Dijagnoza bolesti vena – koji pregledi postoje?

pregledi-vena

Prvi korak u liječenju svake bolesti je postavljanje dijagnoze, a isto vrijedi i za vaše vene. Liječnici koriste nekoliko načina za određivanje tipa bolesti vena, s ciljem određivanja učinkovite i pravilne terapije.

Anamneza

Liječnik će anamnezom prikupiti informacije o trenutnim tegobama. Pitat će vas o bolestima u obitelji zbog nasljednih sklonosti oboljenju vena. Podijelite s liječnikom informaciju o ranijim upalama vena, trombozi ili sklonosti oticanju nogu. Žene će pitati o trudnoći i hormonskoj terapiji. Nakon uzimanja anamneze, noge se pregledavaju u različitim položajima jer se kod stajanja proširene vene potpuno napune, a u ležećem položaju ne. Kod sumnje na edem, otečena noga se pritišće. Pojavi li se udubina koja polagano nestaje, vjerojatno se radi o edemu.

Ultrazvuk

Ultrazvuk (Doppler ili sonografija) mjeri brzinu protoka krvi kroz krvne žile, utvrđuje se teče li krv prema srcu ili se vraća u suprotnom smjeru uslijed slabosti zalizaka.

Duplex sonografija je nešto detaljnija ultrazvučna pretraga koja daje informacije o stanju i kapacitetu vena i stanju okolnog tkiva.

Ultrazvuk se koristi kao dijagnostički tretman kada se sumnja na upalu vena, trombozu ili kod planiranja operacije jer daje najdetaljniju sliku o stanju vena i venske cirkulacije.

pregled-vena

Flebografija

Flebografija je rentgenski pregled vene u koje se netom prije snimanja ubrizga kontrasno sredstvo. Pretraga pruža vrlo detaljnu sliku o stanju krvnih žila, međutim, spada u invazivne tretmane i zahtjeva rad na specijalnom rentgenskom uređaju. Zbog toga se koristi kod izrazito teških dijagnoza- tromboze, venske aneurizme, oštećenih venskih zalizaka i sl.

Fotopletizmografija

Fotopletizmografija je još jedna od dijagnostičkih metoda. Specijalno dizajnirana lampica koja emitira infracrveno svjetlo postavlja se iznad gležnja. Refleksija infracrvenog svjetla ovisi o količini krvi u venama ispod površine kože. Tijekom pregleda pacijent odiže stopala nekoliko puta čime se aktivira mišićna pumpa i prazne se vene u nogama. Zatim se mjeri koliko vremena treba venama da se ponovo napune. Vrijeme povrata krvi u vene duže od 25 sekundi pokazuje da su vene vrlo vjerojatno u redu. Vrijeme kraće od 25 sekundi pokazuje da se radi o venskoj insuficijenciji- krv se vraća u vene suprotno prirodnom toku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: flebografija, vene bolesti, uzrok bolesti vena, fotopletizmografija, flebografija vena, болес на вените, ceap 3 vene dijagnoza, bolestii vena, bolesti vena aorta, bolesti v,