Enzimi – kako djeluju i kada ih uzimati? (3. dio)

enzimi

Ti naši enzimi, vrijedni super momci, bez kojih ne bi mogli ni prstom mrdnuti, (gledati, misliti, pjevati, hodati, žvakati, grliti, ljubiti… popis je beskonačan, pa mi ne stane), iako radišni i moćni, jako jako su osjetljivi.

Na mnogo što. Njihovu osjećajnost jako remete tvari iz okoliša i hrana koju unosimo, naš životni stil i štošta toga. Teški metali, plastika, tefloni, pesticidi sve su od reda zakleti neprijatelji naših enzimskih sustava.

Strahovito su osjetljivi na temperaturu i kiselost okoline. 

Kako rade enzimi?

Rad enzima može se u grubo svesti na slijedeću šemu:

Svojim oštrim zubićima rade slijedeće:

Pri susretu sa hranom nagrizaju hranu na dva i više dijelova. Ti novi dijelovi drugačije djeluju i imaju drugačija svojstva.

Spoj AB enzimi cijepaju na A i B, pri čemu A i B su drugačijeg djelovanja od originala AB.

Veliki problem nastaje kada je A ili B otrovni spoj. Što nas dovodi do slijedeće teme…

Samoubilački supstrat – tajna otrovna klopka za enzime

To je zapravo otrov umočen u šećer i čokoladu da ga enzimi ne “skuže” na vrijeme.

Radi se o lukavoj klopci za enzime na dva načina..

Prvi način je da enzimi počnu rastavljati mamac (supstrat) AB na tvar A koja je otrovna za sva tkiva i druge enzime.

Drugi način je da enzimi počnu rastavljati mamac (supstrat) AB na tvar A koja se “lijepi” na enzime i sprečava njihov daljni rad- trajno.

U oba slučaja radi se o besramnom triku kojeg rabe komarci, zmije, pauci, gljive, teški metali i razni industrijski otrovi. Komarci i zmije, šišmiši ispuštaju kemikaliju koja sprečava enzime zgrušavanja krvi da započnu s procesom zgrušavanja. Gljive mogu spriječiti enzime za prijenos impulsa živaca odgovornih za disanje, a živa se agresivno lijepi na tkiva štitnjače, enzime mozga, proteine općenito i sl. i na taj način ometa daljnji rad tih organa te izaziva čudnovate simptome.

Najopakiji tipovi ovakvih klopki su oni koji djeluju tek nakon 2-3 tjedna.

I mi ljudi koristimo sličan sustav kada trujemo štakore. Štakor je pravi lukavac i ne da se otrovati odmah.

Kralj štakorski (alfa-mužjak), šalje u izvidnicu i probu, svojeg niže rangiranog-potrošnog vojnika, da kuša otrov kojeg mu je pripremila naša deratizacijska služba. I gleda i procjenjuje tog svojeg vojnika pa ako preživi tada Kralj može jesti. Stoga štakorski otrov mora djelovati puno kasnije bar tjedan dana, da nas lukavi štakorski Kralj ne bi “prokužio”. Razni bojni otrovi djeluju na sličnom principu, ali puno brže.

U svakom slučaju enzimski napadi ovakvog tipa jako su nezgodni, strahovito paralizirajući i opaki, te pokazuju koliko je zapravo enzimski sustav važan, suptilan i nježan i da o njemu moramo voditi brigu.

Kako i kada uzimati enzime?

Uzimajte enzime kada se osjećate zamoreno, kao da nedostaje snage u tijelu. Svakako ih uzimajte prije obilnih ručkova ili za vrijeme takvih većih obroka.

Za upotrebu enzima potreban je osjećaj za dozu.

Budući da sam dobrog zdravlja i pazim što i koliko jedem uzimam ih svaka 3 dana ili kad se sjetim. Zašto? Pa zato što će veći obrok jače oduzeti energiju nego manji obrok, a u procesu sam intenzivnijeg vježbanja i izgradnje tijela.

I ponavljam, želim biti vitalan i zdrav u 95–toj godini. Pa ulažem u sebe sada.

Ako baš morate jesti navečer ili po noći, svakako ih uzmite prije jela. Lakše ćete spavati.

Enzimi mogu izazvati i povećani apetit, pa ih onda možete uzimati svaki treći dan.

Enzime bi trebali uzimati oni ljudi koji imaju gastritis, lošu probavu i nadutost.

Enzimi mogu smanjiti naslage masnog tkiva u tijelu. ALI… ako ne jedete kvalitetno (a to znači po sastavu, ne po količini) od enzima će te biti još gladniji pa ćete posegnuti za nekom čokoladom u duploj dozi i tako si još više naštetiti. Zato pametno s enzimima, ali prije svega još pametnije s hranom koju konzumirate!

Samo neki enzimi otapaju masnoću ne svi. Stoga treba pažljivo odabrati vrstu enzima.

Enzimi se koriste kod uravnoteženja prehrane, kod smanjenja tjelesne mase, ali uz kvalitetnu prehranu.

Oni nisu tableta koja će skinuti višak kilograma, iako će u tome jako pomoći, ali samo uz specijalnog stručnjaka koji će znati preporučiti što, kada i koliko jesti.

A taj specijalni stručnjak koji će vam skinuti višak kilograma ste Vi.

Nažalost nitko drugi. Ja ne mogu mršaviti umjesto vas. Još to nije moguće!

Neda mi država i tehnologija.

Protiv tvrdokorne debljine treba još izbalansirati hormone štitnjače i napraviti detoksifikaciju, ali o tome u slijedećim člancima jer je tema opsežna, ali sasvim jednostavna, ne brinite!. Moguće je!

Ima i onih koji žele povećanu kilažu. I njima mogu koristiti enzimi, ali na drugi način, da povećaju apetit. To moraju raditi pametno – pametno jesti što kada i koliko, također uz specijalnog stručnjaka.

To je onaj koji će to odraditi umjesto Vas, a vidite ga svaki put kada se pogledate u ogledalo.

U oba slučaja bilo da želimo povećati ili smanjiti kilažu, problem je isti. Neregulirani hormon inzulin, štitnjača i stres..

U svakom slučaju zahvaljujem Vam što ste bili strpljivi I čitali do ovdje, pa ću Vas počastiti jednom slikom svojeg zdravog međuobroka. Sve u želji da shvatite principe zdrave prehrane i zdravlja općenito.

Evo mojeg ljetnog mini međuobroka, (napišite si na papir što vidite na slici- ispod slike je odgovor):

zdrav-dorucak-img

Mini međuobrok: cimet, brusnica (genetski ne modificirana), jabuka, šaka pistacija (može ne-slanih), šaka badema.

Pročitajte više:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.15 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
22-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: serazyn, serazyn tablete, Koliko se dugo mogu piti enzimi, koji enzimi nedostaju pri nadutosti, kako uzimati enzime, kako povećati enzim lipaze, jabuka enzimi, enzini, enzimi i pustulozna psorijaza, vrste i tipovi enzima,