kompleksni parcijalni napadaj

Kompleksni parcijalni napadaji vrlo su raznoliki, najčešće u vidu posebnog oblika sužene svijesti kojeg zovemo smeteno ili, u jačem obliku, sumračno stanje.

Kompleksni parcijalni napadaji obično traju od 30 sekundi do 2 minute. Dulji se napadaji pojavljuju u slučaju generaliziranja s konvulzijama cijelog tijela. Kompleksni parcijalni napadaji najčešći su tip epilepsije kod odraslih osoba i najteže se kontrolira terapijom.

Na početku napadaja javlja se aura (predosjećaj). Aura se može sastojati od čudnog mirisa, okusa, zvuka ili vizualnog poremećaja, neobjašnjivog osjećaja tjeskobe ili straha te osjećaja da se sve čini užasno poznatim kao da se dogodilo prije ili se pak sve čini užasno nepoznatim. 

U ovakvom stanju osoba je dezorijentirana u svojoj osobnosti, vremenu i prostoru s brojnim raznolikim motornim automatizmima u vidu mljackanja, pokreta svlačenja i oblačenja, otvaranja vrata i prozora, bezrazložnog napuštanja prostorije i slično. Ovu vrstu napadaja osoba može doživjeti za vrijeme vožnje što je vrlo opasno jer može završiti smrtnim ishodom. 

Ponekad se bolesnici mogu žaliti na bolove u prsima ili neke druge vrste bolova koji se pogrešno zamjenjuju s epilepsijom, a rezultat je bezuspješno liječenje. 

Također, prilikom složenih parcijalnih napadaja može doći do promjene osobnosti i svijesti, kao i do raznih fenomena iluzija, halucinacija, prisjećanja ili neodgovarajućih emocija. Ovakvi napadaji najčešće traju kratko. Napadaji se mogu kombinirati stoga dolazi do višestrukih promjena karaktera u bolesnika. 

Bolesnici mogu izgledati kao da su budni, ali gube kontakt s okolinom i najčešće nisu svjesni svog ponašanja. Nakon napada, često su pospani, zbunjeni i žale se na glavobolju.

Većina pacijenata se ne sjeća napadaja i može nastaviti s normalnim aktivnostima kao da se ništa nije dogodilo.

Parcijalni napadaji koji se sekundarno generaliziraju

Parcijalni napadaji koji se sekundarno generaliziraju su oni koji počnu kao jedan od parcijalnih, a zatim, poslije kraćeg ili dužeg vremena se pretvaraju u jedan od oblika generaliziranih napadaja, najčešće u veliki epileptički napadaj (grand mal).

» Pročitajte više: Epilepsija – vrste, simptomi i liječenje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.38 / 5   8
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: prvi simptomi epilepsije, parcijalne epilepsije, generalizacijski napad, epileticki sok, epilepticni sok, epilepsija tipovi, epilepsija lijecenje cajevims, epilepsija kao uzrok promjene karaktera, zariste epilepsije, epi napadi,