Čistoća je pola zdravlja, ali tko puno čisti, umire ranije

ciscenje - muskarci

Redovito čišćenje povisuje rizik umiranja a to osobito vrijedi za muškarce. U istraživanju  kojeg su proveli znanstvenici Sveučilišta Vrije u Briselu, uspoređivana je smrtnost zaposlenika u obrtima za čišćenje, u odnosu na one koji svoj kruh zarađuju uredskim poslovima.

Muškarci u poslovima čišćenja ugroženiji od žena

Generalno, opasnost umiranja je u branši čišćenja značajno veća u odnosu na sretnike koji sjede u uredima. Razlika je osobito izražena kod muške populacije, čak 45 posto, dok je kod žena samo 16 posto.

Uzroci smrti čistača/ica su sezali od plućnih bolesti (KOPB, upala pluća),  srčanih bolesti (ishemija), cerebrovaskularnih bolesti, pa sve do raka (rak pluća).

Zaključak, kako bi se muškarci trebali kloniti metle i usisavača te brigu o higijeni prostora prepustiti ženama, usprkos ovoj statistici, vjerojatno je pogrešan.

Naime, rizik umiranja je rezultat mnogobrojnih čimbenika. U istraživanje nisu uzete u obzir prehrambene navike i mogućnosti, pušenje, stres i ostali elementi zdravog života.

Opasnost u kemijskim sredstvima za čišćenje

Najrizičnija komponenta u poslovima čišćenja su kemikalije koje se koriste. U Europskoj uniji je odobreno oko 60.000 proizvoda za čišćenje u domaćinstvu. Kako ona djeluju međusobno? Do kojih kemijskih reakcija može doći u njihovoj interakciji?

Autorica studije Laura Van den Borre smatra da bi uzrok veće smrtnosti muškaraca mogao ležati u nestručnom i neopreznom rukovanju sredstvima za čišćenje. Očito su žene opreznije i iskusnije te koriste gumene rukavice.

ciscenje s gumenim rukavicama

Čišćenje pećnice i sanitarija

Ovaj problem nije ograničen na profesionalne čistače/ice. Dapače, oni su vjerojatno prošli kakvu – takvu  edukaciju i bolje se štite od poluprofesionalaca i amatera koji održavaju čistoću svojih ili tuđih domova.

ciscenje pecnice

U kućanstvu se sredstva za čišćenje koriste manje razumno i stručno nego kod profesionalaca. Primjerice, sredstva za čišćenje pećnice sadrže kaustičnu sodu koja nagriza kožu i sluznicu. Osobita opasnost leži u kombiniranju kemikalija. Kada sredstvo za čišćenje WC-a na bazi klora dođe u kontakt sa sredstvom za skidanje naslaga kalcija na sanitarijama, može se razviti plinoviti klor koji se koristio kao prvi poznati bojni otrov.

Pouka serije “Breaking Bad”

Briselski znanstvenici savjetuju da se čišćenju pristupa s rukavicama, zaštitnim naočalama i maskom, a prethodno valja dobro proučiti simbole za opasne tvari na pakovanju sredstva za čišćenje.

U svakom slučaju, dobro je sjetiti se riječi Waltera Whitea, u seriji Breaking Bad: ”Kemija se mora poštivati”

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
15-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni