Cista u ustima – uzroci, moguće komplikacije i liječenje

Cista-u-ustima

Cista u ustima bezbolna nakupina tekućeg tkiva koja svojim izgledom podsjeća na mjehurić u ustima. Iako je u većini slučajeva bezazlena, cista u ustima može biti prilično neugodna i smetati vam tijekom jela ili govora.

Cista u ustima se obično formira s unutarnje strane usana, ali se također može pojaviti na jeziku, nepcu, čeljustima, s unutarnje strane obraza ili na zubu. Također se naziva mukozna cista ili mukokela.

Ako se pojavi neposredno u blizini zuba, naziva se dentalna cista u ustima, a ako se pojavi na čeljusti, naziva se radikularna cista. Vrlo ju je jednostavno uočiti i dijagnosticirati samim pogledom, a često ju nije potrebno liječiti jer prolazi spontano.

Cista-na-zubu

Cista u ustima – uzroci i simptomi

Ova benigna izraslina u ustima je uglavnom uzrokovana mrtvim zubima čije je meko tkivo koje sadrži živce oštećeno zbog upale ili ozljede. Bijeli prištići u ustima se također mogu pojaviti i zbog zubi koji iz određenih razloga nisu uspjeli izrasti, a to često može biti povezano s genetskim čimbenicima.

Zubne ciste i granulomi su najčešće odgovori na infekcije ili strana tkiva u tijelu, no ponekad se ciste mogu pojaviti iz nepoznatog razloga, ali isto tako i nestati nakon nekoliko dana bez ikakvog liječenja.

Posebnih simptoma osim neugodnog osjećaja u ustima zapravo i nema. Cista u ustima se vrlo lako uoči s obzirom na to da takav mjehurić u ustima većini stvara iritantnu nelagodu. Iako je bezbolna, osjetit ćete je zbog specifičnog oblika, no nikakvih drugih simptoma neće biti.

Cista u ustima – komplikacije

Iako su komplikacije zaista rijetke zato što ciste u ustima uglavnom prirodno nestaju, povećanje njihovog volumena može rezultirati različitim upalama koje su nerijetko popraćene pojavama kao što je apsces ili slabljenje čeljusne kosti.

U obje situacije može doći do pojave snažne boli ili oticanja, a u takvim slučajevima je potrebno odmah posjetiti liječnika. Komplikacije ciste u ustima mogu ometati normalne funkcije raznih tkiva te tako utjecati na brojne nepravilnosti struktura u ustima.

Cista

Cista u ustima – dijagnoza i liječenje

Cistu u ustima je vrlo lako dijagnosticirati samom kliničkom slikom. U većini situacija je stomatolog onaj koji uoči i dijagnosticira ovakve pojave, posebno kada je u pitanju cista na zubu. Opasnost od bilo kakvih komplikacija uglavnom ne postoji, ali je ipak potrebno ukloniti cistu.

Ako stomatolog uoči da je cista problematična, bit će potrebna operacija ciste na zubu. Oporavak traje vrlo kratko zato što su komplikacije operacije zaista jako rijetke. Jedino što bi moglo stvarati probleme je moguća infekcija ili nuspojava na lokalnu anesteziju prilikom kirurškog zahvata.

Cista u ustima uglavnom nestaje sama tako što se spontano otvori, odnosno pukne. Nakon pucanja će se iz ciste iscijediti tekućina i tako će izraslina u ustima nestati. Međutim, ako traje nekoliko tjedana te ometa žvakanje i gutanje, potražite savjet liječnika.

Ponekad i stomatolog može pomoću sterilne igle potaknuti otvaranje ciste kako bi iscurila tekućina, ali riječ je o bezbolnim i brzim zahvatima koji traju svega nekoliko sekundi.

Dentalna-cista

Cista u ustima – prirodno liječenje

Ciste u ustima se mogu prirodno liječiti te u konačnici i spriječiti. Kada je u pitanju cista na zubu, prirodni lijek kao što je metvica vam može biti od velike koristi. Uz nju, korisni prirodni lijekovi su i kamilica, korijen đumbira, klinčić te jabučni ocat.

Osim što možete direktno nanijeti biljku na bolno mjesto kako biste ublažili bolove, korisno je redovito ispirati usta pomoću raznih čajeva od navedenih biljaka. Tako ćete moći i spriječiti ciste u ustima u budućnosti, posebno kada je njihova pojava posljedica virusnih infekcija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ciste u ustima, cista na grlu, cista na unutrasnjoj strani obraza, cista u ustima, ciste usta, ekscizija ciste na usni postoperativna njega, mukozna cista u ustima, radikularna cista,