Bolovi u donjem dijelu trbuha – uzroci i simptomi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se javiti kod muškaraca, no češće kod žena. Sve žene će s vremena na vrijeme osjetiti bol u donjem dijelu trbuha, a često se to događa tijekom menstruacije.

U mnogim slučajevima je teško dijagnosticirati točan uzrok boli, no neki od najčešćih su urinarni problemi s mjehurom ili bubrezima, problemi s crijevima ili reproduktivnim sustavom.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su vrlo česta pojava, a osim bolova u donjem dijelu trbuha može se javiti i pečenje ili bol tijekom uriniranja, kao i povećana potreba za uriniranjem. Infekcija se može proširiti i na bubrege pa tako mogu nastati simptomi kao što su visoka temperatura i bolovi u leđima.

Ako se pojave jaki bolovi koji se šire od leđa pa sve do prepona, to može biti pokazatelj bubrežnih kamenaca.

Problemi s crijevima

Bol koja proizlazi iz debelog crijeva je čest uzrok bolova u donjem dijelu trbuha, kako kod žena tako i kod muškaraca. Također, mogu se javiti i bolovi tijekom obavljanja nužde, promjene u obavljanju nužde, krvarenje tijekom nužde, nadutost, zatvor i proljev.

Bolovi u donjem dijelu trbuha se kod problema s crijevima javljaju naglo, vrlo su jaki te potraju kratko, iako se mogu javiti više puta. Često je uzrok ovakvih simptoma sindrom iritabilnog crijeva, kod kojeg se izmjenjuju zatvor, proljev i nadutost.

Uzrok može biti i divertikularna bolest te je ona češća kod starijih ljudi. Također, uzrok mogu biti upalne bolesti crijeva kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, no takve bolesti su vrlo rijetke.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Problemi s reproduktivnim organima

Kada je riječ o reproduktivnim organima, bol se obično osjeća u sredini donjeg abdomena. Bolovi u jajnicima se obično osjećaju u kompletnom donjem dijelu trbuha. Ovdje možete pročitati što sve uzrokuje bol u jajnicima.

Ako je riječ o maternici, bolovi će biti puno jači tijekom menstruacije i može biti riječ o dismenoreji.

Neka stanja mogu uzrokovati i bol tijekom odnosa te je u tom slučaju vrlo bitno što prije kontaktirati liječnika, s obzirom na to da može biti riječ o dispareuniji, koja se definira kao trajna ili ponavljajuća genitalna bol koja se javlja neposredno prije, za vrijeme ili nakon spolnog odnosa.

Primjeri stanja bolesti reproduktivnih organa uključuju endometriozu, fibroide, upalnu bolest zdjelice, ciste na jajnicima te probleme vezane uz rane stadije trudnoće, kao što su pobačaj ili izvanmaterična trudnoća.

Kako izgleda pregled kod liječnika?

Liječnik će svakako postaviti mnogo pitanja vezanih za menstruaciju, uriniranje i probleme s crijevima. Također, može postaviti pitanja vezana za simptome kao što su vrućica, mučnina i povraćanje.

Zatim dolazi do pregleda abdomena, a može biti potreban i unutrašnji pregled. Ako su prisutni simptomi kao što su vaginalni iscjedak, liječnik može uzeti vaginalni bris.

Ako se sumnja na urinarnu infekciju, liječnik može tražiti uzorak urina, kako bi ga testirao na infekcije te može biti potreban ultrazvuk ili CT. Problemi s crijevima mogu zahtijevati preglede kao što su endoskopija i kolonoskopija, a u nekim slučajevima i CT.

Iako su bolovi u donjem dijelu trbuha česti, ne treba ih zanemarivati. Svakako obavite pregled kod liječnika, kako bi na osnovu vašeg stanja mogao odrediti adekvatnu terapiju.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.69 / 5   13
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: bolovi u donjem dijelu trbuha, bol u donjem dijelu trbuha, bol u crijevima, bol u donjem dijelu stomaka, bolovi ispod stomaka, bolovi u crijevima, bol u donjem stomaku, bol u donjem djelu trbuha, bol u donjem delu stomaka, bol u donjem dijelu abdomena,