Giht – simptomi, liječenje, dijeta i prehrana

giht naslovna

Artritis ili upala zglobova može se podijeliti na više vrsta, a jedna od njih je giht. Riječ je o bolesti koja se naziva još i urični artritis ili ulozi, a nastaje jer se u zglobovima nakupljaju kristali mokraćne kiseline.

Manifestira se crvenilom, naglim napadajima jake boli i oticanjem, a može zahvatiti zglob ili zglobove na nozi, ruci, laktu i drugim dijelovima tijela.

Uzroci gihta

Uzrok gihta je nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Kad tijelo razgrađuje otpadne produkte (purine), nastaje mokraćna kiselina. Mokraćna kiselina putuje kroz krv do bubrega gdje se filtrira. Kod zdravog organizma, mokraćna kiselina se izlučuje urinom.

Ako tijelo proizvodi previše mokraćne kiseline ili ako je bubrezi ne eliminiraju dovoljno brzo, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi. Ovo stanje naziva se hiperuricemija ili povišeni urati u krvi. Hiperuricemija može dovesti do stvaranja kristala mokraćne kiseline. Kada se oni talože u zglobovima, nastaje giht.

Tko obolijeva od gihta

Bolest najčešće pogađa muškarce od 35 do 45 godina starosti, a u rijetkim slučajevima može se manifestirati i oko 20. godine života. Statistike pokazuju da muškarci obolijevaju od gihta 20 puta češće nego žene.

Giht kod žena

Žene su zaštićenije od gihta jer njihov spolni hormon estrogen potiče izbacivanje mokraćne kiseline iz bubrega. No, ulaskom u menopauzu žene postaju podložnije nastanku gihta. Također, žene koje se podvrgavaju strogim dijetama i dugom gladovanju spadaju u rizičnu skupinu.

giht menopauza

Foto:Photospin

Giht – bolest kraljeva

Giht se nekad nazivao “bolest kraljeva” jer se najčešće pojavljivao kod osoba koje su često konzumirale alkohol i crveno meso. Vjerovalo se da je giht posljedica lagodnog stila života. Danas se zna da je konzumiranje alkohola i prehrana bogata mesom samo jedan od rizičnih faktora koji može, ali i ne mora, dovesti do pojave gihta.

Rizični čimbenici koji mogu pogodovati razvoju bolesti su:

  • pretilost,
  • konzumiranje alkohola (čak i umjereno),
  • prehrana bogata purinima,
  • gladovanje ili niskokalorična prehrana,
  • bolesti bubrega,
  • druge bolesti koje uzrokuju povećano stvaranje mokraćne kiseline, npr. leukemija,
  • uzimanje lijekova koji smanjuju izlučivanje mokraćne kiseline,
  • nasljedni faktori.

Poznati znanstveni časopis Journal of Investigative Medicine je objavio znanstvenu studiju koja je proučavala povezanost gihta s drugim bolestima te pokušavala pronaći rizične čimbenike za nastanak istog. Pokazalo se da je giht nerijetko povezan s razvojem pretilosti, hipertenzije, otpornosti na inzulin te dijabetesom tipa 2.

Drugim riječima, svi oni koji se nalaze u ovoj rizičnoj skupini bi trebali posebno biti oprezni u aspektu prehrane i načina života te redovito odlaziti na preglede kako bi se otklonile sumnje na razvoj gihta.

Giht – simptomi

Giht je bolest koja se najčešće javlja na velikom zglobu nožnog palca. Oticanje palca na nozi naziva se podagra. Pretražujete li na internetu pojam “giht slike”, najveća je vjerojatnost da će vam se prikazati upravo podagra.

Bolest može zahvatiti i druge zglobove, kao što su koljeno, gležanj, stopalo, ruka, ručni zglob i lakat. Često se javljaju bolovi u stopalu sa strane te bolovi u sredini stopala.

U rijetkim slučajevima, giht kasnije može utjecati i na ramena, kukove ili kralježnicu. Giht se može javiti i u obliku kvrga oko zglobova i na rubovima ušiju. Ove kvrge zapravo su naslage mokraćne kiseline i nazivaju se tofi.

Bolest se manifestira kroz:

  • napad jake boli,
  • crvenilo,
  • osjećaj topline,
  • oticanje zglobova.
giht podagra

Foto:Photospin

Giht – dijagnoza

Giht se utvrđuje testiranjem krvi na hiperuricemiju. Hiperuricemija znači da u krvi postoji povećana koncentracija urata, odnosno mokraćne kiseline. Dokažu li se povećani urati u krvi, može se napraviti i dodatna pretraga kojom se uzima uzorak tekućine iz zahvaćenog zgloba, a ponekad će vas liječnik uputiti i na rendgen.

Giht će najčešće dijagnosticirati liječnik opće prakse, a ako bolest uznapreduje potrebno je posjetiti specijalistu reumatologa.

Poznati njemački liječnik Christian Löffler u svojoj znanstvenoj studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Rheumatology naglašava važnost preciznog dijagnosticiranja gihta s obzirom na to da postoje bolesti koje se mogu vrlo lako s njim zamijeniti.

Löffler ističe sljedeće: „Razlikovanje gihta, bolesti taloženja kalcijevog pirofosfata te upalne artropatije) je izrazito važno, a često klinički nemoguće. Preporučuje se sonografska dvostruka kontura koja se pokazala visoko preciznom za dijagnozu gihta, no u svakodnevnoj kliničkoj rutini je još uvijek premalo pouzdana. Kombinacija hipervaskularizacije te dodatnih pretraga urina može poboljšati dijagnozu gihta.“

Nastavno na prethodnu studiju, s vremenom je provedena i još jedna koja je objavljena u znanstvenom časopisu European Radiology. Osim što naglašava posebnu važnost rane dijagnoze gihta kako bi se stanje na vrijeme počelo liječiti, ova studija je pokušala ustanoviti važnost i učinak kompjutorske tomografije za dijagnozu gihta. Nakon provedenog istraživanja na nekoliko bolesnika sa sumnjom na artritis gihta, pokazalo se da je ova vrsta dijagnosticiranja izuzetno terapijski učinkovita.

Giht – faze bolesti

Giht se javlja uglavnom u četiri faze te ima sljedeće znakove i simptome:

Asimptomatska faza:

  • porast razine urata u krvi,
  • u pravilu nema vidljivih simptoma.

Akutna faza:

  • nagli napadi jake boli,
  • osjetljivost,
  • crvenilo, toplina i naticanje nekih zglobova,
  • simptomi obično traju od 5 do 10 dana.

Međukritična faza:

  • obuhvaća intervale bez simptoma između dva akutna napada gihta,
  • drugi napad se najčešće javlja u razdoblju od šest mjeseci do dvije godine.

Kronična faza:

  • bolni zglobovi s velikim nakupinama urata u hrskavici i membranama između kostiju, na tetivama i mekim tkivima,
  • na koži iznad nakupina urata razvijaju se bijeli gnojni čirevi,
  • ograničen pomak zahvaćenog zgloba i ukočenost.

giht

Giht – liječenje

Giht nije potpuno izlječiv, ali kroz pravilnu prehranu, zdrav stil života i lijekove, simptomi gihta mogu se ublažiti, a razvoj bolesti zaustaviti. Pravilna prehrana je najbolja prevencija, dok se tijekom akutne i kronične faze simptomi mogu ublažiti lijekovima koje vam propisuje liječnik:

1.Nesteroidni antiinflamatorni (protuupalni) lijekovi (NSAIL) smiruju bol i upalu, a uzimaju se oralno dok god traju simptomi te još nekoliko dana nakon što se simptomi povuku.

U NSAIL lijekove spadaju:

  • tenoksikam,
  • diklofenak,
  • indometacin.

2. Kortikosteroidi se koriste ako je bolest u uznapredovalom stadiju.

3. Lijekovi koji zaustavljaju proizvodnju mokraćne kiseline – alopurinol – koriste se kod starijih pacijenata i kod pacijenata kod kojih se dokaže povećana proizvodnja mokraćne kiseline.

giht vegetarijanska prehrana

Foto:Photospin

Giht – prehrana

Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt pri probavi određene hrane, stoga je giht usko vezan uz prehranu. Preporučuje se prehrana s niskim sadržajem purina, bogata voćem i povrćem, tjesteninom, rižom i krumpirom. Vegetarijanska prehrana se osobito preporučuje osobama koje boluju od gihta.

Važno je unositi do 3 litre tekućine na dan, da bi se pomoglo ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege.

Zabranjeno je konzumirati namirnice koje sadrže purin, među kojima su:

  • alkohol,
  • mesne prerađevine,
  • konzervirana riba, npr. sardine,
  • neke vrste riba i morskih plodova, npr. haringe i dagnje,
  • kvasac (pivski i pekarski).

Namirnice koje smijete konzumirati jednom tjedno su:

  • slanina,
  • pileća juha,
  • meso i perad: govedina, ovčetina, teletina, puretina,
  • divljač: srnetina, fazan,
  • ribe i morski plodovi: inćuni, losos, pastrva, jastog, rakovi.

Namirnice koje možete konzumirati do četiri puta tjedno su:

  • perad: piletina, pačetina,
  • meso: svinjetina, zečetina,
  • proizvodi koji sadrže meso: bujon, šunka, jetrena kobasica,
  • riba i morski plodovi: tuna, oštrige, ikra,
  • povrće: šparoga, cvjetača, grah, leća, grašak, gljive, špinat,
  • proizvodi na bazi žitarica: integralne pahuljice, kruh.

Prihvatljive namirnice su:

  • nemasno meso ili riba, do 150 grama dnevno,
  • čaj, kava, kakao i čokolada,
  • karbonizirana bezalkoholna pića i voćni sokovi,
  • med ili šećer, do 50 grama dnevno,
  • povrtne i kremaste juhe bez mesa,
  • sve vrste korjenastog povrća – mrkva, cikla, repa, rotkvica,
  • zeleno lisnato povrće, osim špinata,
  • maslac i masnoće, umjereno,
  • integralni kruh i žitarice,
  • jaja,
  • sve vrste voća,
  • mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, mozzarella, trapist i drugi polumasni sirevi,
  • orašasti plodovi: lješnjaci, orasi, kikiriki i maslac od kikirikija.
giht paradajzi

Foto:Photospin

Giht i paradajz

Česta je zabluda kako su giht i paradajz loša kombinacija, odnosno da paradajz uzrokuje napadaje gihta. No, paradajz sadrži čak 90% vode i siromašan je purinima koje oboljeli od gihta trebaju izbjegavati, zbog čega je odličan izbor ukoliko imate giht.

Prepočuje se konzumirati svjež paradajz, a smanjiti upotrebu onog prerađenog i konzerviranog.

Zeleni čaj i giht

Zeleni čaj dokazano pomaže kod raznih vrsta artritisa pa tako i gihta. Kako bi se postigao učinak izlučivanja viška mokraćne kiseline, potrebno je odabrati kvalitetan zeleni čaj u listićima jer filter-vrećice zelenog čaja neće dati željeni učinak.

zeleni caj giht

Foto:Photospin

Vitamin C za prevenciju

Ugledni američki časopis Archives of Internal Medicine objavio je studiju koja je dokazala da povećani unos vitamina C može smanjiti rizik od gihta. Muškarci koji dnevno unose 1500 mg vitamina C imaju 45 posto manji rizik od pojave gihta, a slični rezultati zabilježeni su i kod žena. Pošto je ovako visoke doze vitamina C teško unijeti prehranom, preporučuje se upotreba dodataka prehrani.

Prirodno liječenje gihta

Kad se govori o tome što je najbolje za giht, postoji mnoštvo prirodnih rješenja.

Rad bubrega i bolje izlučivanje urina potaknut ćete pomoću sljedećih čajeva:

Dodatno, kamilica, vrijesak i kora vrbe imaju protuupalno djelovanje te pomažu smanjiti bol.

giht oblog

Foto:Photospin

Giht oblozi

Za giht su dobri i oblozi od biljaka koje poboljšavaju cirkulaciju, kao što su borovica, čempres, ružmarin i menta. Nanesite ih na zahvaćeno mjesto i pričekajte da djeluju 5 do 7 minuta.

Liječenje gihta sodom bikarbonom

Smatra se kako soda bikarbona može ublažiti ili zaustaviti napadaje gihta tako što podiže pH vrijednost krvi. Dovoljno je otopiti pola žličice sode bikarbone u 250 ml vode. Preporučuje se popiti četiri čaše na dan, a jednu čašu potrebno je popiti prije spavanja.

Giht – prognoza

Iako su napadaji gihta neugodni, uz pravilnu prehranu i lijekove za ublažavanje boli većina pacijenata može živjeti normalan život.

Ako se bolest ne liječi, upala mekih tkiva oko zgloba i nadražaj kosti može izazvati deformaciju kosti, a koža nad zglobovima može degenerirati. Kristali mokraćne kiseline također se mogu skupljati u bubrezima i uzrokovati bubrežne kamence.

Izvori:

Cleophas, M. C., Crişan, T. O. i Joosten, L. A. (2017). Factors modulating the inflammatory response in acute gouty arthritis. Current opinion in rheumatology, 29(2), 163-170.

Finkenstaedt, T., Manoliou, A., Toniolo, M., Higashigaito, K., Andreisek, G., Guggenberger, R. i Alkadhi, H. (2016). Gouty arthritis: the diagnostic and therapeutic impact of dual-energy CT. European radiology, 26(11), 3989-3999.

Löffler, C., Sattler, H., Peters, L., Löffler, U., Uppenkamp, M. i Bergner, R. (2015). Distinguishing gouty arthritis from calcium pyrophosphate disease and other arthritides. The Journal of rheumatology, 42(3), 513-520.

Marin, M. i Maalouf, N. M. (2018). Effects of pharmacological reversal of hyperuricemia on features of the metabolic syndrome in patients with gouty arthritis. Journal of Investigative Medicine, jim-2018.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.96 / 5   45
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: giht prehrana, giht simptomi, giht, urati, urati u krvi, prehrana kod gihta, simptomi gihta, poviseni urati, poviseni urati u krvi, urati povišeni,