Hashimoto i hipotireoza- bolesti štitnjače

stitnjaca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hashimotova bolest je poremećaj koji utječe na štitnjaču, malu žlijezdu pri dnu grla, ispod Adamove jabučice. Štitnjača je važan dio endokrinog sustava, a hormoni štitnjače kontroliraju mnoge aktivnosti u tijelu.

Štitnjača i hipotireoza

Ako imate Hashimoto sindrom događa se da vaš imunološki sustav napada štitnjaču. Hashimoto je jako povezan sa stresom upravo zato što prilikom jakog stresa imunološki sustav krivo locira uzročnika stresa u štitnjači pa ju napada. Javlja se upala štitnjače i s njom slabija aktivnost te žlijezde. Pojava manjka aktivnosti štitnjače naziva se hipotireoza.

Hashimoto je najčešći, mada ne i jedini, uzročnik hipotireoze.

Najizloženija skupina ovom poremećaju su žene u srednjim godinama, ali moguće je da se javi kod oba spola i u bilo kojim godinama.

Simptomi hipotireoze

Hashimotova bolest ne uzrokuje kod svih jednake simptome, a oni vidljivi simptomi su simptomi hipotireoze koja je posljedica Hashimotoa. Bolest napreduje sporo tijekom godina i, ukoliko se ne liječi, uzrokuje kronični poremećaj rada štitnjače. To dovodi do kroničnog opadanja nivoa hormona štitnjače u krvi. Najprisutniji simptomi hipotireoze su:

 • umor, letargičnost i tromost
 • blijeda i suha koža
 • preosjetljivost na hladnoću
 • zatvor
 • debljanje i napuhnutost (zbog velike količine vode), pogotovo vidljiva u licu i na koljenima
 • depresija
 • menstruacija traje dulje
 • duboki glas

Ukoliko se ne liječe, simptomi postupno postaju zamjetniji, a u kasnijem stadiju štitnjača postaje povećana što se može vidjeti kao zadebljanje na vratu.

Ako imate neke od gore navedenih simptoma obratite se liječniku i recite da sumnjate na poremećaj štitnjače.

Uzrok nastanka Hashimoto bolesti

Hashimoto je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav stvara antitijela koja napadaju štitnjaču.

Što uzrokuje ovu reakciju? Do danas uzrok nije sasvim poznat. Moguće je da virusi i bakterije potiču reakciju, a moguće je i da je ona nasljedna. Sigurno je da stres igra znatnu ulogu pa je kod bolesti štitnjače važno što manje izlagati se stresnim situacijama. Posljedica napada imunološkog sustava je da hormoni štitnjače nisu zastupljeni u potrebnoj količini nego nedostaju (hipotireoza) ili, u nekim slučajevima, ih ima previše (hipertireoza)

Dijagnoza Hashimotoa

Ako se osjećate vrlo umorno, bezvoljno, imate suhu kožu, glas vam se malo produbio ili ako ste već imali problema sa štitnjačom trebate napraviti pregled hormona.

Glavna ‘zamka’ ove bolesti je da napreduje vrlo polagano pa se mnogi priviknu na život sa simptomima i ne pripišu ih bolesti.

 • pregled hormona štitnjače pokazuje koliko hormona ona proizvodi. Pregled TSH ukazuje na količinu tireotropina (referentna vrijednost 0.27 do 4.2), a FT4 na slobodni tiroksin (referentna vrijednost 12 do 22)
 • serološki test– Obzirom da je Hashimoto autoimuna bolest, ovim testom se utvrđuje količina antitijela Anti- TPO (referentna vrijednost do 34).
 • ultrazvuk štitnjače radi se kako bi se utvrdilo stanje štitnjače i njezina veličina.

Nekada (prije preciznih hormonskih testova) Hashimoto se mogao dijagnosticirati tek kada je već jako uznapredovao.

Liječenje Hashimoto sindroma

Liječenje uključuje uzimanje lijekova koji će nadomjestiti hormone kao i periodičke provjere stanja hormona iz krvne slike kako bi se doza regulirala.

Sintetički hormoni

Poremećaj rada štitnjače liječi se nadomjesnim, sintetičkim, hormonima koji djeluju jednako kao i prirodni hormoni. Lijekovi se uzimaju oralno. Obično se počinje s minimalnom dozom od 25 mikrograma levotiroksina.

Liječenje nadomjesnim hormonom obično traje doživotno. Periodički se kontrolira razina hormona štitnjače (svakih 6 mjeseci do godinu dana) i po potrebi se prilagođava doza.

Hashimoto i prehrana

Ukoliko vam je dijagnosticiran Hashimoto ne trebate uvoditi posebne promjene u prehrani osim onih koje su i inače korisne, da jedete zdrave obroke s puno voća i povrća, barem 3 puta tjedno i da jedete cjelovite namirnice. Hipotireoza može biti uzrokovana manjkom joda u organizmu, ali ako imate Hashimoto, uzrok hipotireoze je drugi, autoimuna bolest.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Oglas iz Webshopa

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.07 / 5   215
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hashimoto, hashimoto sindrom, hashimoto simptomi, hasimoto, hashimotov sindrom, hasimoto sindrom, hashimoto bolest, hashimotova bolest, autoimuna bolest štitnjače, hashimoto stitnjaca,