Frankov znak: Saznajte imate li i vi predispoziciju za koronarne bolesti srca?

frankov-znak

Otkrijte već danas imate li predispoziciju za razvoj ateroskleroze i krvožilnih oboljenja.

Znate li što je to Frankov znak i na koji način je taj usjek na uhu povezan s bolestima srca i krvnih žila?

Frankov znak je, stručno gledano, vrsta dermatološkog biljega koji je dobio ime prema Sandersu T. Franku, liječniku koji je 1973. godine prvi uočio i izložio tezu o mogućoj povezanosti znaka s pojavom ateroskleroze i krvožilnih oboljenja. Na temelju njegovih zapažanja napravljeno je više od 40 odvojenih istraživanja koja ukazuju na činjenicu kako je ovaj znak mogući indikator razvoja bolesti srca i krvnih žila u pacijenata.

Jedno od istraživanja koja sugeriraju važnost ovog znaka provedeno je 2006. godine u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku. Studija je provedena na uzorku od 60 ljudi koji su bili podijeljeni u dvije skupine:

Prva skupina pacijenata, skupina A, imala je prisutan Frankov znak, a oni bez Frankovog znaka smješteni su u skupinu B. Ispitivanjem je dokazano da je 73% ispitanika s prisutnim Frankovim znakom imalo povećani rizik za razvoj cerebrovaskularnih bolesti.

Također, kod ispitanika koji nemaju Frankov znak samo 30% je imalo povećani rizik za razvoj cerebrovaskularnih bolesti. Istraživači su zaključili kako rezultati ukazuju na statistički značajnu korelaciju između Frankovog znaka i potencijalnog rizika za razvoj cerebrovaskularne bolesti, odnosno moždanog udara i sličnih moždanih poremećaja povezanih s bolestima krvnih žila.

Budući da se Frankov znak javlja prije pojave prvih simptoma bolesti srca i krvnih žila, na što upućuju i mnogobrojni stručnjaci, izuzetno je važno pravovremeno preventivno djelovati na kardiovaskularni sustav. Prema mišljenju stručnjaka prevencijom je moguće smanjiti smrtnost i invalidnost od tih bolesti za čak 50%.

Saznajte više o Frankovom znaku u nastavku:

Reference:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448193

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id clanak jezik=25294

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1213006

http://www.zdravljesrca.com/

Autor: T. Samac

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.57 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
10-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: frankov znak, dali kaslanjeto e znak za infarkt, frankov znak forum, frankov znak na uhu, frenkov znak, kako se proteze frankov znak,