Hemeroidi- simptomi, dijagnoza i liječenje

hemoroidi
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Liječenje hemeroida

Za tretiranje manjih hemoroida dovoljno je uvesti neke promjene u prehrani i u navici obavljanja nužde. Većinom nije potreban kirurški zahvat i liječenje hemeroida se svodi na promjene životnih navika.

skoči na » uzroci | simptomi | liječenje | operacija | kreme

Prvi korak: Pravilna prehrana
  • jedite puno vlakana– (hrana s cjelovitim žitaricama poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suhog voća, mahunarke)
  • izbjegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive tvari niti vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, bijeli kruh
  • pijte puno vode, 8 do 10 čaša dnevno. Izbjegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije.
  • prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučaju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.
  • izbjegavajte previše ljute i začinjene hrane
Hemeroidi, prehrana i aktivnost
Umjerena fizička aktivnost u kombinaciji s prehranom bogatom vlaknima može biti dovoljna za rješavanje hemeroida prvog stupnja.

>> pročitajte više o prirodnim lijekovima, čajevima i domaćim čepićima protiv hemeroida

Obavljanje nužde

Korisno je otići na WC čim osjetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbjegavajte pretjerano stiskati, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu

Previše sjedenja

Ako dugo sjedite pokušajte si organizirati rad tako da se svako malo prošetate, dugotrajno sjedenje nije dobro niti za sprečavanje hemoroida niti općenito za zdravlje.

Ukoliko ove blage i preventivne promjene navika nisu dovele do nestanka hemeroida, pogotovo kad se radi o hemeroidima trećeg i četvrtog stupnja, tada se prelazi na jednu od sljedećih metoda za efikasno odstranjivanje.

Podvezivanje gumenom trakom (Barron ligatura)

Ovo je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida koji djeluje kod oko 75% pacijenata. Izvodi se u ordinaciji. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida. Time se onemogućuje dotok krvi u hemoroid koji se smanji i na kraju sasvim degenerira te otpadne.

Operacija hemeroida

Kod jako velikih hemeroida potreban je kirurški zahvat. Uspješnost zahvata je visokih 95%. Više je tehnika operacija hemeroida koje se razlikuju po količini rezanja. Jedna vrlo nova tehnika, THD-HP, minimalno je invazivna.

Hemeroidi- kreme i masti

I krema i mast za hemeroide sadrže aktivne tvari koje se nanose direktno na problematično područje kako bi se ono smirilo i da bol prestane. Kad je kod hemeroida prisutno krvarenje potrebno je koristiti blažu kremu da ne bi došlo do nadraživanja. Nanošenje kreme može se obaviti prstima ili pomoću vate.

Zanimaju nas i vaša iskustva s hemoroidima, pa ako ih želite podijeliti (anonimno, naravno) komentirajte!
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Ovaj članak možete pročitati i na engleskom jeziku.
Saznajte više o - bol - hemeroidi - Hemoroidi - liječenje - operacija - vlakna

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.68 / 5 (41 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hemeroidi, hemeroidi simptomi, hemoroidi simptomi, unutarnji hemoroidi, simptomi hemoroida, hemoroidi vanjski, vanjski hemeroidi, unutarnji hemeroidi, vanjski hemoroidi, unutrašnji hemoroidi,